Čtvrtek, 25. dubna 2024

33 tipů na jarní víkendy v Praze

Hudební festival Prague Proms, veletrh Víno & destiláty, tropičtí motýli v botanické zahradě v Troji, farmářské trhy, výtvarné ateliéry pro děti, projížďky parníkem, procházky po neznámých architektonických unikátech metropole...

33 tipů na jarní víkendy v Praze

Je tolik věcí, které lze v Praze na jaře dělat a vidět, že snad ani nemá cenu odjíždět na víkend na venkov.

Farmářské trhy

od˙března
Kubánské náměstí, Vítězné náměstí, náměstí Jiřího z˙Poděbrad, Náplavka, Galerie Fénix, parkoviště u˙Polikliniky Prosek, Holešovická tržnice, Karlínské náměstí, Klánovice
www.farmarsketrziste.cz

Čerstvá zelenina, mléčné výrobky, sladkovodní ryby, domácí uzeniny a spoustu dalších dobrot můžete nakoupit nebo rovnou ochutnat na pražských farmářských trzích. V sobotu mají otevřeno všechny uvedené trhy, ve většině z nich se začíná v osm hodin. Přijďte raději dopoledne, dvě hodiny před koncem už bývá zboží hodně probrané.

Lodí po Vltavě

denně 10.30 až 20 hod.˙(poslední loď v˙19 hod.)
(vodní kanál Čertovka včetně přístaviště do˙22 hod.)
Dospělý: 290 Kč, dítě: 150 Kč, malé děti do˙výšky 90 cm zdarma
www.prazskebenatky.cz

V hlavním městě je mnoho různých možností, kterak se zábavně plavit po Vltavě. Vyzkoušet můžete třeba První Všeobecnou Člunovací Společnost, která provozuje vyhlídkové plavby na řece Vltavě i kanálem Čertovka v historickém centru metropole v duchu tradic z konce 19. století. Jízda čluny proveze pasažéry Prahou z dob našich pradědů s řádně archaicky zábavným výkladem lodivoda. V sobotu 16. dubna máte navíc od 18.30 šanci užít si romantickou plavbu starou Prahou se servírovanou večeří na salonní rychlolodi Nepomuk, včetně hudebního doprovodu (3500 Kč pro dvě osoby). O víkendu 13. - 15. května lze rovněž navštívit obnovené vodní barokní slavnosti na Vltavě Svatojánské Navalis.

Na bruslích na Zbraslav

Délka: 11 km
Přístup: parkoviště U˙Soutoku, parkoviště U˙Kempinku
Hodnocení: povrch 1-2, provoz 3

Během slunečných dní tu sice potkáte spoustu pěších, cyklistů i maminek s kočárky, přesto ale trasa z Podolí do Zbraslavi stojí za to i na in-line bruslích. Vyrazit můžete od tunelu pod Vyšehradem, pojedete přes staré ledárny v Braníku a Komořany až pod Zbraslavský most. Hned na několika místech najdete občerstvení.

Neznámou Prahou

in.ihned.cz

Přesně 66 dílů o zajímavých pražských stavbách vyšlo dosud v IN magazínu Hospodářských novin. Většinou se jedná o méně známá architektonická díla, která při procházkách Prahou lehce přehlédnete nebo o nich málokdo ví. Mohou to být třeba vily známých osobností od známých architektů. Například v Praze-Zbraslavi hledejte přísně funkcionalistickou vilu Vladislava Vančury od architekta Jaromíra Krejcara, na Smíchově secesní, květinovými ornamenty vyzdobenou vilu Helenku nebo v Bubenči podle Jurkovičova návrhu postavenou vilu v Suchardově ulici. Za pozornost ale stojí i bydlení pro dělnickou či úřednickou vrstvu, ať už jsou to pravidelné domky sídliště Solidarita z poválečných let nebo pro úřednictvo architektem Ladislavem Machoněm navržená kolonie domků na Žižkově. Všechny pozoruhodné stavby, které ale Pražané často přehlíží, najdete na adrese in.ihned.cz

Městem na kole

Roztyly-Braník-Modřany-Kunratice-metro Roztyly
asi 22 km
www.prahounakole.cz

Kdo se chce projet v Praze, ale nekopírovat silnice, po nichž pražské cyklotrasy často vedou, ať využije jejich síť na jihu Prahy. Cyklovýlet, který začíná na stanici metra Roztyly, se několika úsekům vedoucím po silnici nevyhne, ale většina trasy vede mimo dopravní komunikace.

Ze stanice metra pojedete nejprve po žluté okrajem Kunratického lesa. Dovede vás k rybníku U Labutě, kde se napojíte na cyklostezku A22, která vyústí v Braníku a posléze na cyklostezce A2 vedoucí podél Vltavy. Vy se dáte směrem na Zbraslav. Zhruba po čtyřech kilometrech se z pěkného pobřežního úseku odpojíte a projedete pražskou čtvrtí Modřany do Modřanské rokle. Směrovat vás budou cedule cyklostezky A21, ale právě tady nastává první z úseků, které vedou po silnici.

U tramvajové zastávky Poliklinika Modřany však zbystřete, cedule vás zhruba v těchto místech zavedou do přírody hluboké Modřanské rokle. Ta vás asi po třech kilometrech vyveze na sídliště Libuš. Lze se tu napojit na cyklostezku A42 vedoucí z Písnice, ale raději se (bohužel opět po silnici) vydejte po Dobronické do Kunratic. V centru vesnice na periferii Prahy se znovu napojíte na žlutou, která vás po okraji Kunratického lesa dovede zpět na metro Roztyly. Celá trasa má asi 22 kilometrů, takže je ideální na jeden z prvních jarních výjezdů.

Podolská vodárna

každý čtvrtek +˙soboty 9. 4., 14. 5., 11. 6.
www.pvk.cz

V budově Podolské vodárny (Podolská 15) se nachází expozice Muzea pražského vodárenství, kde se seznámíte s historií a zásobováním obyvatel Prahy vodou, prvními soukromými a veřejnými vodovody ve městě či se sbírkou vodoměrů. Nakouknout můžete do interiéru filtrační stanice, který je od výstavních prostor oddělen skleněnou stěnou, což nabízí neuvěřitelný výhled do Engelovy "katedrály" s filtry. Výstavu lze spojit i s návštěvou úpravny vody, prohlídky probíhají vždy ve čtvrtek (13, 15 a 17 hod.) a nově také jednu sobotu v měsíci (9. dubna, 14. května, 11. června) od 11 a 13 hodin. Jednotlivá vstupenka stojí 150 Kč, děti do 6 let zdarma.

Středověké městečko Řepora

Úterý až pátek 14-18 hod., sobota, neděle a˙svátky 10-18 hod.
www.repora.cz

Replika osady ze 14. století, umístěná v chráněné přírodní lokalitě mezi Stodůlkami a Řeporyjemi, poskytuje vhled do středověkého života. Děti tu mohou zjistit, jak bydlel hrnčíř, kovář, rybář nebo domkář, kterak vypadala usedlost rychtáře i středověká krčma, a navštívit místní kostelík a hřbitov. Vesnice je obehnána dřevěnou palisádou se vstupní branou a věžemi.

Za branami se tyčí šibeniční vršek a pohanské kultovní místo s posvátným stromem. Rurální idylu doplňují ovce a kozy i několik přírodních jezírek, ve kterých žijí kromě mnoha druhů ryb také raci.

Motokáry v˙Radotíně

sobota - neděle od˙10 do˙16 hod.
Dětská trať: 200 m
děti do 15 let: 150 Kč /10 min.
www.kart-centrum.cz

Radotínský areál nabízí pravé závodnické vyžití na nejdelší kryté motokárové trati ve střední Evropě. Její celková délka je 910 metrů a přizpůsobit ji lze i na 710metrový okruh či na 200metrový dětský okruh. Více než 30 zatáček se střídá v technických a rychlých pasážích, průměrná rychlost se blíží 40 km/hod. Dětský okruh je možné i pronajmout s vyloučením veřejnosti za 4500 Kč na hodinu. Další motokárové tratě najdete také v Jinonicích a Horních Měcholupech.

Filmové kroužky pro děti v kině Oko

Malá škola animace: sobota 10 až 12.30, neděle 13 až 15.30
Filmová dílna: každou neděli
aeroskola.blogspot.com

Malá škola animace seznámí děti se světem klasické filmové animace z teoretického i praktického hlediska. Kroužek se zaměřuje na pixilovaný, ploškový a plastelínový animovaný film, je možné si vyzkoušet i práci s kloubovými loutkami nebo se speciálním prosvětlovacím stolem. Náplní Filmové dílny jsou základy filmové řeči a dramaturgie, psaní scénáře, natáčení vlastního filmu, střih a postprodukce. Účastníci si tak projdou různými filmovými profesemi a vytvoří krátký hraný nebo experimentální film.

Lanové centrum v Libni

Pondělí˙- neděle od˙8 do˙20 hod.
www.vysokalana.cz

V Lanovém centru na Libeňském ostrově vyzkoušejte třeba dvouhodinový program nazvaný Rodinný výlet, který nabízí společné zážitky a snížené vstupné (600 Kč) pro čtyřčlennou rodinu. Spolu s instruktorem se nejprve protáhnete při zajímavých hrách, rozcvičíte na nízkých lanových překážkách, abyste mohli přejít na hlavní část programu: vysoké lanové překážky umístěné přibližně osm metrů nad zemí. Cena zahrnuje vlastní program na lanových překážkách, koordinaci odborně vyškoleného instruktora, veškerou potřebnou výzbroj a pojištění všech účastníků.

Funkcionalistická osada Baba

Praha 6
www.praha6.cz

Obdivovatelé funkcionalistické architektury najdou v pražské čtvrti nad Dejvicemi pastvu pro oči. Do roku 1932 tu totiž vyrostlo osm vil coby vzorová osada Výstavy soudobého bydlení a v průběhu 30. let je doplnilo dalších 25 staveb význačných architektů, jakými byli Josef Gočár, Pavel Janák, František Zelenka, Evžen Linhart, Ladislav Žák, Jan Evangelista Koula či Ladislav Machoň. Zapátrejte především v ulicích Nad Paťankou, Na ostrohu, Na Babě, Jarní a v Průhledové.

Když už budete na Babě, jen kousek odtud najdete v ulici Na Míčance 39 další funkcionalistický skvost - Štiplovu vilu (1933). Anebo můžete vyhledat malebné zákoutí na skalním výběžku, kde stojí zřícenina budovy, která bývá podle některých teorií považována za zbytek viničního lisu z roku 1650.

Chuchelským hájem

Délka: 6 km
Počet zastávek: 14
www.prazskestezky.cz

Naučná stezka začíná nedaleko zastávky Hlubočepy (tramvaje 12, 14, autobusy 104, 120) a vede podél trati do Malé Chuchle a přes Chuchelský háj do Velké Chuchle (autobus 172). Jedná se o fyzicky nenáročnou zrekonstruovanou trasu vhodnou i pro kočárky. V Chuchelském lesoparku čeká na děti louka s prolézačkami, klouzačkou, pískoviště, vítanou zastávkou bude určitě též mini zoo s muflony, daňky, perličkami, mluvící kafkou, různými druhy bažantů, srnkami či mývalem. Občerstvit se lze na zahrádce malého bistra s pískovištěm a houpačkou (občerstvení otevřeno o víkendech od 12 do 18 hod.). Cestou do Malé Chuchle můžete spatřit několik kulturních památek a dominantu Velké Chuchle - kostel sv. Jana Nepomuckého.

Fotbal jménem Masopust

Do˙30. 6.
Národní muzeum
www.nm.cz

Český fotbal neprožívá právě nejlepší období, na výstavě věnované Josefu Masopustovi si ale fanoušci připomenou časy mnohem radostnější. Mezi exponáty uvidí například pohár za druhé místo na mistrovství světa v Chile v roce 1962 nebo Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy, který tehdy šikovný záložník vyhrál.

Slavné chilské finále mohou alespoň trochu "zažít" i fanoušci, kteří se narodili později. Muzeum připravilo k poslechu rozhlasový záznam zápasu. Výstava, kterou muzeum připravilo při příležitosti Masopustových osmdesátých narozenin (oslavil je v únoru), potrvá do konce června.

O velikosti českého fotbalisty svědčí i výrok slavného Pelého: "Byl to protihráč, který se nikdy nedopustil hrubého zákroku. Neměl to zapotřebí, protože vynikal znamenitou technikou. Poznal jsem ho jako fotbalového džentlmena, a proto si ho velmi vážím."

Kurzy tance a baletu

Celoročně
Holmes Place Academy
www.holmesplaceacademy.cz

Chcete se naučit alespoň trochu tančit, abyste se neztrapnili při společenské akci? Nemusíte nutně navštěvovat týdny trvající kurzy, Holmes Place Academy v Karlíně i dalších místech má ve své nabídce i kurzy víkendové. Tanec zde učí vítězka soutěže StarDance Alice Stodůlková. Čtyři hodiny trvající kurzy probíhají vždy v sobotu, kromě tance se můžete přihlásit i na kurzy první pomoci nebo sebeobrany pro ženy. V neděli se zase do klubů Holmes Place chodí na kurzy baletu s primabalerínou Národního divadla Adélou Pollertovou. "V květnu, měsíci zamilovaných, otevíráme speciální kurzy pro snoubence, aby se mohli připravit na svůj svatební tanec," říká manažerka Jitka Veselá.

Výtvarné ateliéry pro děti a rodiče

duben-květen
Veletržní palác, klášter sv. Jiří
www.ngprague.cz

Jestliže připadne na víkend špatné počasí a vy zůstanete i s rodinou v Praze, jděte se všichni zabavit do Národní galerie. V klášteře sv. Jiří nebo ve Veletržním paláci se totiž mezi originály uměleckých děl 19., 20. a 21. století konají o sobotách v dubnu a v květnu výtvarné dílny pro děti od čtyř let, a to vždy mezi 14. hodinou a 16.30.

Tuto sobotu 2. dubna si budou moci v klášteře sv. Jiří vyzkoušet, jak lze zachytit rozmary počasí, o týden později si ve Veletržním paláci pohrají pomocí světla s tvary a barvami.

7. května se opět v klášteře sv. Jiří stanou děti módními návrháři a následující sobotu je čekají ve Veletržním paláci hrátky s plochou a prostorem. Za výtvarné počínání každého potomka dáte 80 Kč, v ceně jsou služby lektora i výtvarný materiál.

Sport na Císařské louce

od˙1. 4.
www.fun-island.cz

Víkend ve sportovním areálu Fun Island na Císařské louce lze hravě strávit zábavnými aktivitami jako lukostřelba, plážový fotbal a volejbal, nohejbal, pétanque, kroket nebo střílení ze vzduchovky. K dispozici je i lanové centrum, táborové ohniště nebo pokerový stůl.

V pondělí 25. dubna si tu s potomky užijete netradiční Velikonoce, o víkendu 30. 4. - 1. 5. se budou pálit čarodějnice a slavit první máj. Od května budou probíhat nedělní odpolední programy pro děti od 3 do 15 let, které nabídnou divadélka, koncerty i soutěže. Areál lze využít rovněž k pořádání firemních akcí a teambuildingů.

Jarní Sázavafest

2. 4.
KC Vltavská
www.sazavafest.cz

Jako předkrm před letním festivalem přinášejí organizátoři už tuto sobotu jarní Sázavafest. Pražskému publiku na něm zahraje písničkář Tomáš Klus nebo třinečtí Charlie Straight. Uslyšíte i Michala Hrůzu nebo hity legendární Tiché dohody v podání její bývalé zpěvačky Blanky Šrumové.

Na druhé scéně KC Vltavská se můžete podívat na filmy v rámci charitativního projektu Oči otevřený. Na programu je snímek Home fotografa Yanna Arthuse Bertranda, komentovaný Zdeňkem Svěrákem. Uvidíte i dokument Pozemšťané americké ekologické organizace Earthlings nebo film Baraka - Odysea země režiséra Rona Frickeho.

Nostalgická linka č. 91

víkendy 2. 4. - 17. 11.
Střešovická vozovna

Nostalgická linka s historickou tramvají číslo 91 jezdí od dubna do listopadu o sobotách, nedělích a svátcích po trase: Vozovna Střešovice - Brusnice - Pražský hrad - Královský letohrádek - Malostranská - Malostranské náměstí - Hellichova - Újezd - Národní divadlo - Národní třída - Lazarská - Vodičkova - Václavské náměstí - Jindřišská - Masarykovo nádraží - Náměstí republiky - Dlouhá třída - Nábřeží Kapitána Jaroše - Strossmayerovo náměstí - Veletržní - Výstaviště. Jízdné pro dospělé činí 35 Kč, děti do 15 let, kočárek s dítětem, ZTP a důchodci nad 70 let zaplatí 20 Kč.

Mamuta hledejte v muzeu

2. 4.
Národní muzeum
www.nm.cz

Národní muzeum má po Praze mnoho budov a v nich mnoho výstav. Aby návštěvníci věděli, která akce, výstava nebo i jen část expozice je zajímavá pro děti, začaly jeho instituce používat jako symbol mamuta. Ten označuje chystané dílny, přednášky, interaktivní hry a herny a zároveň upozorňuje rodiče na části výstav, kde se děti mohou dotýkat exponátů. Nejbližší "mamutí" akcí bude v sobotu 2. dubna od 14 hodin Výroba doplňků Gejši neboli výtvarná dílna pro rodiče a děti od 6 do 12 let, která se koná v Náprstkově muzeu.

Dostihy v Chuchli

4. 4.
www.velka-chuchle.cz

Dostihová sezona začne na závodišti ve Velké Chuchli v neděli 4. dubna. Vrcholem programu, který tak jako každou dostihovou neděli odstartuje ve 14 hodin, bude tradiční dostih Gomba handicap, který se koná už od roku 1924. Klíčovým dostihem roku bude ovšem České derby, jež se běží poslední červnovou neděli. Za zmínku stojí také Jarní cena klisen (8. května) a Velká jarní cena o týden později.

Na dostihy do Chuchle s sebou můžete vzít bez obav i děti, které si tu vyhrají na venkovním hřišti s houpačkami a pískovištěm nebo se svezou na ponících. Děti do 15 let mají vstup do areálu zdarma stejně jako dospělí s celoroční jízdenkou MHD.

Tropičtí motýli v botanické

5. 4. - 1. 5.
Botanická zahrada Praha, skleník Fata Morgana
www.botanicka.cz

Na dubnové výstavě ve skleníku Fata Morgana v Troji můžete opět obdivovat motýly pestrých barev a krásných tvarů, kteří se v přírodě vyskytují v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, v Thajsku, Malajsii, ve Střední a Jižní Americe. Velkou atrakcí je i líhnutí motýlů z kukel přivážených v pravidelných intervalech z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou. Chybět nebudou ani ptakokřídelci, kteří patří mezi největší denní motýly světa. Další ozdobou budou vzácné druhy otakárků, které budou v Troji k vidění úplně poprvé.

Prague Photo Festival

Prague Photo Festival
5. - 10. 4.
Vstupné: 80 Kč, snížené 50 Kč
www.praguefoto.cz

V rámci úvodní části IV. pražského festivalu fotografie se v Mánesu představí fotografové, galerie i společnosti zabývající se fotografií, návštěvníci uvidí originály od téměř 230 autorů. Chybět nebude ani atraktivní doprovodný program - setkání s autory, kulaté stoly a autogramiády.

Prague Photo Festival bude během dubna a až do 6. května pokračovat v patnácti vybraných pražských galeriích (např. DOX, Galerie Josefa Sudka, Galerie Langhans aj.), muzeích a výstavních síních, kde budou prezentovány samostatné kurátorské projekty.

Cirkusový workshop

9. 4.
KC Vltavská
www.vltavska.cz

Výzkumy dokazují, že žonglování je jedinečná činnost, která zapojuje obě mozkové hemisféry a je zároveň relaxací i soustředěním. Malí i velcí si mohou v Kulturním centru Vltavská vyzkoušet žonglování s míčky, kruhy nebo kužely, jízdu na jednokolce, chodící kouli a další cirkusové "hračky".

Workshop, jenž je určen pro začátečníky i pokročilé žongléry, je pořádán ve spolupráci se společností Cirqueon - Centrem pro nový cirkus. Na tříhodinový program je nutná rezervace, dospělí zaplatí 600 Kč, děti 450 Kč.

Staročeský velikonoční jarmark

9. 4.
Toulcův dvůr, Kubatova 1/32
www.toulcuvdvur.cz

V Toulcově dvoře v Hostivaři vás čeká tradiční jarní setkání s přírodou, tradicemi, řemesly a řemeslníky. Budete si moci vyzkoušet výrobu píšťalek, pomlázek či řehtaček, připravena bude i pohádka, písničky i velikonoční pokrmy. Akci, která začíná v 11 hodin, zakončí vynášení Moreny a uvítání jara. Vstupné: dospělí 80 Kč, děti od 4 let 40 Kč.

Co se chystá v Zoo Praha

16. 4.
www.zoopraha.cz

V sobotu 16. dubna, na Mezinárodní den památek, by měli zajít do pražské zoo příznivci architektury. V rámci programu Šumné Gočáry představí herec a architekt David Vávra zrekonstruované dřevěné domky z dílny architekta Josefa Gočára. V neděli 24. dubna s sebou vezměte i děti, oslavíte s nimi první narozeniny samečka Kiburiho a zapojíte se do množství "gorilích" aktivit souvisejících s tématem ohrožených lidoopů. Následující den, na Velikonoční pondělí, nabízí zoologická zahrada tradiční velikonoční program, k němuž neodmyslitelně patří pletení pomlázek a barvení vajíček, obohacené soutěží o vejce pštrosa dvouprstého.

Víno a destiláty

Víno a˙destiláty
26. - 28. 4.
Výstaviště Holešovice
www.vegoprag.cz

Program tradičního veletrhu se první den zaměří na vína z Čech a Moravy, v 15.30 pak proběhne vyhlášení soutěže vín o Zlatý pohár veletrhu. Druhý den bude věnován francouzským vínům z oblasti Hérault ve vinařském kraji Languedoc. Kvečeru se můžete zúčastnit charitativní aukce vín. Třetí den potěší hlavně milovníky vín italských. Za vstupné na veletrh zaplatíte 400 Kč.

Pražský mezinárodní maraton

8. 5.
Staroměstské náměstí
www.praguemarathon.com

Ještě zhruba pět týdnů můžete trénovat na další ročník Pražského mezinárodního maratonu. Vytrvalecký závod odstartuje 8. května v 9 hodin na Staroměstském náměstí a běžce povede po trase dlouhé přesně 42,195 km. Tuto vzdálenost musí účastníci zaběhnout nejdéle za 7 hodin. Pokud si na závod sami netroufáte, přemluvte tři kolegy z práce a zaběhněte maraton společně s nimi formou štafety. Stejným způsobem mohou maraton absolvovat také univerzitní studenti. Závodu bude předcházet 7. května In-line party ve Stromovce. Na 6,5 km dlouhou trasu mohou její účastníci vyjet ve 13.45 hod.

Svět knihy

12. - 15. 5.
Výstaviště Holešovice
knihy.cz

Největší knižní veletrh v Česku se tentokrát ponese ve znamení arabské literatury a také moderních technologií. Hlavním tématem veletrhu je literatura arabského světa, kde se představí autoři Egypta, Tuniska či Libanonu. Ze známých osobností se čtenáři dočkají Abdelkadera Benaliho, Hassana Blasima nebo Tahara Ben Jellouna. Návštěvníci veletrhu mohou každoročně navštívit tematicky zaměřený pavilon, jenž se bude letos orientovat na e-knihy.

Mezinárodní výstava psů

14. - 15. 5.
Výstaviště Praha-Letňany
www.vystavapsu.cz

Čtyřnohé psí miláčky můžete na Mezinárodní výstavě psů nejen obdivovat, ale i sami vystavovat. Akce se obvykle účastní psi z asi 15 států, kromě soutěže o nejkrásnějšího psa se chystají i různé doprovodné programy, například tanec se psy. "Velký zájem mívají návštěvníci o retrívry nebo jezevčíky, zkrátka o hodně rozšířená plemena. Obliba plemen se ale každým rokem mění," říká Eva Novotná z Českého kynologického svazu. Za vstupné zaplatí dospělý 100 Kč, děti 50 Kč.

Pochod Praha-Prčice

21. 5.
www.praha-prcice.cz

Tradiční pochod z Prahy do Prčice uvítá letos chodce už po šestačtyřicáté. Na výběr máte celou řadu tras, od dětské na 23 km po 70 km dlouhou trasu Karla Kulleho (startuje v 5 hodin ráno od metra Háje). Speciální, 13 km dlouhý pochod je připraven pro vozíčkáře, hned několik tras čeká i cyklisty. Závod je otevřen všem starším 18 let (s výjimkou dětské trasy), startovné se platí 30 Kč, na startu obdrží každý účastník mapu pochodu. Po úspěšném absolvování pochodu ho pak čeká botička zvaná Prčický škrpál. Loni se nejstaršího českého pochodu zúčastnilo více než 14 tisíc lidí.

Prague Food Festival

27. - 29. 5.
Pražský hrad
www.praguefoodfestival.cz

Třídenní svátek jídla se letos přesouvá z Jižních zahrad Pražského hradu do Královské zahrady. Vybrat si budete moci ze specialit české, francouzské, belgické, italské, španělské nebo japonské kuchyně. Novinkou letošního ročníku je vegetariánská a čínská restaurace.

Z konkrétních podniků se představí například Aromi, La Finestra, Alcron, Kampa Park, Essensia či Bistro Florentýna. Chybět nebudou ani oblíbené cooking show šéfkuchařů. V Míčovně vás čekají řízené degustace vín, pivní degustace bude mít na starosti sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Lístky na festival pořídíte za 400 Kč.

Pod hladinou Vltavy

Od˙1. 6.
Palác Kinských, Staroměstské náměstí
www.podhladinouvltavy.cz

Víte, jak vypadá lín, tolstolobik nebo mníkovec? Sladkovodní ryby Vltavy poznáte na výstavě v osmnácti akváriích. Uvidíte tu i dvoumetrového sumce, metrové jesetery a ostatní, méně známé ryby našich vod. Vstupné stojí 85 Kč, děti do 15 let zaplatí 60 Kč.

Prague Proms

21. 6. - 23. 7.
Obecní dům aj.
www.pragueproms.cz

Festival, který začíná v hlavním městě spolu s létem, letos nabízí hned dva taháky: 28. června se pražskému publiku poprvé představí funkjazzoví Level 42 a 14. července se majitelé vstupenek mohou těšit na legendu filmové hudby a nositele Oskara, Ennia Morriconeho. Italský skladatel a dirigent se podepsal mimo jiné pod hudbu ke snímkům Tenkrát na západě, 48 hodin v Paříži, Bugsy nebo Dekameron. Na Level 42 koupíte vstupenky od 650 Kč, Morricone je už vyprodaný.


S DĚTMI V PRAZE
Tipy na nejen víkendové akce pro rodiče s dětmi najdete v časopise www.sdetmivpraze.cz.


AUTOR: Tereza Hromádková

AUTOR: Milan Rokos

AUTOR: Šárka Nováková

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů