Pátek, 29. března 2024

Za sopkami do Eifelu

Za sopkami do Eifelu

Vulkaneifel
Geopark Vulkanické pohoří Eifel (Vulkaneifel) se nachází v severoněmecké části rýnského pohoří Rheinisches Schiefergebirge, v oblasti Eifel u měst Daun, Hillesheim a Gerolstein. Park je známý svými prohlubněmi zvanými maary (něm. Maare), krátery vytvořenými vulkanickými explozemi vodní páry. Ty vznikají, když se stoupající magma dostane do kontaktu s geologickými vrstvami, které vedou vodu, a tím nárazově vznikají velká množství vodní páry. Hornina obklopující kontaktní zónu je těmito nárazovými vlnami rozbita a vržena směrem nahoru. V prostoru vyhozeném do povětří postupně vzniká trychtýřovitý explozívní kráter, maar. Vulkanické pohoří Eifel je "klasická" oblast těchto kráterů na zemi, nářeční pojem z okolí města Daun se stal pojmem dnes používaným pro tuto geologickou formu takřka ve všech jazycích.
V prostoru širokém asi 30 km a dlouhém 50 km se nachází na 350 velkých a malých vulkánů. Devět prohlubní je ještě dnes naplněno vodou, jiné obsahují bahno, jsou vyschlé nebo erodované. První vulkanická fáze proběhla před 45-35 miliony let. Před 700 000 lety nastala druhá fáze vulkanické aktivity. Většina dnes vzniklých kráterů, naplněných vodou vznikla zhruba před dvaceti až čtyřiceti tisíci lety. Pro návštěvníka je zde více než dvěstě označených geologicky významných míst, k nimž vedou pěší stezky nebo cyklotrasy. Je zde pět muzeí. Již v roce 1988 byla otevřena v Hillesheimu první geologická stezka. Geopark Vulkanické pohoří Eifel byl jedním z předchůdců evropských a globálních sítí geoparků. Takto (zkráceně přeloženo) je popisován geopark "Vulkaneifel" na německých stránkách UNESCO.
V Čechách máme rovněž jednu pozoruhodnou oblast, kde můžeme pozorovat podobné geologické útvary, jakými jsou bahenní sopky či mofettové krátery. Je to západočeská oblast SOOS, která rovněž aspiruje na začlenění do oblastí, které jsou v prostoru geoparků. Německý geopark byl uznán jakožto národní geopark v roce 2005, spolu s Vulkanickým parkem Mayen-Koblenz a Brohltal/Laacher See. Geopark je rovněž zakládajícím členem geoparků UNESCO.

http://www.unesco.de/vulkaneifel.html?&L=0
http://www.geopark-vulkaneifel.de/ngpve/index.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/Maar
http://de.wikipedia.org/wiki/Ulmener_Maar
http://cs.wikipedia.org/wiki/Eifel (ví na německé stránce)
http://de.wikipedia.org/wiki/Rheinisches_Schiefergebirge
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soos

Ještě jsem si vzpomněl, když jsem se díval na mapu: V tomto prostoru v oblasti pohoří Eifel, které se dělí na oblast Vysokého Eifelu a Vulkanického Eifelu, je městečko Gerolstein, zmiňované zde hned v úvodní větě. "Gerolsteiner Sprudel" je minerálka, která je k dostání po celém Německu, srovnatelná třeba s naší Idou / Běloveskou kyselkou. Jak je zřejmé, minerální prameny a vulkanická činnost jsou spojité nádoby, tak jak to ukazuje i u nás oblast pramenů v západočeských lázních a uváděné rezervace SOOS.


Více zde: http://jan-k-celis.webnode.cz/news/evropske-geoparky/

ZDROJ:http://jan-k-celis.webnode.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů