Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hostětín nejen pro prince Charlese, ale i jako živá přírodní učebnice

Hostětín nejen pro prince Charlese, ale  i jako živá přírodní učebnice

V těchto dnech se ještě na poslední chvíli kdekdo rozmýšlí, jak prožije dovolenou. Někteří nehledají daleko v cizině to, co mohou najít i doma v krásné české krajině. Ale nejen těm nabízí ve dnech 10.-14. 8. 2010 Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech strávení dovolené s možností zajímavého odpočinkového a poznávacího programu, se zaměřením na ekologii v praxi, krajinu a tradiční řemesla i jídla, ovocnářství a folkór.

Návštěvníci mohou najít zajímavá místa pomocí příběhů a soch v krajině, poznat lidový tanec a zkusit taneční kroky, popřípadě i kroj. Bílé Karpaty jsou od r. 1996 Biosférickou rezervací UNESCO a obec Hostětín leží na pomezí Slovácka (Moravských Kopanic, Luhačovského zálesí) a Valašska. Tipy na výlety jsou vedeny přes naučné stezky a tradiční řemeslné výrobce. Dříve se říkávalo, že na Kopanicích končí chléb a začíná kamení. Ale dnešní moderní člověk zde najde pohodlí i romantiku, krásu hor, lesů i květnatých luk. Známé jsou i léčivé minerální prameny, a to nejen v nedalekých Luhačovicích.

hostetin

Ubytování i stravování je v modelovém pasivním domě (jen v minulém roce tímto domem prošlo cca 6000 návštěvníků), kde je možné prakticky poznat přírodní stavební materiály (dřevo, slámu, hlínu..) a ochutnat jídla z biopotravin a biomošty.

Obec Hostětín je inspirací pro udržitelný rozvoj, který obci přinesl čistější ovzduší, úspory energie i nové pracovní příležitosti. Hostětín je centrálně vytápěn biomasou, odpadní vodu čistí rostliny v kořenové čistírně, elektřinu vyrábí dvě fotovoltaické elektrárny, nechybí ani energeticky úsporné veřejné osvětlení. Je zde historická sušírna ovoce i moderní moštárna s BIO produkcí. Poslední neděli v září se zde konají již tradiční Jablečné slavnosti.

Takže neváhejte a přijeďte. Na akci je nutno se přihlásit a můžete již nyní, nejlépe však do konce července.
Bližší informace: www.hostetin.veronica.cz tel:572 630 670, hostetin@veronica.cz
Kontaktní osoba: Breznická Radka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů