Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jihočeští zastupitelé doporučili rozvíjet na Šumavě turistiku

Jihočeští zastupitelé doporučili rozvíjet na Šumavě turistiku

Jihočeští zastupitelé dnes doporučili obcím, aby daly přednost takzvaným dynamickým scénářům rozvoje Šumavy, které jsou spojeny s budováním a rozšiřováním silnic a železnice, lanovek, ski areálů a dalších turistických objektů. Celkem čtyři scénáře vyplynuly z Územní studie Šumavy, kterou si nechal kraj zpracovat. Do poloviny ledna se k ní mohla vyjádřit zastupitelstva měst a obcí. Nejvíc obcí si vybralo scénář Akce. Zpracovatelé studie z pražského ČVUT však tento scénář označili za kontroverzní až extrémní.

Pozitivních ekonomických změn jedinečného prostoru Šumavy by podle tohoto scénáře bylo dosaženo za cenu velmi výrazného zhoršení udržitelného rozvoje, uvádějí autoři z ČVUT. Kraj po zpracovateli nechtěl, aby studie obsahovala posouzení koncepce z hlediska vlivu na životní prostředí.

Studie posuzovala celkem 12 projektů zamýšlených krajem a 112 projektů obcí. Patří k nim třeba projekt Šumavských elektrických drah z Černé v Pošumaví a odbočkami na Špičák a na Smrčinu, nová silnice z Nové Pece na Klápu, lanovky na Hraničník a Smrčinu či další vleky v lyžařských areálech. Některé projekty nerespektují ochranu přírody ani v nejcennějších lokalitách národního parku, vyplývá z uvedené studie.

Zpracování studie trvalo podle ředitele krajského úřadu Luboše Průši dva roky. Jejím nejdůležitějším výsledkem je příručka, která definuje urbanistické a architektonické hodnoty, jež mají být na Šumavě zachovány, a to zejména typický vzhled krajiny a sídel. "Vůbec poprvé se vytvořil i nějaký soupis projektů, které by obce rády realizovaly," uvedl na dnešním jednání Průša.

Podle hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) si nejvíc obcí přeje dynamický rozvoj podle scénáře Akce, na druhém místě se umístil scénář Harmonie, který klade důraz na dostupnost služeb pro obyvatele.

Hejtman míní, že vyjádřením obcí kraj získal podpůrné stanovisko pro jednání s ministerstvem životního prostředí a se Správnou národního parku Šumava.

Kraj oslovil celkem 34 šumavských obcí na Českokrumlovsku a na Prachaticku. Podle zjištění ČTK v nich žije necelých 32.000 obyvatel. Extrémní scénář rozvoje Akce si přálo vedení deseti obcí s necelými 14.000 obyvateli. Dalších 11 obcí se nevyjádřilo, respektive podle nich nelze preferovat žádný ze scénářů. Pouze v jediné obci - Černé v Pošumaví - si zastupitelé vybrali scénář Příroda, jehož prioritou je chránit nedotčenost Šumavy jako celoevropskou hodnotu.

Pro scénář Akce se vyslovili ve Frymburku, Horní Plané, Hořicích na Šumavě, Lipně nad Vltavou, Nové Peci, v obci Stachy a také ve Stožci, Volarech, Vyšším Brodě a Záblatí.

Podle průzkumu veřejného mínění lidé na Šumavu jezdí především kvůli národnímu parku. Většina z nich si myslí, že na významné ploše by příroda měla být ponechána bez zásahů člověka. Příkaz chodit jen po vyznačených stezkách by návštěvníci akceptovali až na dvou třetinách parku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů