Čtvrtek, 28. března 2024

Ve 14 jeskyních začne sezona prohlídkami či koncerty

Ve 14 jeskyních začne sezona prohlídkami či koncerty

Kostýmované i adrenalinové prohlídky, koncerty vážné i populární hudby nebo třeba noc netopýrů čekají letos na návštěvníky českých a moravských jeskyní. Sezona ve 14 zpřístupněných podzemních prostorách začíná 31. března a končí na konci října. Zrekonstruované památky čekají na zájemce například v Mladečských a Koněpruských jeskyních, nové prohlídkové trasy zase připravili jeskyňáři v podzemí Moravského krasu.

Od poloviny loňského roku testovali ve Sloupsko-šošůvských jeskyních (SŠJ) na okraji Moravského krasu novou prohlídkovou cestu, kdy průvodci v dobových kostýmech odlehčenou a humornou formou seznamovali zájemce s historií objevování jeskyní. "O historický okruh je velký zájem, lidé se objednávají dopředu. A nejen rodiny s dětmi, ale i jednotlivci. Lidi už tolik nezajímá historie, chtějí se spíš odreagovat," řekla dnes ČTK vedoucí SŠJ Miluše Hasoňová.

Letos by měli speleologové zpřístupnit i nejspodnější patra SŠJ. "Lidé by se dostali až na dno propastí, 70 metrů pod horní patra naší jeskyně. Budou to takové adrenalinové prohlídky, určené ke stmelování kolektivu a podobným účelům," dodala Hasoňová.

V dubnu bude otevřena nově zrekonstruovaná provozní budova Mladečských jeskyní, které se nacházejí v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Součástí rekonstrukce je i nová výstavní a přednášková síň, nový východ z jeskyně s pěti informačními panely o objevech a historii jeskyní, kde je instalován i mamutí kel, na který si mohou návštěvníci sáhnout.

"V červnu plánujeme oživené prohlídky, které vloni nebyly. Naše jeskyně obýval kromaňonský člověk, takže prohlídkovou trasu jsme nazvali Cesta do pravěku. Trasu oživí výjevy z pravěkého života, nákresy na skalní stěny, rituální pohřeb a další," přiblížila ČTK novinky Mladečských jeskyní jejich ředitelka Drahomíra Coufalová.

V Koněpruských jeskyních u Berouna bude v dubnu instalována nová expozice penězokazecké dílny. Oživlé prohlídky s pohádkovou tématikou chystá i jeskyně Balcarka nedaleko Ostrova u Macochy.

Po jeskyních bude celý rok putovat mezinárodní hudební festival Cave beat 2012, který se letos zaměří na multižánrovou akustickou hudbu a zpěv. Na koncertech vystoupí například Jiří Stivín, Vladimír Václavek, Iva Bittová nebo Jaroslav Svěcený.

Vloni navštívilo české a moravské jeskyně skoro 650 tisíc lidí. Podle statistik Správy jeskyní ČR je to asi o 100.000 méně než před pěti lety.

Martina Vašíčková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů