Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kam na výlet? Velké Javorské jezero

Kam na výlet? Velké Javorské jezero

Velké Javorské jezero (německy Großer Arbersee) je jedním ze tří jezer v Bavorském lese. A tedy jedním z osmi ledovcových jezer v pohoří Šumava. Javorské jezero se nachází na jihovýchodním svahu hory Velký Javor, v nadmořské výšce 934 metrů, má plochu 7,7 hektarů a největší hloubku 16 metrů.

Jezero je situováno v hluboké romantické kotlině a je ze všech stran obklopeno hustými lesy. Krajina kolem má opravdu nádhernou atmosféru. Možná právě proto je zdejší jezero nejnavštěvovanějším jezerem v Bavorském lese.

Z jezera vytéká jediný potok Geigenbach (Arberseebach), který ústí do řeky Řezná (Grosse Regen). Nad západním břehem se tyčí impozantní 360 metrů skalní jezerní stěna (Seewand). Na východním břehu jezera stojí restaurace Arberseehaus. Zde je malá pláž s lehátky a také přístav, kde si můžete půjčit šlapadlo.

Kolem Velkého Javorského jezera se rozprostírá přírodní rezervace Großer Arbersee a Arberseewand a to na ploše 157 hektarů. Tato rezervace byla vyhlášena už v roce 1939. Předmětem ochrany jsou kromě jezera v rulovém karu s mohutnou stěnou také okolní původní smrkové, jedlové a bukové lesy s řadou chráněných rostlin.

Výhoda Velkého Javorského jezera je ve snadné přístupnosti pro motoristy - leží totiž přímo u silnice z Bavorské Železné Rudy (Bayerisch Eisenstein) přes Brennes do Bodenmaisu a Zwieselu.

ZDROJ: www.bavorsko.ikn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů