Úterý, 23. dubna 2024

V Liberci vykvete obří květina, unikátní zmijovec titánský

V Liberci vykvete obří květina, unikátní zmijovec titánský

Liberecká botanická zahrada v těchto dnech láká na naprostý unikát. Zanedlouho v ní vykvete zmijovec titánský (Amorphophallus titanum), květina s údajně největším květenstvím na světě. Poupě zmijovce, jehož růst může veřejnost sledovat, nyní měří už 110 centimetrů a neustále se zvětšuje. Odhaduje se, že zřejmě vykvete přibližně za čtyři až sedm dní řekla dnes ČTK Blanka Nouzáková z botanické zahrady. Případy, kdy zmijovec vykvete, bývají v evropských botanických zahradách senzací.

Áronovitá rostlina pochází ze západní Sumatry a v přírodě už téměř vymřela. V minulých letech vykvetla například v britské Královské botanické zahradě v Kew, v německém Bonnu nebo belgickém Meise, kde za poslední tři roky kvetla dokonce dvakrát. V Liberci půjde o premiéru.

Liberecký exemplář byl vypěstován se semínka, které se do Liberce dostalo z Německa v rámci mezinárodní výměny. Vykvést se chystá o něco dříve, než u tohoto druhu bývá obvyklé. "Udávají věk 12 až 16 let. Nám kvete už po deseti, protože ji máme volně vysazenou. Není v květináči, takže se to asi urychlilo," poznamenala Nouzáková.

Zvláštností je to, že květenství zmijovce vydrží pouze tři dny. Rostlina je však zajímavá také výrazným zápachem, který produkuje zejména v první den svého rozkvětu. Její typická "vůně" připomíná shnilé maso nebo shnilé ryby, což má v přirozeném prostředí přilákat hmyz, který ji opiluje. Návštěvníci liberecké zahrady mohou rostlinu vidět v pavilonu G.

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší veřejně přístupnou v zemi, poprvé se otevřela v září 1895. Může se pochlubit vzácnými orchidejemi, masožravými rostlinami nebo největším leknínem světa - viktorií královskou. V posledních letech však zahradě ubývá návštěvníků, loni ji navštívilo téměř 73.000 lidí. Díky nižšímu příspěvku od liberecké radnice také musela výrazně zvýšit vstupné, a to o 60 korun na 140 korun. Rarity, jakou je právě rozkvět zmijovce titánského, by proto měly veřejnosti ukázat, že liberecká zahrada patří mezi světovou špičku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů