Středa, 24. dubna 2024

Brát peníze na údržbu turistických cest by byla manažerská chyba

Brát peníze na údržbu turistických cest by byla manažerská chyba

Ministerstvo životního prostředí odmítá, že by se finanční úspory jeho rezortu měly týkat podpory návštěvnosti v národních parcích. Peníze se dají ušetřit jinde, proto jsou spekulace na toto téma irelevantní.

"Každá organizace na světě, nejen v České republice, má možnosti redukce financí v oblasti provozních a mzdových nákladů," říká ministr životního prostředí Tomáš Chlupa. "Není tedy například nutné, nezbytné a žádoucí krátit výdaje například na bezpečnost a značení turistických cest. Naopak, tyto peněžní prostředky by měly být ještě větší," říká ministr Tomáš Chalupa a doplňuje: "Stejně nepovažuji za účelné krácení finančních prostředků na zajištění a podporu bezpečnosti návštěvníků parků. Například dvouletá zkušenost s Informační a strážní službou Národního parku Šumava ukázala, jak důležitá tato služba je, a proto krácení financí by bylo absurdní."

"Finanční úspory jsou samozřejmě nutné, lze k nim ale dojít slučováním organizací ministerstva, snižováním počtu úředníků, nebo redukcí provozních nákladů, nikoli výraznými škrty v podpoře návštěvníků," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a dodává: "Nedovedu si představit, že by jakýkoli ředitel národního parku byť jen uvažoval o krácení financí na podporu návštěvnosti. V takovém případě by se okamžitě objevila otázka, zda dotyčný zastává svůj ředitelský post oprávněně. Jak navíc vyplynulo z debaty s řediteli národních parků, žádný z nich nic takového ani neplánoval."

Například v národním parku Krkonoše jde na údržbu a značení cest jen 5 % celkového rozpočtu parku. Další desítky milionů korun směřují na podporu návštěvnosti. Ty jsou ale z evropských fondů a na tom se nic nemění. Finančního zabezpečení údržby běžkařských cest se netýká ministerstva, ale zajišťují ho místní obce na své vlastní náklady. Populární cesta v Obřím dole nejenže nepřijde o své peníze, ale naopak se dokončuje její rekonstrukce z evropských fondů.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů