Čtvrtek, 28. března 2024

Poznání Plzně z enviromentálního hlediska nabízí nový projekt

Poznání Plzně z enviromentálního hlediska nabízí nový projekt

Poznání Plzně z enviromentálních hledisek, tedy jinak, než jsou většinou lidé zvyklí, nabízí nový projekt s názvem Plzeňský okruh. Pět na sebe navazujících tras v celkové délce zhruba 50 kilometrů okolo celého města zavede lidi nejen ke krásným přírodním lokalitám, ale ukáže jim i zařízení zajišťující chod města, jako jsou například vodojemy a další. ČTK o tom informoval Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC, jež projekt vytvořilo za finanční podpory Nadačního fondu Zelený poklad.

"Plzeňský okruh umožňuje poznat město jinak. Většina Plzeňáků ho v podstatě nezná, nebo zná jen trasu, po které se přepravuje do zaměstnání nebo školy," uvedl. Nový projekt jim nabídne prostřednictvím lokální, vlastivědné turistiky poznání Plzně ve vztahu k životnímu prostředí.

Plzeňský okruh tvoří pět na sebe navazujících tras, jež se dají procházet jednotlivě či postupně. První, třináctikilometrová část okruhu vede z Doubravky a zakončena je na Košutce. "Druhá část o délce 9,5 km zavede pochodující z Košutky do Křimic. Třetí trasa propojuje Křimice s konečnou tramvají číslo čtyři na Borech. Při jejím procházení je potřeba překonat vzdálenost 10,5 kilometru," dodal Popp. Trasa číslo čtyři, dlouhá 7,5 km, zavede účastníky z Bor do Koterova a poslední pátá část okruhu vede z Koterova zpět na Doubravku a měří 9,5 km.

"Pro skutečné vytrvalce je vhodné projít si okruh v jednom dni. Aby pochodující nebloudili a navíc se i něco dozvěděli o zajímavostech při trase, vydali jsme ke každému okruhu informačně-mapového průvodce," uvedl Václav Čubr, koordinátor projektu ze sdružení ENVIC.

Vytvoření Plzeňského okruhu má podle sdružení inspirovat k poznávání i přemýšlení nad méně zjevnými souvislostmi. Průvodci budou k dispozici všem účastníkům víkendového procházení Plzeňského okruhu ve dnech 28. října až 30. října. Budou i na stránkách sdružení a v Environmentálním informačním centru v Plzni v Prešovské ulici. Součástí projektu bude i procházení okruhu s tematickým výkladem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů