Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nová turistická stezka u Brna připomíná zaniklý hrad

Nová turistická stezka u Brna připomíná zaniklý hrad

Nedaleko hranice Brna vznikla nová turistická stezka, která výletníky přivede k torzu zaniklého hradu. Zpřístupnit místo turistům se rozhodla obec Mokrá-Horákov. Nechala architekty zpracovat dvě kresby - pravděpodobnou podobu hradu z devátého století, kdy zřejmě zažíval rozkvět, a z 15. století, když už patrně na jeho místě zůstávalo jen torzo. Podle starosty Mokré-Horákova Aleše Ryšánka (ČSSD) místní donedávna o existenci hradu neměli ani ponětí. Stezka má na historii upozornit, řekl ČTK.

O horákovském hradu se podle starosty dochovala jediná zmínka, a to z roku 1464. "Mluví se tam o polích, která dříve náležela k již pustému hradu," uvedl. Hrad podle historiků zanikl zřejmě na konci 14. století za válek mezi markrabaty Prokopem a Joštem. Zbytky hradu jsou patrné na ostrohu zvaném Nad Muchovou boudou. Ze tří stran ho chrání příkré svahy, z přístupové strany dva příkopy vytesané ve skále.

Nová turistická trasa k hradu vede z Mariánského údolí v brněnské městské části Líšeň. Pokračuje odtud k dřevěné kapli Mitrovských, kterou místní asi před pěti lety postavili jako repliku původní stavby ze 30. let 20. století. Dál stezka vede ke zřícenině hradu a odtud podél rybníků zpět do Mariánského údolí. Turista se na ni podle Ryšánka dostane i z obce.

Lesy poblíž Mokré-Horákova jsou pro pěší turistiku atraktivní. Několik set metrů za obcí se nachází hranice Chráněné krajinné oblasti Moravský kras s jeskyněmi i dalšími krasovými jevy. Lokalita byla už dřív hustě protkaná turistickými stezkami, nová trasa zelené barvy síť doplnila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů