Čtvrtek, 28. března 2024

Cirkus tu nechceme

Vorarlberg je nejzápadnější a druhá nejmenší spolková země Rakouska. Nesmírně bohatou, přitom však hluboce tradiční oblast prostupují majestátní údolí i horské štíty a na své identitě si dává zatraceně záležet.

Cirkus tu nechceme

Mezi ukryté krásy Vorarlbergu patří bezesporu údolí Brandnertal, vybíhající od Bludenzu směrem k jihu. Protože jde o slepé údolí, nemůže vás tady otravovat tranzitní doprava. Autem a několika decentními lanovkami se přitom dostanete do hor dost vysoko na to, aby se před vámi rozevřela celá plejáda možností na horské i cyklistické túry.

raskouskoLanovkou Lünerseebahn se ze závěru Brandnertalu snadno dopravíte na hráz umělé nádrže Lünersee do výšky 1980 metrů. Byť je Lünersee jezerem umělým, okružní, asi dvouhodinový pochod kolem něj nabídne řádnou porci přírodních krás. Je znát, že tu jste už dost vysoko v horách a okolní průsmyky, po kterých dnes prochází hranice mezi Rakouskem a Švýcarskem, se zdají být docela nízké a snadno dostupné.

Vrcholové ambice ale uspokojí hlavně poměrně snadný výstup na Schesaplanu (2965 m). Dobytí tohoto nejvyššího štítu pohoří Rätikon trvá od horní stanice lanovky něco přes tři hodiny a obejde se bez technických problémů; jdete prostě pořád do kopce. Nad chatou Totalphütte se rozhodněte pro správnou variantu trasy podle toho, kolik tady leží sněhu (na větší sněhová pole tu lze narazit i v létě), a pak už vám při výstupu na skalnatý vrchol nebude stát v cestě nic výrazného.

Lidé by to nepřijali

rakouskoPřibližně severní polovinu Vorarlbergu vyplňuje pohoří Bregenzer Wald (Bregenzský les), což je úplně jiná káva než skalnaté, obtížně přístupné štíty na rakousko-švýcarské hranici. Jeho nejvyšší vrcholy jen mírně přesahují 2000 metrů a nad hranicí lesa zem pokrývají téměř výhradně horské pastviny - v létě tak krajina i díky měkce modelovanému terénu navozuje dojem jakéhosi zeleného sametu.

Bregenzer Wald dokonale splňuje představu o harmonické, ekologicky nenarušené krajině, která přitom už po staletí poskytuje obživu značnému množství lidí. K horskému zemědělství a drobné malovýrobě přibyl během posledních pár desítek let také turismus a toto spojení se povedlo tak jako málokde jinde.

V každé vesnici vás čekají restaurace servírující výhradně místní pokrmy, a pokud se vydáte některou z lanovek nahoru na kopce, budete procházet mezi kravskými ohradami, funkčními salašemi a obydlenými usedlostmi. Co tu naopak nenajdete, jsou obří hotely nebo zábavní centra. Ruch v Bregenzer Waldu utichá brzy navečer, v neděli dopoledne jsou všichni v kostelech.

O tom, jak se místní zemědělci dokázali nenuceně adaptovat na rostoucí počet turistů, se můžete přesvědčit v centru Haus Walserstolz v údolí Grosses Walsertal. Budovu, zdařile imitující tradiční architekturu, postavilo družstvo, do něhož se sdružili místní sedláci, když pochopili, že se svými produkty musí blíže spotřebitelům - tedy k průjezdní silnici.

vorarlbergHaus Walserstolz dnes funguje jako malá výstavní síň o Biosférickém parku Grosses Walsertal, ale hlavně tu můžete in natura vidět výrobu sýra a ochutnat nebo zakoupit některou z místních specialit. Obsluhu tvoří sedláci sami, žádní najatí číšníci z města.
Konzervativní naturel Bregenzer Waldu ale nekončí u čerstvého sýra. Spořádanost, stabilita a neuvěřitelná čistota je ve zdejších vesnicích vidět na každém kroku. Za jednu z nejhezčích místní považují obec Schwarzenberg, která sice leží už nedaleko Bregenzu, ale k "velkému světu" Bodamského jezera se zdá mít daleko.

Nevelké centrum obce tvoří kostel a několik mohutných dřevěných domů, jinak jsou usedlosti rozházené po okolních stráních. Turistů sem přijede tak akorát. A kde že jsou tedy suvenýrové stánky a veselé kavárny otevřené dlouho do večera, které bychom v takovém místě snad čekali?

V šest hodin večer zní taková otázka na návsi ve Schwarzenbergu nepatřičně: je tu klid jako po vymření a lidé, kteří tu občas projdou, se mezi sebou zdraví. Na zahrádce místního hotelu Adler sedí jen dva zákazníci.

Dojem bukolické atmosféry potvrzuje i Andrea Masal z agentury Vorarlberg Tourismus: "Místní lidé by nějaký cirkus amerického typu prostě neakceptovali - obec by nedala povolení. A navíc, turisté sem nejezdí kvůli tomu, aby si nakoupili laciné cetky nebo aby se cítili jako v nějakém kabaretu. Chtějí zažít nefalšovanou atmosféru starých časů a užít si klid."

Jak se tam dostat
autem

Cesta autem z Prahy do Bludenze vede po dálnici kolem Mnichova a Bregenze. Najedete 620 km.

Zajímavost
Jazyk

Místní hovoří mnoha dialekty. Dají-li se do řeči lidé z různých koutů Vorarlbergu, skončí u Schwyzerdütsch, cizincům nesrozumitelné švýcarské němčiny.

Kde se ubytovat
Familienhotel Lagant

Ráj pro děti, pohoda pro dospělé a na výlety do hor můžete vyrazit rovnou od dveří hotelu: taková je nabídka rodinného hotelu Lagant přímo v centru dění v Brandu. Více na http://lagant.s-hotels.com.

Kam na jídlo
Alpe Rona

Když si trochu přivstanete a dorazíte na salaš Alpe Rona nad Bürserbergem už brzy dopoledne, můžete za skleněnou zástěnou sledovat výrobu místního sýra v přímém přenosu. Po celý den je kuchyně studená ve stylu "co pastvina dá".

"Turisté sem nejezdí proto, aby si koupili laciné cetky."

AUTOR: Štěpán Vítek

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů