Čtvrtek, 18. dubna 2024

Aktivisté chtějí zavřít poutní místo na řece Jordán

Aktivisté chtějí zavřít poutní místo na řece Jordán

Blízkovýchodní sekce ekologické organizace Přátelé Země vyzvala izraelskou vládu, aby uzavřela poutní místo na dolním toku řeky Jordán, dokud voda v řece nebude splňovat hygienické požadavky. Sýrie, Izrael a Jordánsko odčerpává 98 procent vod Jordánu a do zbytku se vypouští nevyčištěná voda z odpadů.

Poblíž biblického města Jericha je místo zvané Kasr al-Jahud, kde podle křesťanské tradice pokřtil Jan Křtitel Ježíše Krista. Ročně k němu směřuje 100 000 turistů a poutníků, aby se smočili v tamní vodě.

Přátelé Země se domnívají, že voda je tam teď tak nečistá, že by se místo mělo dočasně uzavřít. "Jordán je pravděpodobně nejznámější řekou světa. Pro své kulturní a přírodní dědictví je spojena s půlkou lidstva a má symbolický význam pro tři monoteistická náboženství. Bohužel je ale poznamenaná špatným hospodařením a její voda představuje zdravotní riziko," tvrdí Přátelé země.

Ředitel izraelské pobočky Přátel Země Gidon Bromberg obvinil izraelské ministerstvo cestovního ruchu a správu přírodních parků, že udržují nízkou úroveň hygienických norem, aby mohlo místo křtu zůstat přístupné. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že byly zadány hygienické testy vody a že se na výsledky stále čeká.

Přátelé Země vyzvali Izrael a Jordánsko, aby začaly při čištění řeky spolupracovat. Jejím neblahým stavem trpí všichni obyvatelé údolí řeky, to je 250 000 Jordánců, 60 000 Palestinců a 30 000 izraelských osadníků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů