Čtvrtek, 28. března 2024

Povodí Ohře upravilo jez v Radošově, bude bezpečnější

Povodí Ohře upravilo jez v Radošově, bude bezpečnější

Povodí Ohře dokončilo na začátku srpna opravu dalšího jezu na Ohři. Po úpravách by měl být jez bezpečnější pro vodáky, ale i pro záchranáře, kteří by zde mohli zasahovat, informoval ČTK mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Na dlouhou dobu je to ale poslední taková investice do jezů na vodácky oblíbené řece, řekl dnes ČTK Svejkovský.

Nově jsou na jezu bójky, varovné tabule, zábradlí a vázací ocelová oka pro záchranáře. "Již během realizace těchto prvků došlo zhotovitelskou firmou k záchraně dvou vodáků, kteří se přes výstrahy rozhodli radošovský jez sjet a riskovat při tom své životy. Kdyby nebylo příznivé shody okolností, zřejmě by došlo k dalším naprosto zbytečným úmrtí," doplnil Svejkovský.

Financování úprav zajistil státní podnik Povodí Ohře s částečným spolufinancováním Karlovarského kraje ve výši 50.000 Kč. Celkové náklady byly zhruba 400.000 korun.

Vloni Povodí Ohře zcela předělalo velmi nebezpečný jerz v Karlových Varech - Tuhnicích. Tam kromě úprav k vyšší bezpečnosti přestavba jezu umožní i "přechod" ryb a dalších živočichů. Stavba za zhruba 17 milionů byla dotovaná z přeshraničního programu Evropské unie.

"S úpravou dalších jezů zatím nepočítáme. Prioritou je pro nás nyní odstraňování povodňových škod na severu Čech," řekl dnes ČTK Svejkovský. Jestli v budoucnu projdou rekonstrukcí i další jezy na Ohři, bude záležet na finančních možnostech Povodí Ohře.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů