Pátek, 29. března 2024

Plumlovská přehrada poslouží k rekreaci nejdřív v létě 2013

Plumlovská přehrada poslouží k rekreaci nejdřív v létě 2013

Nejdříve v létě 2013 budou moci turisté i místní využít k rekreaci Plumlovskou přehradu na Prostějovsku, z níž pracovníci Povodí Moravy odtěžují usazené sedimenty. Ze dna jedné z nejstarších nádrží v tuzemsku jim zbývá odtěžit ještě zhruba třetinu nánosů. Povodí Moravy letos vyčistí od usazenin i sousední Podhradský rybník a opětovné napouštění vodního díla oddálí i oprava hráze přehrady. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Vodohospodáři odtěžují sedimenty proto, aby zabránili v rozvoji nebezpečným sinicím. S jejich přemnožením měla přehrada problémy řadu let, hygienici tam vyhlašovali zákaz koupání a turistický ruch v regionu upadal. Nádrž se začala vypouštět v září 2009, těžba sedimentů začala loni v prosinci. Její ukončení je naplánováno na letošní červen, což je oproti původním plánům o dva měsíce později. "Těžba se komplikuje zejména v místech, kde se vytvořily neodvodnitelné laguny," uvedl ředitel závodu Horní Morava David Fína. Těžbu sedimentů z těchto míst provedou proto obojživelné "kráčející" bagry. Vodohospodářům zbývá odtěžit asi 70.000 metrů krychlových sedimentů, což je asi třetina celkového množství. Celková cena prací dosáhne 92 milionů korun.

Již v květnu začnou mizet nánosy i z Podhradského rybníka, který čistotu vody v přehradě také ovlivňuje. Za příznivého počasí by práce za zhruba 23 milionů korun měly skončit ještě letos.

V létě by se stavebníci měli pustit i do oprav hrází přehrady za zhruba 150 milionů korun. "Rekonstrukce se týká návodního líce pod vodou a koruny hráze. Ta je ve špatném stavu, lidé se dočkají nové silnice, osvětlení, mostu i zábradlí," uvedl Fína. Opravy hráze z roku 1932 zvýší její bezpečnost, a Povodí Moravy tak nebude muset nádrž opětovně vypouštět v příštích letech.

Vodohospodáři hodlají u přehrady také vybudovat čistící zóny, které pomohou udržet vodu čistou. "Je dobré, že se řeší nejen důsledky, ale i příčiny. Odběrem sedimentů se dostaneme do bodu nula a bude záležet na dalším přísunu živin, zejména fosforu. Je potřeba mluvit i o pozemkových úpravách a úpravách hospodaření," uvedl Petr Loyka, který provádí biologický dozor akce.

S rukama za zády nezůstávají podle starosty Plumlova Adolfa Sušně ani obce v okolí. "Ve spolupráci s Olomouckým krajem se připravují projekty na vyčištění a odkanalizování obcí. Jako mikroregion iniciujeme realizaci pozemkových úprav včetně protierozních opatření," uvedl starosta.

S napouštěním přehrady by se po dokončení všech prací mělo začít na konci roku 2012. Podle odborníků bude postup záviset na počasí.

Martina Šaradínová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů