Pátek, 29. března 2024

Třetí zpráva z 5. arktické expedice Přf JU

5. expedice Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity V Českých Budějovicích na norské arktické souostroví Svalbard; kurz živé přírody...

Třetí zpráva z 5. arktické expedice Přf JU

21. července odjíždějí poslední studenti kurzu neživé přírody. Máme dva dny na úklid stanice a na přípravu dalšího kurzu. V sobotu 23. července celá posádka vítá na přístavním molu v Pyramiden devatenáct účastníků kurzu živé přírody Polární ekologie (Obr. 1 - v horní řadě zleva - J. Klimešová, J. Komárek, O. Strunecký, M. Dvořáček, V. Pavel, M. Devetter, J. Kavan, E. Janková, K. Janko, O. Ditrich, J. Těšitel, J. Elster, L. Bučinská, T. Tyml, Š. Mašová, M. Tušer, J. Kvíderová, v dolní řadě - E. Kašparová, M. Lučanová, A. Kodátková, V. Špátová, T. Malinová, A. Bernardová, L. Raabová, I. Lacmanová).

Také druhá část letošního programu zahrnuje konkrétní vědecké programy, na které těsně navazuje kurz Polární ekologie - obory živé přírody; mikrobiologie - algologie, botanika - fyziologie rostlin a zoologie - parazitologie. Bližší informace také na naší webové stránce (www.polar.jcu.cz). V těchto oborech v zátoce Petunia děláme výzkum již pět let, proto většina terénních témat vychází z našich předešlých zkušeností.

Algologická skupina mapuje diverzitu sinic a řas v terestrických i sladkovodních biotopech (Obr. 2). Po sběru vzorků následuje mikroskopování a dokumentace dominantních skupin sinic a řas (Obr. 3). Na základě podrobného studia diverzity jsme vytipovali několik sladkovodních a půdních biotopů, do kterých jsme instalovali datalogery, které nám každou hodinu zaznamenávají teplotu. K ještě podrobnějšímu ekofyziologickému studiu růstu zelené vláknité řasy Zygnema jsme si vybrali mělký mokřad (seepage), který se nachází před stanicí (Obr. 4). Na populaci této řasy jsme v průběhu dvouhodinových časových úseků dva dny měřili diurnální změny fotosyntetické aktivity v souvislosti se změnami ozáření.

Botanikové pečlivě mapují nástup vegetace cévnatých rostlin na nově odledněná území všech ledovců přitékajících do oblasti zátoky Petunia (Obr. 5). Tímto tématem se v minulých letech zabýval prof. Prach ve spolupráci s kolegy z poznaňské univerzity. Geografové poznaňské univerzity monitorují ústupy ledovců od roku 1984 a jejich datování zmenšování ledovců poskytuje jedinečný záznam změny prostředí zátoky Petunia.

Oproti předešlým sezónám zoologicko - parazitologická skupina rozšířila spektrum svých měření o studium půdních a sladkovodních bezobratlých, především v souvislosti s gradienty vzdálenosti od čela ledovců a s výškovým gradientem (Obr. 6 a 7). Současně se tato skupina již tradičně věnuje sbírání mořských bezobratlých a ryb za pomoci potápění a lovem do sítí (Obr. 8). Úlovky jsou následně podrobeny determinaci (Obr. 9) a parazitologické pitvě (Obr. 10 a 11).

4. srpna končí nultý ročník kurzu Polární ekologie. Skupina studentů odjíždí a střídají ji další terénní badatelé. O jejich práci vás budeme informovat v další zprávě.

Doc. Josef Elster, Svalbard

arktida_Elster1.JPG

Obr. 1

arktida_Elster2.JPG

Obr. 2

arktida_Elster3.JPG

Obr. 3

arktida_Elster4.JPG

Obr. 4

arktida_Elster5.JPG

Obr. 5

arktida_Elster6.JPG

Obr. 6

arktida_Elster7.JPG

Obr. 7

arktida_Elster8.JPG

Obr. 8

arktida_Elster9.JPG

Obr. 9

arktida_Elster10.JPG

Obr. 10

arktida_Elster11.JPG

Obr. 11

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů