Sobota, 20. dubna 2024

Brno: I kvalitní architektura je součástí životního prostředí

Připomenout odborníkům i laikům, že Brno je vynikajícím centrem moderní architektury, a usnadnit jim k architektonickým skvostům cestu si klade za cíl projekt Brněnské architektonické stezky, který vznikl ve spolupráci města Brna a Domu umění a za finanční podpory fondů EU.

Brno: I kvalitní architektura je součástí životního prostředí

Připomenout odborníkům i laikům, že Brno je vynikajícím centrem moderní architektury, a usnadnit jim k architektonickým skvostům cestu si klade za cíl projekt Brněnské architektonické stezky, který vznikl ve spolupráci města Brna a Domu umění a za finanční podpory fondů EU.

Tzv. Brněnský architektonický manuál (BAM), sestávající z volně přístupné internetové databáze a tištěné mapy, zprostředkuje zájemcům podrobné informace o brněnských stavbách, které vznikly v letech 1918-1945.

Od 11. října, kdy byla slavnostně uvedena do provozu, je na internetových stránkách www.bam.brno.cz k dispozici databáze 400 architektonických objektů s údaji o jejich přesné adrese, GPS souřadnicích, zastávkách hromadné dopravy v jejich blízkosti, případně o jejich památkové ochraně a přístupnosti pro veřejnost. Návštěvníci stránek získají prostřednictvím krátkých textů i audionahrávek ke stažení informace o historii staveb a okolnostech jejich vzniku, utajeny jim nezůstanou ani životní osudy architektů a majitelů objektů.

Součástí databáze je fotografická a plánová dokumentace a interaktivní mapa Brna, díky níž bude možné vyhledat si objekt a naplánovat si tematickou procházku po jedné z devíti nabízených tras, popřípadě si sestavit vlastní architektonickou stezku.

Předem navržené architektonické procházky po jednotlivých městských částech naleznou Brňané a domácí a zahraniční návštěvníci města také v tištěné mapě. Orientaci jim usnadní i značení na chodníku před objekty obsahující kód stavby a odkaz na internetové stránky. Ke zjištění údajů o stavbě tak může posloužit například i mobilní telefon.

Informace o projektu, přístup k internetové databázi, mapy a průvodce by od listopadu měla poskytovat též informační místa BAM v Domě umění na Malinovského náměstí a v Turistickém informačním centru na Radnické, k zapůjčení zde budou rovněž audiopřehrávače s nahrávkami k jednotlivým objektům.

Masarykova čtvrť, Centrum, Pod Špilberkem, Výstaviště, Žabovřesky, Veveří, Černá Pole, Východ, Jih, tak se jmenují trasy skrývající v sobě dobrodružství brněnské architektury, jejím milovníkům již nezbývá nic jiného, než se po nich s chutí vydat.

ZDROJ: www.brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů