Čtvrtek, 25. dubna 2024

Do Botanické zahrady budou moci zdarma i lidé z Troji

Do Botanické zahrady budou moci zdarma i lidé z Troji

Bezplatnou vstupenku do pražské botanické zahrady v Troji mohou získat i obyvatelé městské části Praha-Troja. ČTK o tom dnes informoval náměstek pražského primátora Ivan Kabický (ODS). Pražský magistrát a botanická zahrada dosud nabízely vstupné zdarma okolním obyvatelům z Prahy 8. Reagovaly tak na jejich nesouhlas s uzavřením některých venkovních expozic, které dříve místní obyvatelé využívali k rekreaci.

Takzvanou permanentku pro sousedy dostanou lidé, kteří doloží trvalé bydliště v městské části Troja. Vyzvednout si ji mohou od začátku srpna do 9. září na pokladně u spodního vstupu do Vinice sv. Kláry. Platit bude rok od data vydání a je určena pro vstup do venkovních expozic areálu zahrady.

"Ačkoli z dřívějších jednání za přítomnosti zástupců městské části Praha-Troja nevyplynul zájem o získání permanentky pro své občany, rozhodli jsme se ji, na základě četných proseb ze strany samotných občanů, poskytnout také obyvatelům Troji," uvedl Kabický.

Botanická zahrada letos propojila a sjednotila dosud roztroušené venkovní expozice, a zahradila tak cestu, po níž mohli lidé chodit přes areál. Vstup do zahrady zároveň zpoplatnila částkou 200 korun za rok a zavedla pevná pravidla pro návštěvníky. Hlavními důvody k oplocení byly podle ředitele zahrady Oldřicha Vacka škody, které na vzácných exemplářích působili vandalové a divoká zvěř. Záměr oplotit lesopark ale vyvolal vlnu nevole u části usedlíků, kteří zorganizovali petici. Pod tu se podepsalo asi 4800 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů