Pátek, 29. března 2024

Na Cínovecký hřbet se vrací rašelina

Řídce zalesněné hřbety Krušných hor nabízejí novou, čtrnáct kilometrů dlouhou procházku mezi rašeliništi. Budete-li mít štěstí, možná v okolí příhraničních obcí Cínovce nebo Moldavy spatříte i ohrožené tetřívky.

Na Cínovecký hřbet se vrací rašelina

Krušnohorský Cínovec změnil v posledním století svou tvář hned několikrát. Na podobě dnešní osady se podepsal útlum těžby cínové rudy, poválečný odsun Němců i nešetrný vztah komunistů k přírodě. Po revoluci sice těžba skončila, horský hřbet ale ovládlo hučení kamionů, vietnamské stánky a krátké sukénky prostitutek. Až po otevření dálnice do Drážďan se vše zklidnilo a horské pláně i pár desítek zdejších obyvatel snad konečně čeká lepší budoucnost.

Ke zdejším turistickým lákadlům přibude už toto léto nová, 14 km dlouhá naučná stezka vedoucí po rašeliništích. Místa, kam zamíří turisté, se přitom lidé snažili dlouhá léta likvidovat. První etapa rozsáhlého odvodňování zdejších mokřin proběhla už mezi válkami, kdy se tu místní snažili vysoušet rašeliniště, aby získali pastviny pro dobytek.

Další ničení rašelinišť přinesly paradoxně snahy uchránit přírodu od kyselých dešťů v sedmdesátých a osmdesátých letech. Lesníci tehdy budovali příkopy, aby odvedli kyselou vodu z hor a zachránili smrkové porosty. Výsledek se ale nedostavil - stromy zašly i tak a rašeliniště, zadržující velké množství podzemní vody, postupně vysychala. O své útočiště přicházely mnohé vzácné druhy, jako je tetřívek obecný.

Člověk začne, příroda dokončí

Naučná stezka s devíti informačními panely vás provede kolem tří rašelinišť: Cínovecký hřbet, U jezera a Velké tetřeví tokaniště. Revitalizace, kterou zde provádí občanské sdružení Daphne, je zatím hotova jen v prvním z těchto území.Ekologové zde umístili 150 dřevěných přehrážek, které mají v odvodňovacích kanálech zadržovat vodu, aby nestékala do údolí. "Za sto let by tu mohlo být pár centimetrů nebo možná decimetrů rašeliny. My jen nastartujeme něco, co příroda dokončí za nás," říká ekolog Jan Dušek.

Rašeliniště Cínovecký hřbet, táhnoucí se podél německé hranice, je řídce zalesněné území, často tu uvidíte různě pokroucené smrky, které kvůli rašelině rostou pomaleji než obvykle. Většina stromů byla vysazena v devadesátých letech, uchytla se jich ale jen část, a z hlediska těžby dřeva proto území není zajímavé. "Zatímco na Šumavě jsou rašeliniště plošší, tady je svah a voda odtéká rychleji," vysvětluje potřebu stavění přehrážek hydroložka Gabriela Pourová. Kromě návratu a udržení chráněných druhů má revitalizace rašelinišť i protipovodňový efekt - voda teče pod povrchem a nezaplavuje vesnice.

Neopatrní tetřívci

Jedním z nejznámějších ohrožených druhů žijících na krušnohorských rašeliništích je už zmíněný tetřívek obecný. Pták, velký asi jako slepice, se vyznačuje zářivým červenomodrým peřím (samec), samičky jsou naopak nenápadné, zbarvené do hněda. Konkrétně na Cínoveckém hřbetu žijí nyní tři páry, v takzvaném Velkém tetřevím tokaništi, ležícím u obce Moldava, pak několik desítek párů. "Tetřívci jsou plaší, nejčastěji je zahlédnete v době tokání, kdy samci vylézají na vyvýšená místa a lákají samičky. V té době ztrácejí opatrnost," vysvětluje Dušek.

Samců je sice na rašeliništích víc, kvůli svému zbarvení jsou ale nápadnější, a tím i ohroženější. Ptačí populace by se měla podle ekologů obnovovat postupně a přirozeně, umělé vysazování prý většinou končí neúspěšně. Tetřívci si totiž jen těžko zvykají na nové prostředí a často pro ně vysazení do přírody znamená rozsudek smrti.

Zaniklá sláva Zinwaldu

Vraťme se ale ještě k samotnému Cínovci. O někdejším významu obce svědčí statistika z roku 1880, která udává v Zinwaldu - Cínovci 241 domů a 2263 obyvatel. Ještě ve třicátých letech minulého století tu fungovaly doly, dvě továrny, pohřební služba, čtyři obchody a devět hostinců. Dnes uvádí Cínovec pouhých 65 stálých obyvatel.

Spíš než za historií se ale do Cínovce dnes jezdí za přírodou a sportem - celá oblast je protkána cyklostezkami a přemostění hlavní silnice, spojující dvě části cyklostezky, je jednou z nejvýraznějších staveb v obci.


JAK SE TAM DOSTAT

Cínovec leží zhruba 100 kilometrů od Prahy, autem sem pojedete po silnici E55 necelou hodinu a půl.

CHATA NA VRCHU BOUŘŇÁK

Krásné výhledy na Krušné hory i teplickou kotlinu si užijete z chaty na Bouřňáku, která patřila už od třicátých let k tradičním turistickým cílům. V turistické chatě je dnes hotel a restaurace.

HOTEL LÍPA

V Cínovci můžete vyzkoušet třeba hotel Lípa, který leží v bezprostřední blízkosti hraničního přechodu. Hotel nabízí osm pokojů, za dvoulůžkový se snídaní zaplatíte v sezoně 900 Kč.

RESTAURACE A PENZION DIANA

Restauraci najdete v čísle popisném 18. Hlavní jídla tu stojí okolo 70 Kč, pokud si dáte minutku, zaplatíte asi 150 Kč. Z piv tu točí plzeň. Pokud se chcete ubytovat, stojí lůžko se snídaní 320 Kč. K dispozici je šest pokojů.

SMAZÁNA Z MAPY

Obec se dříve dělívala na Přední a Zadní Cínovec. Přední Cínovec ale v 50. letech zanikl, jeho 250 obyvatel se muselo kvůli těžbě vystěhovat, domy byly zbořeny.

www.cinovec.estranky.cz informace o obci cínovec

www.blizprirode.cz web plynárenské firmy net4gas, která revitalizaci rašelinišť financovala

www.krusnehory.eu turistický průvodce po krušných horách

25 SOBOTA ČERVEN - MSTIŠOVSKÁ POUŤ

Tradiční pouť probíhá v Dubí od 25. do 26. června. Děti čekají kolotoče, dospělé koncerty. Vstup je zdarma.

AUTOR: MILAN ROKOS

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů