Pátek, 29. března 2024

Vedra trápí vodáky, lodě mají na suchu

Vedra trápí vodáky, lodě mají na suchu

Praha - Meteorologové varují před bouřkami, které mají přijít zítra a postihnout východ republiky. Pak ale budou parné dny pokračovat a teploty by se mohly vyšplhat až ke 35 stupňům. Potíže tak můžou mít vodáci - už nyní je vody málo na 60 českých řekách. V korytech řek spíše než peřeje nacházejí vybělené říční oblázky.

Video: Reportáž Antonína Bruštíka

Ohří v Karlovarském kraji protéká třetina obvyklého množství vody. Na mělčinách, ale i jezech, kde běžně vodáci bez problémů proplouvají, proto musejí lodě přenášet, nebo se přebrodit. Větší komplikace čekají vodáky, kteří sjíždějí řeku na gumovém člunu. Plastový kajak nebo kánoe mělčiny snáz překonají, shodují se vodáci.

Na některých řekách chybí ke sjízdnosti i 20 až 30 centimetrů. Počty obtížně sjízdných úseků řeky se blíží ke stovce. Problémy s nedostatkem vody má například i vodáky vyhledávaná Lužnice, která se v některých úsecích podle ukazatelů blíží hranici sucha. Vodáky to ale neodrazuje, i když podle těch zkušených by pod lodí mělo zůstávat nejméně pět centimetrů vody.

Lidé by i při nízkém stavu vody měli být ostražití. Vodácká instruktorka Hana Červenková varuje zejména před kameny nebo ostrými předměty, které jsou normálně hluboko pod hladinou. Vhodné je vyhledávat tzv. proudnice, tedy místa řeky, do kterých se stáčí její hlavní proud a která jsou obvykle nejhlubší. V současných vedrech by lidé neměli zapomínat ani na ochranu před sluncem.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů