Čtvrtek, 25. dubna 2024

Českým a slovenským zoologickým zahradám roste návštěvnost

Českým a slovenským zoologickým zahradám roste návštěvnost

Tuzemské a vybrané slovenské zoologické zahrady v loňském roce přilákaly rekordní počet návštěvníků. Na zvířata se do nich přišlo podívat přes 6,5 milionu lidí. Vyplývá to z průzkumu Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO), která sdružuje 19 zahrad z Česka a Slovenska. Meziročně tak loni počet návštěvníků stoupl zhruba o 800.000 lidí.

Průzkum mezi zahradami a jejich návštěvníky se konal od září do listopadu 2011 celkem ve 14 zařízeních. Podle prezidenta unie Davida Nejedla z výzkumu mimo jiné vyplývá, že lidé do zahrad stále více jezdí za speciálními akcemi, a to i mimo sezonu v zimních měsících. "Podle průzkumu návštěvníky nejvíce láká například krmení zvířat, oslavy svátků, jako jsou Velikonoce, Vánoce nebo halloween. Populární jsou také mláďata - jejich rození či křtiny. Roste zájem o noční prohlídky," vypočítal lákadla zahrad Nejedlo. Dodal, že právě speciální akce a programy stojí za jejich rostoucí návštěvností.

Většina tuzemských zahrad má otevřeno prakticky po celý rok. Z celkového počtu 6,5 milionu návštěvníků do zoo loni v létě zamířily tři čtvrtiny návštěvníků, v zimě to pak bylo 25 procent. Nejpopulárnější byla v roce 2011 opět pražská zoo, která je podle agentury Czechtourism dokonce v čele žebříčku nejnavštěvovanějších turistických cílů a láká více turistů než Pražský hrad nebo Národní muzeum.

Druhou nejnavštěvovanější zoo je plzeňská, následovaná zahradou ve Dvoře Králové. Dobře si vedla také zahrada v Liberci či zlínská zoo v Lešné. "Obecně lze říci, že zoologické zahrady jsou v Česku velice dobře regionálně rozmístěny. Navíc se ukazuje, že se jim vyplácí vzájemně spolupracovat," míní Nejedlo. Jako jeden z příkladů uvedl akci BabyZoom neboli soutěž mláďat, kterou unie poprvé pořádala v loňském roce. Klání o nejhezčí přírůstek zoologických zahrad se bude konat například na sociálních sítích.

I přes úspěchy a rostoucí počty návštěvníků jsou ale podle Nejedla rozpočty některých zařízení napjaté. "Nejvíce nás stojí mzdy pracovníků. Na krmení spořit nejde, na energiích také ne. Jediné, kam se dá sáhnout jsou lidi a jejich mzdy. Například v Liberci ale pomáhá řada dobrovolníků, kteří nepečují o zvířata, ale jinak pomáhají s provozem," dodal prezident unie.

Do UCSZOO patří 15 českých a čtyři slovenské zoologické zahrady, například Zoo Liberec, Dvůr Králové, Bratislava, Praha nebo Brno. Spravují je většinou města či kraje. Kromě nich je v Česku v provozu také několik soukromých zoologických zahrad.

Hana Zimmermannová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů