Pátek, 19. dubna 2024

Nejdřív si zujte boty

Nejdřív si zujte boty

Longyearbyen

Při první "průzkumné" procházce po správním centru souostroví Špicberky (norsky Svalbard) leckoho napadne, že pustější místo aby pohledal. Městečko přibližně se 2000 obyvateli, obklopené většinu roku masami sněhu a ledu, projdete za půl dne, a to včetně návštěvy hotelu, restaurace, muzea a supermarketu.

Kromě značek upozorňujících na nebezpečí srážky s ledním medvědem vás asi zpočátku nejvíc zaskočí jeden místní zvyk: po vstupu do kterékoli budovy se od vás očekává, že si hned za dveřmi zujete boty. Dnes už nemá zouvání ve veřejných budovách žádné opodstatnění, ale v minulosti se na Špicberkách aktivně těžilo černé uhlí a všudypřítomný uhelný prach by tak zbytečně znečišťoval lidská obydlí. Ostatně bývalé doly dnes můžete navšívit coby jednu z místních atrakcí.

Ty zajišťuje stejně jako další výlety do okolí agentura Spistbergen Travel. Vynechat byste určitě neměli vyjížďku se psím spřežením, plavbu lodí po fjordu Isfjorden do dnes už opuštěné ruské osady Pyramiden nebo výpravu s průvodcem do místních hor, kde se dochovaly otisky fosilií.

Služby ozbrojeného průvodce lze vřele doporučit nejen kvůli jeho dobré znalosti okolí, ale také z bezpečnostních důvodů. Není totiž vůbec nepravděpodobné, že už kousek za městem narazíte na medvěda. Nejčastěji se tak děje po zimě, kdy jsou tito obří chlupáči vyhladovělí a hledají si poblíž lidských obydlí potravu.

Obvykle sice nemají lidskou společnost právě v oblibě, avšak výjimečně po ní zatouží, a to se pak vydají přivítat cestující na runway místního letiště nebo se zajdou podívat, co nechali neopatrní turisté před domem v igelitových taškách.

Když vám v Longyearbyenu vyhládne, máte dvě možnosti - zajít do jediného, avšak dobře vybaveného místního supermarketu, nebo navštívit jednu z mála místních restaurací. Pokud u vás zvítězí druhá varianta, určitě zkuste podnik Brasseri Nansen s nabídkou specialit mezinárodní i lokální kuchyně.

Nejvhodnější dobou k návštěvě zmíněné restaurace i celého Longyearbyenu je květen až září, kdy zde panují na místní poměry vysoké teploty (v průměru kolem 5 °C) a kdy městečko nehalí do temnoty polární noc.

Jak se tam dostat

Do Longyearbyenu se dostanete letecky se společností SAS, která nabízí spoje z Kodaně (jednosměrná letenka od 157 eur) nebo Stockholmu (od 162 eur).

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů