Pátek, 19. dubna 2024

Kréta: Soutěska Samaria

Kréta: Soutěska Samaria

Tato nejhlubší a druhá nejdelší soutěska v Evropě je zřejmě nejvíce navštěvované a fotografované místo Kréty, jejíž jedinou vadou na kráse je nesmírná popularita a z ní plynoucí davy turistů + rutina průvodců. Tohoto přírodního skvostu přírodního skvostu si obvykle užijete tak, že Vás poženou zástupem tisíce turistů na ostrém jižním slunci svinským krokem, 13ti km sestupem k Libyjskému moři, aby to měli co nejdříve za sebou.

Samotná Samaria je bezesporu přírodním unikátem, na který jen tak v Evropě nenarazíte. Soutěska je dlouhá 18km a začíná impozantním výhledem na pohoří Lefka Ori (Bílé hory) ve výšce 1250m. Končí v úrovni Libyjského moře (pobřeží jižní Kréty), přičemž asi 3km před koncem se nachází nejvíce fotografovaná část, tzv. železná vrata. Jedná se o místo, kde se soutěska zužuje na asi 3m široký průchod mezi skalními masivy sahajícími do výšky až 350m nad vaší hlavou. V tomto místě také protéka potok / říčka, takže je průchodné jenom v sezóně, kdy je téměř vyschlá. Krom impozantních skalních masivů sahajících do výšky až 500m se zde nachází asi 450 druhů rostlin, je třeba mít na paměti, že se jedná o přírodní rezervaci a vše je zde zákonem chráněno, takže si odsud žádnou kytičku nenoste. Z fauny se určitě setkáte s divokými kozami nebo ochočenými oslíky a koňmi nachystanými horskými strážci pro sestupem zemdlelé turisty.

Pokud se na cestu soutěskou Samaria chystáte, tak budete muset sáhnout buď po nabídce fakultativních výletů Vaší cestovky a nebo lépe a levněji, využít některou z mísních. Vlastní dopravou to dost dobře nejde, leda by jste vyrazili zespodu, šli jenom část soutěsky a pak rychle zpátky než Vás převálcují davy turistů seshora. My bohužel využili fakultativního výletu, takže se nám to prodražilo, ale na druhou stranu jsme získali "neocenitelný" zdroj informací v češtině adekvátní danému příplatku.

Ideální výjezdní bod pro návštěvu Samarie mají ti, kteří jsou ubytováni v okolí Chanie, sice si taky přivstanou, ale alespoň vyrazí za světla. Z okolí středozápadní Kréty se vyráží okolo 5-6h ráno (Heraklion - Rethymno), v kolik se vyjíždí z východnějších částí Kréty nedovedu říct, ale nic příjemného to vstávání nebude.

Cesta autobusem skrz Bílé hory je velmi zábavná, řidičům zde chybí pud sebezáchovy, takže se jede co to dá po velmi úzkých serpentinách lemovaných pomníčky zemřelých řidičů, všude kolem jsou strmé kopce bez svodidel. (Kdo měl strach z nevolnosti v letadle si zde užije své, poté co jedna cestující na zpáteční cestě naplnila igelitku svým obědem, došlo k výraznému zpomalení naší jízdy, řidič se dokonce nechal předjet dvěma autobusy, než se asi po 10ti minutách vrátil do normálu a už jsme si to ujížděli směrem domů.) Ale teď zpátky k cestě tam, autobus Vás vyveze na planinu Omalos, zastavíte se na občerstvení v budově připomínající jídelnu, kde si na Vás milí průvodci připraví příjemné překvapení a vyberou od Vás 7EUR za lodní lístek, který není součástí ceny zájezdu. Poté se jede do místa zvané Xyloskalo, kde ve výšce 1227m n.m. a za další příplatek 5EUR, který opět nebyl zahrnut v ceně zájezdu (zato byl jako lodní lístek profesionálně zamlčen, aby mohli delegáti snadněji prodat tento fakultativní výlet ~ 35EUR) začíná sestup samotnou soutěskou.

Počáteční výhled na pohoří z planiny Omalos je fantastický, i když z rána je zde trochu zima. Následuje celkem nepříjemná část a tou je prudký a nekonečný sestup do údolí soutěsky, tzv. schody, kterými sestoupíte asi o 600m níže (pokud jsem si to zapamatoval správně). Půjdete v úzké uličce, zpravidla pro jednu osobu, zepředu bržděni asi tisícovkou turistů, zezadu tlačeni dvojnásobným davem. Každý chce být co nejdříve dole a samozřejmě se zde setkáte se závodníky, kteří za Vámi budou netrpělivě poskakovat a čekat na první příležitost k tomu, aby Vás předběhli. Asi po 3km prudký sestup končí a Vás čeká první příjemný odpočinek s hezkým výhledem v místě, kde jsou pozůstatky horské vesničky a kostelíku. Dalsích 10km se postupuje po březích, místy v korytě potoka / říčky Samaria, na jejímž začátku si každý staví panáčky z kamení (viz. foto), jejichž význam je překvapivý...

Následují asi 4km pozvolnějšího klesání do bývalé vesničky Samaria, cesta probíhá místy příjemnými cypriškovými / borovicovými háji, místy jste zase vystaveni přímému slunci. Cesta je prašná a kamenitá, zabrat dostanou především chodidla díky ostrému povrchu a kolena. Ve vesničce Samaria můžete načerpat nových sil a vydat se na závěrečnou část sestupu.

3km před koncem cesty se zcela vyčerpaní sestupem v solidním vedru dostanete k očekávaným železným vratům (viz výše). Následuje chvilka rychlofocení a pózování, po níž se vydáte na poslední odpočívadlo. Zde se naposledy zchladíte ve stínu stromů a načerpáte zbytky sil, neboť závěrečná část cesty až k Agia Roumeli je z velké míry na otevřeném slunci, každý se zde těší až se svlaží v moři (mimochodem koupání v Libyjském moři na štěrkové pláži Agia Roumeli je opravdová nouze, pláž je otřesná, nohy se boří do rozpáleného štěrku, jedna budka na převlékání... ještě štěstí, že zde člověk netráví dovolenou).

Po odpočinku u moře se trajektem přepravíte z Agia Roumeli do vesničky Sougia, kde již na Vás bude čekat autobus, který Vás odveze zpátky do letoviska, samozřejmě se nevyhnete kompletní Rallye Lefka Ori a .

Pro cestu Samarií si nezapomeňte vzít vodu a jídlo, stačí láhev / os., protože se dá doplňovat z místních pramenů a nějakou přikrývku hlavy. Cesta soutěskou trvá zpravidla okolo 5ti hodin, někdo to zvládne za 4, někdo si to užívá a jde pomaleji, nejdéle však na to máte cca 8hod, aby jste stihli odjet trajektem. Lístek, který si nahoře zakoupíte zase dole odevzdáte, aby si je mohla horská služba spočítat a zjistit, že každý návštěvník ve zdraví prošel. Ceny v Agia Roumeli jsou vysoké a pokud se Vám bude zdát, že se Vás tímto fakultativním výletem snaží každý "oškubat", tak tohle bude příjemná tečka na tyto podezření :) Navzdory těmto drobným vadám na kráse je Samaria stále něčím, co by jste si při návštěvě Kréty neměli nechat ujít, protože se jedná o nezapomenutelný zážitek... Více na:http://www.infokreta.cz/vylety-samaria.html

ZDROJ:www.infokreta.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů