Pátek, 29. března 2024

Oslavte s námi Den Země v arboretu Sofronka

Oslavte s námi Den Země v arboretu Sofronka

Den Země oslavíme 1. května formou krátkého pochodu s mnoha zajímavými zastávkami. Na nich si budou moci návštěvníci ověřit svoje znalosti, dovednosti, změří si svoji ekostopu, budou poznávat ryby, stromy a mnoho dalšího. Pochod není fyzicky náročný a je ideální pro rodiny s dětmi i vozíčkáře. Start bude mezi 13. a 15. hodinou u hráze Velkého Boleveckého rybníka v Plzni (blízko zastávky autobusu č. 30 Na rampě).

Trasa pochodu bude plná poznání i zábavy
"4 km dlouhý pochod jsme pojali zábavnou formou, při které se účastníci i něco dozvědí", vysvětluje Ilona Gonová, koordinátorka akce z občanského sdružení ENVIC. Na startu bude připravena výstava Ochrana přírody a hra s názvem "Kolik planet by lidstvo potřebovalo, kdyby každý žil jako já?". Na druhé zastávce si pochodující vyslechnou povídání o Velkém Boleveckém rybníku. Třetí stanoviště bude ryze lesní -- informace o místních stromech a lese, vzorky semínek, ukázka sazeniček, pro děti sázení stromků do písku. "U rybníku Košináře budeme přírodu vnímat zrakem, sluchem, ale i hmatem, čichem a chutí. Na tomto stanovišti bude možné si protrénovat své smysly, ověřit si, zda vás neklamou", doplňuje Barbora Šťastná z občanského sdružení TOTEM - RDC. Předposlední zastávka bude zaměřena na zábavné aktivity o lese a jeho obyvatelích. Skoro v cíli u rybníku Vydymáčku bude umístěn stan, kde si budou moci účastníci lepit obrázky (odměna za sp! rávně zvládnuté úkoly) získané v průběhu pochodu. Oživí tak prozatím prázdný les (kresbu) čekající na úspěšné ochránce přírody. "V cíli bude připraveno ohniště, na kterém si bude možné opéct, co má každý rád a přinese si. Drobné občerstvení zajistí i o.s. ENVIC. K dispozici budou i vuřty od prověřených řezníků z Plzeňských farmářských trhů. Samozřejmě si budete moci prohlédnout horní část arboreta Sofronka, které je jinak pro veřejnost uzavřeno. U ohně nám bude hrát Seniorkapela", dodává Gonová.

Den Země na Sofronce pro veřejnost připravilo několik organizací
Akce se koná v rámci projektu ENVIC - Síť environmentálních informačních, vzdělávacích a poradenských center Plzeňského kraje, který byl podpořen Státním fondem životního prostředí, Ministerstvem životního prostředí a Plzeňským krajem. Pořádá ji občanské sdružení ENVIC ve spolupráci se Správou veřejného statku města Plzně, Občanským sdružením Ametyst a regionálním dobrovolnickým centrem TOTEM. Stejně jako je pe! strá činnost jednotlivých organizací, budou rozmanité i připra! vené akt ivity. Den Země je pořádán jako součást Mezinárodního roku lesů.

Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 739 654 834
E-mail: tomas.popp@envic.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů