Pátek, 19. dubna 2024

Okolím Hasištejna

Okolím Hasištejna

Západně od Chomutova ,podél Prunéřovského potoka se táhne krásné stejnojmenné údolí. Mezi přírodní parky bylo Údolí Prunéřovského potoka vyhlášeno v roce 2000 .

Skalnaté rulové svahy v údolí jsou významným geologickým a geomorfologickým prvkem střední části Krušných hor s vysokou přírodovědeckou a krajinářskou hodnotou.

Zároveň se tento park může pyšnit dvěma nej.

Jsou zde nejvyšší vodopády v Krušných horách a je zde i nejvyšší dřevina mezi památnými stromy u nás . Je to asi 250letý smrk obecný s výškou 50 m.

Dominantou je zřícenina hradu Hasištejn.

Gotický hrad na skalnatém ostrohu nad údolím Prunéřovského potoka, založen ve 14. století. V roce 1491 se na hradě trvale usadil Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic. V tomto období byl kolem hradu vybudován zcela nový obranný systém. Vystřídal několik majitelů a roku 1623 se hrad dostal do vlastnictví Jaroslava Bořity z Martinic. Za Martinců začal hrad pustnout. V letech 1891-92 dal zrestaurovat hradní budovy na své náklady vlastník velkostatku Prunéřov-Ahníkov Emanuel Karsch.

Na protějším svahu stojí zajímavý geologický útvar Kokrháč s výskytem chráněné medvědice lékařské, lidově zvané hrozník, kostrounek, tolokněnka. Medvědice je stále zelený plazivý keřík s vystoupavými větvemi, značně podobný brusince. U nás roste jen vzácně ve světlých křovinách a na výslunných chráněných skalních stanovištích, v jalovcových porostech, ve světlých borech a na vřesovištích.

Nejvyšší vodopád Krušných hor je na přítoku Prunéřovského potoka mezi obcemi Výsluní a Celná. Vodopád je složen ze 3 stupňů. Nejvyšší stupeň má 9 metrů.

ZDROJ: http://www.krusnohorsky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů