Pátek, 19. dubna 2024

Turistická stezka Čertova rokle v Dřevčicích prošla rekonstrukcí

Turistická stezka Čertova rokle v Dřevčicích prošla rekonstrukcí

V osadě Dřevčice u Dubé bude ve čtvrtek slavnostně otevřena zrekonstruovaná turistická stezka Čertova rokle, která vede podél Dolského potoka. Návštěvníky čekají například dvě nové opravené studánky nebo šest úplně nových mostků přes vodní tok. Dříve podmáčené úseky cest byly navíc zpevněny dřevěnými svodnicemi. ČTK o tom informoval mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Trasa je vhodná pro pěší i cyklisty.

Rekonstrukci stezky Lesy ČR financovaly ze svého Programu 2000, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů. Oprava stála asi 560.000 korun. "Práce trvaly zhruba rok, stezka však během tohoto období nebyla pro veřejnost uzavřena," řekl Boublík.

Výchozím místem pro romantickou procházku malebným údolím Čertovy rokle jsou Dřevčice. Malá vesnička s uznávaným klasicistním celkem zděné patrové lidové architektury leží mezi Holany a Dubou. Po zelené značce se severovýchodním směrem turisté dostanou do údolí, kudy stezka vede. V rokli je v kterémkoliv ročním období ojedinělá vlhkost, která podporuje výskyt specifické flóry s množstvím mechů, šplhavců nebo brhlíků.

V údolí, kde pramení pitné vody, se nacházejí dvě nově rekonstruované studánky - Čertova a Rasova. "Čertova studánka prošla kompletní rekonstrukcí - kamenné zdivo se očistilo, odstranily se naplaveniny, upravil se výtok vody a přístup k ní. Rozsáhlé renovace se dočkala také Rasova studánka. Pramen se stáhl do kamenné jímky, kterou nyní chrání dřevěný přístřešek," vysvětlila Ivana Kučerová, vedoucí Správy toků Lesů ČR, oblasti povodí Ohře.

V případě zájmu si návštěvníci mohou romantickou a relaxační procházku prodloužit a to pokračováním v cestě údolím po značené turistické stezce až k Dolskému mlýnu na rozhraní Čertovy rokle a Dolského údolí. Odbočka vpravo je dovede ke zřícenině Chudého hrádku až na skalní ostroh skrývající se v lese. Jeho nedostupnost a odlehlost celé oblasti od železniční tratě z něj činí jednu z nejméně známých zřícenin okresu. To s sebou nese i objevování tajemných objektů, například zbytků valů a příkopu na jižní straně, zdiva bývalého hradního paláce, vchodů do sklepů či několik místností vytesaných do skály.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů