Pátek, 19. dubna 2024

Přírodní památka Pastvina u Přešťovic

Přírodní památka Pastvina u Přešťovic

325

Pastvina u Přešťovic je přírodní památka v okrese Strakonice západně od obce Přešťovice, která je chráněná z důvodu opuštěné pastviny s bohatou květenou. Nachází se zde zbytek ekosystému situovaný na vápencovém podloží a mělkých půdách, s teplomilným travinným společenstvem s četnými vápencovými druhy rostlin. Vyjma louky se zde nachází i zbytky malých vápencových lomů.

Přírodní památka je dostupná ze silnice jdoucí z Přešťovic do Strakonic na jejím severním okraji. Přibližně kilometr od památky se nachází národní přírodní památka Rovná.

Z chráněných či ohrožených rostlin v lokalitě roste hořec křížatý, pelyněk metlatý, záraza vyšší, vrabečnice úpolní, pryšec drobný, hlaváč bledožlutý, voskovka menší, užanka lékařská, turan pozdní, tolice srpovitá, dřišťál obecný, chrpa porýnská, bojínek tuhý, jilm drsný, zvěhovec yva a ožanka hroznatá.

Z živočichů se zde vyskytuje zranitelný druh Chondrula tridens spadající mezi bezobratlé, dále ještěrka obecná a ťuhýk obecný.

Předpokládá se, že dříve se na území památky nacházely ve stráni situované dvě či tři malá políčka, které byly od sebe odděleny mezemi. V západní části památky se nacházely dva malé lomy na vápenec, které jsou dodnes dobře patrné. Po skončení obdělávání polí se lokalita přeměnila na pastvinu po několik desetiletí, což přispělo k druhové rozmanitosti rostlin. Pastva byla pravděpodobně ukončena okolo druhé světové války.

Typ: Louka
Oblast: Jižní Čechy
Nadmořská výška: 414 metrů nad mořem
Dostupnost: Dostupné autem po celý rok
url: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pastvina_u_Přešťovic

Zdroj:http://www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů