Pátek, 19. dubna 2024

Madeira plná nápadů i překvapení

Ostrov slunce, květin a zahrad. Tak se Madeira prezentuje na většině cestovatelských portálů. Když ji však navštívíte, zjistíte, že jde o mnohem víc. Madeira si totiž na opulentní vytváření atmosféry nepotrpí. Je taková, jaká je. Divoká, nespoutaná i pokorná.

Madeira plná nápadů i překvapení

Možná, že by se Madeira dala charakterizovat třemi úplně jinými výrazy. A totiž thallasoterapie, banány a hory. Na každou z těchto věcí návštěvník naráží s neuvěřitelnou pravidelností a hlavně, z úst každého dalšího Madeiřana se o nich dovídá naprosto odlišné věci. Ostrov je to prostě rozmanitý.

S thallasoterapií je to na Madeiře podobné jako s tapas ve Španělsku. Nikdo přesně neumí říct, o co jde, ale všichni to milují. Proto musíte i pracovníkovi ve spa odpustit, že se vás snaží lámanou angličtinou přesvědčit, že jde o přístroj, který pomocí páry odstraňuje toxiny z těla. Stejně tak vás nesmí rozlítostnit neutuchající přítomnost banánů nejen v podobně malinkých plantáží, ale také v polovině pokrmů na jídelním lístku. Když se však Madeiřanů zeptáte, zda je ryba na banánech, která vévodí každému menu, jejich národním pokrmem, zatváří se, jako by banán snad ani nikdy nejedli. Do třetice hory jsou na Madeiře jedním slovem nádherné. Ostrov sopečného původu se do oceánu zařezává hranami ostrými tak, že bodají do očí. Pokud v nich na jednom z výšlapů uvidíte jemný opar, vznášející se kolem vrcholků, vězte, že nejde o mlhovinu, ale o malý požár. I těch je na Madeiře navzdory všudypřítomným levadám, důmyslnému systému vodních kanálů, v jednu chvíli hned několik.

SMRTELNĚ VÁŽNĚ EKOLOGICKY

Hotely jsou na Madeiře situovány podobně, jako jsme tomu zvyklí z Česka. Větší hotely a hotelové řetězce se soustřeďují kolem hlavního města Funchal, směrem od něj jsou pak umístěny hotýlky a penziony nebo takové projekty, které pro svůj život potřebují "mimoměstský" prostor. Jedním z nich je také hotel Jardim Atlantico, nacházející se v části zvané Prazeres. Tomu již deset let velí svérázná ředitelka Celina Sousa a nutno říct, že velice zajímavě. Čtyřhvězdičkový hotel má ekologickou certifikaci a své zaměření na souznění s přírodou bere opravdu vážně. Veškerá voda se zde například recykluje a zalévají se s ní zahrady. Pro nákup potravin jsou plně využívány vlastní zdroje a místní farmáři. Vláda zde nově podpořila využití solární energie, kosmetika na pokojích je pH neutrální, bazén je dezinfikován přípravkem na bázi přírodních prvků, které dezinfikují mořskou vodu. Snad jen ten umělohmotný pomerančovník v hotelové chodbě tak trochu kazil dojem.

Management i zaměstnanci hotelu, kteří z většiny pomáhali před 17 lety hotel stavět, ve svém ekologickém konání postoupili tak vysoko, že je automaticky následují sami hosté. Pravidelně se účastní výsadby nových stromů, čistí moře, na doporučení se krátce sprchují, v restauraci nepoužívají mobil a ve chvíli, kdy jim nad hlavami zacinká "rušička energie" upozorňující, že někde profukuje vzduch, tedy uniká teplo, okamžitě zavírají okna. Za odměnu je jim pak skutečnost, že okna všech 97 pokojů mají nádherný výhled na moře a na střeše hlavní budovy je umístěna nudistická pláž. Snad proto si Celina Sousa jako jedna z mála může dovolit říct: "Všichni říkají, my máme ty nejlepší služby. My ale říkáme, že máme ty nejlepší hosty na světě!"

Hotel se také co nejvíce snaží využít okolní přírody. Obklopen roztodivnými druhy květin, kvetoucích 2x ročně, využívá jejich vůni jako aromaterapii. Podle ředitelky zde každý měsíc kvete jiná rostlina, což je prý skrytý důvod, proč se sem hosté tak často vracejí. Za výborný nápad se pak dá označit tzv. Cestička bosých nohou, který Celina Sousa do hotelu přinesla z Rakouska. Jedná se o 800 metrů dlouhou stezku, vinoucí se po úbočí hory, kterou host projde bosý. Pod jeho chodidly se tak vystřídá 17 různých přírodních elementů (mimo jiné také šišky, borovicová kůra a jehličí, vavřín, kamení, písek nebo semena eukalyptu), jež masírují reflexní body na ploskách nohou.

NA SKOK PRO NÁPAD

Dalším hotelovým zázrakem je hotel CS Madeira Atlantic Resort & Sea Spa. Příjemný je zejména tím, že například do provozu svého spa zapojuje studenty, které si v průběhu této praxe vychová ve zkušené zaměstnance. Ti jsou na rozdíl od českých studentů vděční za takový přístup a věnují se svým klientům v maximální možné míře i za předpokladu, že se na společných miniporadách na chodbě spa navzájem učí anglické fráze. Provozují zde proceduru s nic neříkajícím názvem Mind & Body, která však svými několika fázemi včetně skotských střiků musí uspokojit i toho největšího spa kritika.

Zajímavé sdílení služeb pak provozuje síť čtyřa pětihvězdičkových hotelů Charming Hotels. Jelikož se většinou nacházejí na samotných vrcholcích hor, zaručujících výjimečné výhledy, zdarma mezi nimi a městy jezdí 3x denně shuttle bus. Pokud jeden hotel vyniká velkým wellness a druhý obrovskou zahradou s kaplí pro pořádání svateb, mohou hosté jednotlivé provozy navštívit většinou zdarma. Každý z hotelů má pak stanoven jiný den na tzv. wellcome drink, který je hostům podáván také zdarma.

Ne každý z hotelů pochopitelně oplývá luxusním vybavením. Speciálně hlavní město Funchal nabízí také ekonomičtější způsob ubytování v trochu zašlých čtyřhvězdičkových hotelech, kterým odpustíte jejich zastaralost snad již jen proto, že vám přímo nad hlavou při sprchování bude poletovat to dojemné tlačítko s nápisem SOS.

O JEDEN OSTROV DÁL

Pokud by snad host na Madeiře trpěl neexistencí písečných pláží, může ji na jeden den vyměnit za "luxusnější sestru", ostrov Porto Santo. Ten při pěti tisících stálých obyvatelích disponuje hned sedmi hotely v kvalitě čtyř a pěti hvězdiček, které v rámci udržování rázu krajiny dosahují vždy pouze tří nadzemních pater. Jedním z nich je i čtyřhvězdičkový hotel Vila Baleira, jenž je z velké části tvořen thallaso centrem. Právě zde se konečně dovídám, že thallasoterapie zahrnuje veškeré procedury spojené s mořským klimatem, tedy od vodních procedur, oxygenoterapie a zábalů až po využití tolik ceněného zlatého písku. Ten má podle obchodní a marketingové manažerky Sónii Martins terapeutické účinky a v současné době je testován, aby mohl být použit přímo při procedurách.

Ostrov je mimo jiné členěn na hlasitou (diskotéka, přístav) a tišší (obyvatelné město) část a je na něj možné samostatně přiletět. Příletová dráha na letišti sice není o mnoho delší než ta na Madeiře, alespoň se ale neztrácí mezi horami a nekončí v moři. Na druhou stranu takovou koncentraci všech možných úhlů výhledů na moře snad nikde jinde na světě nenajdete.

AŽ NA VRCHOLKY HOR

Kdo by se vydal na Madeiru a nepodnikl alespoň jeden, byť sebesnadnější, výstup do hor, jako by tam ani nikdy nebyl. Po cestě totiž spatří věci, o kterých doposud nic netušil. Že rostou pampelišky na stromech akceptuje až ve chvíli, kdy na něj domorodec-průvodce zakřičí, aby si utrhl borůvky, které mu rostou nad hlavou. Ono vůbec stojí za to, zvolit pro svou cestu madeirskými horami průvodce, který si říká Emanuel. Své příjmení již dávno zapomněl a jeho jméno prý zná celý ostrov. Rádi mu uvěříte, že se v horách narodil, zejména ve chvíli, kdy vás povede dva kilometry dlouhým tunelem, kde si na cestu budete svítit baterkou osvětlující sotva špičku vaší boty. Uklouznout znamená svalit se do stříbřitých vod levadas, které vás jako věrný pes budou doprovázet po celou vaši cestu. Pro prohlídky městských částí ostrova je dobré využít služeb společnosti Planeta Azul a vyžádat si průvodce J. Teixeiru. Až se s ním budete na konci pobytu loučit, připadne vám, že vyznání, že vás bude do konce svého života nosit v srdci, řekl poprvé a naposledy právě a jen vám.

ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů