Čtvrtek, 28. března 2024

Přírodou Mladoboleslavska: Zpět k pramenům

Přírodou Mladoboleslavska: Zpět k pramenům

Stejně jako před lety, kdy jsme v přímém rádiovém přenosu putovali k pramenům říčky Klenice i teď si vypůjčím od režiséra Bedřicha Ludvíka vícevýznamový titulek, tentokrát pro čtenáře těchto novin. A vyšlápneme si za vodou.

Obrázek zachycuje jeden ze dvou pramenů Malé Mohelky, stékající do naší krajiny z Podještědí. Kolik takových pramenů si při pohledu na tento jen čtenáři dokáží vybavit! Kolik sami znají všech bezejmenných studánek, z kolika z nich pro sebe a přátele už nabírali vodu! Jako u nás v Kněžmostě pod Skalkou, ve Vlčím Poli při Hraběnčině studánce, na mnoha zastaveních v Českém ráji, anebo na Klokočce.

Ve vývěrech obestřených pověstmi či zázraků prostých. Všech ale zdarma podávajících vodu k napití, vodu teploty země, z níž vyvěrají, jiskřivou a poctivou! Kolik lidí se ještě i v této "zdivočelé době" stará o prameny, kolik romantiků o tento fenomén "opřelo" text písně, jako třeba skupina Hradišťan! Voda byla, je a stále výrazněji bude ceněna pro život lidských pokolení, někde bude dál svobodně odtékat potoky do řek, jinde se za ní budou lidé stále hlouběji zahrabávat do země a mnohde i prát!

Mám rád vůni ve strouhách i řekách, kde se voda protékáním osvěžuje a čistí, děsí mne letní hladiny rybníků, plné jedovatých sinic a z nich vzcházejícího zápachu. Voda, která svoji samočistící schopnost už periodicky ztrácí. Děsí mne "petlahve", zakotvené v lemech rákosí, sborově lupající s každou změnou teploty.

Děsí mne nepořádek všude kolem. Ikdyž jsou ještě lidé podobní těm strážcům studánek, chodící do lesa s "igeliťákem" a vracející se s odpadky, rybáři, uklízející kolem revírů a vedoucí k tomu i mládež, že jsou vodáci, čistící každý tu svou řeku, že snad jsou i jiní, jdoucí proti většině. A takovým patří s přáním krásného léta i moje poděkování.

Pavel Kverek

Zdroj: www.mb-noviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů