Čtvrtek, 28. března 2024

Zájem turistů o prohlídku jeskyní Moravského krasu se zvyšuje

Zájem turistů o prohlídku jeskyní Moravského krasu se zvyšuje

Zájem o prohlídky jeskyní Moravského krasu vzrůstá. Loni si pět zpřístupněných podzemních prostor, z nichž nejznámější jsou Punkevní jeskyně, prohlédlo celkem 316.500 lidí. Návštěvnost vzrostla o 7500 osob. Přibylo turistů z Polska, Ruska a Slovenska, řekl dnes ČTK vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka. Jeskyně Moravského krasu tak zůstávají nejnavštěvovanější přírodní destinací v zemi.

Největší zájem je tradičně o Punkevní jeskyně. Spletí jejich chodeb, bohatě zdobených krápníky, se turisté dostávají až na dno 138,7 metru hluboké propasti Macochy. Pokračují pak podzemím plavbou v člunech po ponorné říčce Punkvě. Do těchto jeskyní zavítalo loni kolem 200.000 turistů, tedy zhruba o 11.000 více než předloni.

Mírně vzrostl také zájem o Sloupsko-šošůvské jeskyně, jejichž atrakcí je podzemní Nagelova propast a jeskyně Kůlna s expozicí o neandertálském osídlení. Návštěvnost se mírně zvýšila u jeskyně Výpustek, která ukrývá léta přísně utajovaný protiatomový kryt československé armády, z něhož měly být řízeny v případě války s imperialisty vojenské operace ve střední a západní Evropě.

Mírný pokles naopak zaznamenaly jeskyně Balcarka, která má nejbohatší krápníkovou výzdobu ze všech pěti zpřístupněných podzemních prostor v Moravském krasu, a Kateřinská jeskyně.

"Snažíme se stále více návštěvu podzemí doplnit společenskými akcemi. Ve Výpustku a v Punkevních jeskyních pořádáme koncerty. Oblíbená jsou různá divadelní představení," uvedl Hebelka. Za velmi úspěšný označil loňské otevření třetí prohlídkové trasy ve Sloupsko-šošůvských jeskyních. Průvodci na ní jsou v historických kostýmech a připomínají časy objevování jeskyní v krasu.

Počet českých návštěvníků byl loni zhruba stejný jako předloni. Přibylo ale Poláků, kteří jsou nejčastějšími zahraničními návštěvníky jeskyní. Loni jich dorazilo bezmála 42.000, tedy o 3500 více než předloni.

Stále více míří do Moravského krasu Rusové. V minulém roce jich do jeskyní přijelo přes 14.000, což je nárůst o přibližně 2500 turistů. Slováků přijelo 7600, tedy o 1750 více.

Statistiky ukazují, že rok 2010 byl z hlediska návštěvnosti pro jeskyně Moravského krasu nejhorším od roku 2003. Tehdy do jeskyní zavítalo jen 309.000 turistů. Naopak nejvíce jich přijelo v roce 2007, kdy návštěvnost všech pěti jeskyní v krasu stoupla na rekordních 387.000 návštěvníků. Ochlazení zájmu přinesla hospodářská krize. Nyní se podle Hebelky situace zlepšuje.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů