Čtvrtek, 28. března 2024

Rybníky Vočert a Lazy a vrch Oškobrh jsou nové přírodní památky

Rybníky Vočert a Lazy a vrch Oškobrh jsou nové přírodní památky

Rada Středočeského kraje dnes rozhodla o vyhlášení dvou nových přírodních památek. Památka Rybníky Vočert a Lazy se nachází u Hvožďan na Příbramsku, vrch Oškobrh sedm kilometrů východně od Poděbrad. O nových maloplošných chráněných územích dnes informovala mluvčí krajského úřadu Berill Mascheková.

Dva sousedící rybníky Vočert a Lazy tvoří jádro přírodní památky o výměře 22,9 hektaru, upřesnila mluvčí. Chráněné území leží mezi obcemi Hvožďany a Pozdyně na Příbramsku. V soustavě obou rybníků a mělké vodní nádrže se hojně vyskytují zejména žába kuňka obecná a další druhy vzácných obojživelníků, skokan ostronosý, čolek horský, čolek obecný, blatnice skvrnitá, skokan krátkonohý, skokan zelený, ropucha obecná a rosnička zelená.

Přírodní památka Oškobrh byla vyhlášena na území o rozloze 100,7 hektaru. Nachází se jihovýchodně od obce Vlkov pod Oškobrhem. Předmětem zvýšené ochrany je podle informací krajského úřadu zejména populace ohroženého brouka roháče obecného a jeho stanoviště. Ochrany se dočkaly také teplomilné stepní trávníky, obnažené výchozy opuk a druhy živočichů a rostlin vázané na tato stanoviště.

Na území Středočeského kraje je podle aktuálních údajů Agentury ochrany přírody a krajiny ČR 123 přírodních památek, včetně nově vyhlášených. Přírodní památka je specifikována jako přírodní, zejména geologický a geomorfologický útvar menší rozlohy, naleziště vzácných nerostů nebo ohrožených druhů ve fragmentech ekosystémů, s regionálním ekologickým, vědeckým či estetickým významem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů