Středa, 24. dubna 2024

Mozaika nápadů a přístupů

Nejnovější hotelový přírůstek v centru Prahy je unikátní zejména ve dvou ohledech - přístupem k hospodaření s energiemi a odvážným propojením čtyřhvězdičkového prostředí s hostelem - segmentem, který má v Česku stále slabé zastoupení.

Mozaika nápadů a přístupů

Mosaic House vznikl přestavbou řadového funkcionalistického domu nedaleko Karlova náměstí. Jednotný svaz soukromých zaměstnanců jej postavil jako svůj "Organizační dům" v letech 1934-35 podle návrhu Oktáva Koutského, a od počátku sloužil jako místo setkávání lidí. V nedávné minulosti patřil mocnému ROH, odsud se spravovala a řídila odborářská rekreace. Dnes je vlastnická struktura složitější. Dům patří jinému vlastníkovi než hotel, respektive jeho provoz. Hoteliéři z Bohemian Hostels a Beds and Bars si vytyčili zajímavý cíl. Vybudovat ekologický provoz a unikátním způsobem spojit čtyřhvězdičkový hotel s hostelem.

DVOJJEDINÝ PROVOZ

Už za vstupem - v meziprostoru mezi vstupním portálem a skleněnými posuvnými dveřmi - jsou vyzývavě umístěny kontejnery na tříděný odpad. Když host vejde do lobby, ocitne se ve velmi živém prostředí. Oči upoutá původní mozaika ze 30. let na podlaze a mladý personál bez livrejů vůkol. Zatím jednoznačně vítězí duch hostelu.

Celý hotel nabízí ubytování v 94 pokojích. 64 pokojů je klasických, tedy soukromých, ve čtyřhvězdičkovém standardu. 54 je dvoulůžkových, 10 je vybaveno vždy dvěma samostatnými lůžky (twin-bed rooms). Zbylých 30 pokojů nabízí ubytování hostelového typu, kdy si klient kupuje pouze postel. Kvalita i těchto pokojů se však blíží čtyřhvězdičkovému standardu.

Zajímavé je umístění klasických a hostelových pokojů. Možná byste čekali, že budou v oddělených podlažích, ale není tomu tak. Hostelové pokoje jsou vloženy vprostřed mezi luxusnějšími křídly, v každém patře přímo proti centrálnímu schodišti. Jde o vskutku demokratický přístup. Podle našich informací dochází ke stížnostem ze strany konzervativnějších hostů na přece jen trochu odlišné spolunocležníky jen velmi zřídka, a to výhradně kvůli hluku. Podle slov Chrise Syvertsena, generálního ředitele a spolumajitele hotelu, bylo záměrem hoteliérů přilákat normální hosty všech věkových kategorií, kteří ocení živou a eklektickou atmosféru a upřednostní ji nad pouhým luxusem v ubytování. Své klienty označuje zásadně za hosty, nikoliv za zákazníky. Velmi se snaží o zpětnou vazbu, která mu umožňuje reagovat na přání hostů. Na otázku, zda by dnes, po několika měsících fungování (hotel byl otevřen v červnu 2010) něco změnil, vrtí hlavou. Přiznává však, že poslední dva roky byly pro hoteliér y těžké a ve srovnání s roky 2006-2008 kritické. Podle jeho slov bylo důležité, že otevřeli již v létě, protože zachytili vrchol sezony. Kvalitu, kterou Mosaic House nabízí, spatřuje kromě již zmíněných věcí především v ekologickém přístupu k provozu.

EKOLOGICKÁ ŠEDÁ VODA

Velká část investic byla věnována tomu, co budovu dělá nízkoenergetickou a přitom není vidět. Kromě kvalitního zateplení a odhlučnění domu sem byly vloženy velmi inteligentní prvky zařízení. Na oknech jsou instalována čidla, která v letních měsících v závislosti na slunci zatemňují pokoje roletami, aby se vnitřní prostředí nepřehřívalo. Jiná čidla registrují, zda je pokoj obsazen či nikoliv, a podle toho regulují vytápění a zhasínají. Hotel pracuje s principem rekuperace, neboli s předehříváním vzduchu a vody z odpadního tepla. Ve vzájemně oddělených prostorech dochází k předávání tepla mezi ohřátým špinavým a čistým studeným.

Za pozornost však stojí především hospodaření s vodou. Na střeše jsou umístěny kolektory, které ohřívají užitkovou vodu. V létě se ohřeje tak, že není potřeba dohřívat ji v plynových kotlích a hosté se mohou sprchovat velmi levně. To však není dnes až tak ojedinělé. Raritou je výroba "šedé vody". Jde o princip, kdy se takzvaná čistá splašková voda z umyvadel a sprch (rozlišujme splaškovou vodu z toalet) odvádí samostatným odpadním potrubím do filtračního zařízení v suterénu. Jde o nádrže s bakteriální filtrací, kde se tato mírně znečištěná voda pročistí a odděleným potrubím putuje zpět do systému užitkové vody. Lze ji používat na splachování či na úklid domu. Kvalitu bakteriální filtrace řídí na dálku odborná společnost z Německa. Podle majitelů neexistuje na světě hotel, který by takto pracoval s šedou vodou (v kancelářských budovách je systém využíván poněkud častěji). Výhoda takového řešení je zjevná - kromě rozumného hospodaření s vodou je nemalým ziskem ús pora na vodném a stočném. Nevýhodou je nutnost vybudovat dva vodovodní a odpadní okruhy (jeden na pitnou, druhý na šedou vodu).

NÁPADITÉ DETAILY

Architektonicky je původní dům skvělým příkladem funkcionalistického řešení, jednoduchá souměrná fasáda s podélnými kachlíky v bílé, modré a hnědé barevnosti s výrazným prosklením schodiště v centrální ose, strohé a funkční prvky interiéru. Jenže ne každý host si libuje ve strohých kachlících. Ubytovací část je proto záměrně řešena podle návrhu architektky Terezy Koucké v tlumené barevnosti s důrazem na použití přírodních materiálů a jejich přirozené působení. Chodby v sametově šedé s intimním teplým osvětlením zklidňují. Pokoje jsou laděny do béžových a vínových odstínů. Nábytek je všechen řešen na míru, stolky a sedátka ze smrkových trámků, závěs na ramínka z přirozeně zvlněných větví.

Vstupní prostor je výrazně členěn sloupy nosné konstrukce. Proto je propojen průběžnou sedačkou, "hadem" dlouhým téměř 100 m, která prochází hlavními prostory restaurace, recepce a multifunkčního sálu s barem, a sjednocuje je. Kde je třeba - například u okna do otevřené kuchyně - probíhá had i po stěnách a po stropě, aby nebránil hostům v průchodu. V přízemí je výrazným prvkem obklad sloupů nosné konstrukce ocelovým plechem s tradiční kovářskou barvou s přídavkem kovového prášku. Hotel Mosaic House ocení zejména zelení cestovatelé, kteří se rádi druží u jednoho stolu a živá atmosféra je pro ně hodně důležitá.

AUTOR: Martin Verner
ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů