Pátek, 29. března 2024

Další památky Keni na seznamu UNESCO

Další památky Keni na seznamu UNESCO

Keňa má důvod k oslavě. V tomto týdnu byla na výročním zasedání výboru UNESCO v Paříži přijata další výjimečná místa Keni do tohoto prestižního klubu. Novými členy se staly:
pevnost FortJesus, jezera Bogoria, Nakuru a Elementaita.
Doposud byla do seznamu UNESCO zapsaná čtyři místa v Keni: Lake Turkana National Park, Mount Kenya National Park, Lamu Old Town a Sacred Mijikenda Kaya Forests.
Poměrně mělká a navzájem propojená jezera Bogoria, Nakuru a Elementaita ve Velké příkopové propadliněmají mimořádný ekologický význam. Oplývají velikou rozmanitostí druhů ptáků, která je řadí na přední příčky světového žebříčku. Na celkové rozloze 32,034 hektarů našlo svůj domov 13 ohrožených druhů ptáků. Jedinečný zdroj obživy zde našliplameňáci, bílí pelikánízase vhodné místo k hnízdění. Pozadu není ani zastoupení z řad divácky oblíbených savců, díky kterým jsou zdejší safari tak přitažlivá. Patří k nim nosorožec černý, žirafa Rotschildová, antilopa kudu, lev, gepard a pes hyenovitý.
Pevnost FortJesus v Mombase, která měla chránit přístav před dobyvateli, dnespředstavuje ukázku vojenského opevnění konce 16. století a připomíná dávnou minulost, kdy se země ocitla pod nadvládou Portugalců.
Keňa už delší dobu usiluje o to, aby bylo do seznamu UNESCO zapsáno celé staré město Mombasa, kde se střetávají ukázkyarchitektury různých kultur a kde v úzkých uličkách dýchá atmosféra prastaré a komplikované historie. Tudodnes připomínají dřevěné vyřezávané dveře a balustrády balkónů, mešity i tržiště. Přijetí pevnosti FortJesus do seznamu UNESCO je určitě dobrým startem a také závazkem k ochraně a obnově stávajících památek, které podpoří již dlouho zamýšlený rebranding Keni jako plážové destinace.Relaxace a vodní sportyse díky novým turistickým produktůmpropojí s dalšími atraktivitami, v tomto případě se starobylou svahilskou kulturou. Společně s vybudováním nových ubytovacích kapacit má Keňa šancipřipravit ty nejlepší podmínky pro rozvoj incentivní a kongresové turistiky.
Více na:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů