Úterý, 19. března 2024

Trumfem je průzračná vodní nabídka

Evropská unie uveřejnila před časem varující informace: Kvalita vody ke koupání v přírodě se v unii celkově značně zhoršila. Tento trend zasáhl i Českou republiku.

Trumfem je průzračná vodní nabídka

Během sezony bylo v ČR zakázáno koupání na 16 místech, zatímco v roce 2009 platily zákazy jen pro osm českých přírodních koupališť. Nejhůře podle EU v hodnocení kvality vody v přírodních koupalištích včetně jezer dopadla Černá Hora, Rumunsko i Slovensko. Naopak, na první příčce žebříčku kvality po právu stojí jedna z devíti spolkových zemí Rakouska - Korutany.

Faakerské a Ossiašské jezero najdeme tak jako dalších čtyřicet, která jsou především využívána k rekreaci, v jižních Alpách. Jsou jedněmi z více než 1200 jezer, kterými Korutany oplývají. Ideální spojení hor, jezerních ploch a slunného klimatu v oblasti Villach-Warmbad činí z tohoto regionu ideální místo cestovního ruchu, kde jsou k celoroční rekreaci, v létě i zimě, perfektní přírodní podmínky včetně špičkových služeb.

PITNÁ JEZERNÍ VODA

V srdci Korutan, kam z Prahy dojedeme za šest sedm hodin pohodlné jízdy vozem, je devět bez nadsázky nádherných jezer. Největší, jedenáctikilometrové je Ossiacher See, po něm následují Faaker See, Afritzer See, Siklbersee, St. Magdalener See, Aichwaldsee, Vassacher See, St. Leonharder See a Wernberger See. Všechny mají jedno společné: Jejich voda je pitná a v létě dosahuje teploty až 28 stupňů Celsia. Do jednoho slouží především k rekreaci a vodním sportům včetně těch nejextravagantnějších, které jsou dnes v módě. Tím je například wakeboarding, na své si zde ale přijdou i sportovní rybáři. Zdejší jezera jsou bohatá na kapitální úlovky, které kuchaři penzionů i hotelů ochotně svým hostům večer připraví. Kolem samotných jezer i v okolí je hustá pavučina cest na pěší túry i cyklostezek.

MÓDNÍ, RODINNÉ, MYSTICKÉ

V Korutanech, které jsou přezdívány zemí křišťálových jezer a bezpočtu vodních toků, se tedy skvěle koupe, potápí, plachtí, daří se zde kanoistice i kajakářům, opalování je nejlepší na vodním šlapadle. Čtyřicet čtyři rekreačních modrozelených jezerních ploch je pečlivě a pravidelně kontrolováno nekompromisní spolkovou hygienickou službou. Mezi ty nejoblíbenější patří VIP společností vyhledávané módní Wörtersee, čisté přírodní Weissensee, rodinné Klopeiner See, mystické Millstätter See, tyrkysové Faaker See a kultivované Ossiacher See.

V POKLIDNÝCH I ADRENALINOVÝCH VODÁCH

Kanoisté se mohou vydat po hladině říční krajiny outdoorparku Horní Dráva. Nový kanoistický kemp v Dellachu je ideálním výchozím bodem pro výlety na lodích. Kvalifikovaní průvodci jsou připraveni provést vyznavače vodní turistiky trasou dlouhou 66 kilometrů mezi Oberdrauburgem a Sachsenburgem, oblastí zařazenou do ekologického programu "Natura 2000". Zkušení průvodci jsou k dispozici i pro milovníky raftingu na říčce Moll. Na programu jsou jak klidné rodinné plavby, včetně speciálních jízd pro seniory, tak extrémní "rodeo" v silných proudech a vodních válcích. Nejkrásnější potápěčskou lokalitou v Korutanech je pak jezero Weissensee s viditelností pod vodou až do dvaceti metrů, kde lze pozorovat jak štiky, tak i sumce.

DOVOLENÁ VE STANECH

Kde se ubytovat, záleží samozřejmě na přání a představě výletníka. Někdo upřednostňuje ubytovací komfort, jiný dokonalé souznění s přírodou. Na březích všech jmenovaných jezer najdeme jak čtyřhvězdičkové hotely, tak rodinné penziony s doslova domácí péčí o hosty. Nechybí ale ani kempy, jak pro stany, tak i přívěsy a obytné vozy.

Region Villach-Warmbad nabízí tři desítky kempů, z nichž 22 je uvedeno v renovovaném kempinkovém průvodci německého automobilového klubu ADAC. Z čehož 5 kempů dokonce získalo nejvyšší ocenění, což je velké vyznamenání, neboť ADAC je známý svými vysokými nároky na kvalitu. Přísná odborná porota se především zaměřuje při hodnocení na úroveň sanitárního zařízení, služeb a celkového vzhledu kempinku i okolí. Například kemp Berghof u Ossiašského jezera byl opakovaně vyhlášen za nejlepší zařízení svého druhu v EU, což je nejvyšší ocenění, jaké může kempink získat.


Sportovní aktivity mají sezonu vlastně celý rok.

AUTOR: Ivan Černý

publicista

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů