Pátek, 19. dubna 2024

Rakouské prázdniny

Tajemné jezero, které možná skrývá nacisty uloupené poklady, ochutnávky piv ve stovky let starých klášterech a trek ve vápencových pustinách pohoří Hochschwab. Přinášíme malou ochutnávku z těch nejzajímavějších rakouských turistických cílů.

Rakouské prázdniny

Na kole: Po Drávské cyklostezce

Jedna z nejpestřejších rakouských cyklostezek láká na vodopády, římské vykopávky i koupání v teplých jezerech, vás zavede na jih, do Korutan.

Putování po Drávské cyklostezce (Drauradweg) můžete zahájit v Sillianu, na dohled od italské hranice v nadmořské výšce 1100 m. Jede sem vlak, což je důležité pro návrat. V Sillianu stojí za kratičkou zajížďku zámek Heinfels, ke kterému se dojede přes pozoruhodný historický most Punbrugge z 18. století přes říčku Villgratenbach. Zde se můžete nechat zlákat, zvlášť pokud s vámi jedou děti, další atrakcí - lanovkou na Thurntaler do výšky 2100 metrů, odkud je vidět úchvatné panoráma protilehlých horských stěn a štítů.

Dráva je v této oblasti ještě mladá, spíše jde o říčku, která ovšem záhy nabírá slušný spád - stejně jako cyklostezka. Až před Lienzem vám to pojede většinou samo, a jestli je někde třeba mít se na pozoru, tak právě tady. Horní úsek Drávské cyklostezky je frekventovaný, pravidlem tu jsou skupiny horkokrevných Italů, a i když naprostá většina turistů jede po toku, protiprovoz samozřejmě nelze vyloučit.

Za Lienzem se spád řeky a tím i cyklostezky zmírňuje, přicházejí kratší šotolinové úseky a taky krásné scenerie: řeka si tu razí cestu hlubokým údolím mezi Lienzskými Dolomity a masivem Kreuzeck, které převyšují údolí o více než dva kilometry. Postupně přibývá osídlení, kolem stezky spatříte několik malebných hradů a zámků. Za Spittalem sdílíte prostor se souběžně vedoucí dálnicí - i pohled na silniční estakády zespoda může mít svůj půvab. Přes Villach, kterým vede síť dobře značených cyklostezek, takže můžete zajet až do centra města, se dostanete do oblasti korutanských jezer. Cyklostezka sice nevede přímo po břehu žádného z nich, ale odskoky k vodě jsou značené a vesměs krátké, nejblíže to máte k Faaker See.

Pod Villachem řeka poněkud zleniví a její tok zadržuje několik přehrad. Osvěžením jsou proměnlivé výhledy na zubaté pásmo Karavanek na jižním obzoru. U největší z přehrad, nedaleko Völkermarktu, se nabízí rakouský úsek Drávské cyklostezky ukončit, protože zde máte po ruce železnici. Z nádraží Tainach-Stein se dopravíte vlakem zpět do Sillianu asi za tři a půl hodiny. Pokud ovšem nechcete pokračovat dál do Slovinska.

Výtečně vybavené cyklostezky, důsledně oddělené od automobilového provozu, ostatně lemují prakticky všechny rakouské řeky a kolečkáři si přijdou na své i v dalších regionech - v zemi dnes neexistuje oblast, kde by na cyklisty všeho druhu nebyli připraveni. Již celá jedna generace českých vyznavačů cyklistiky byla "odkojena" na nejznámější a nejsnáze dostupné cyklostezce, která sleduje tok Dunaje (Donauradweg).

Základní údaje trasy

Start: Sillian
Cíl: Tainach-Stein
Délka úseku: 230 kilometrů, 3-4 dny
Náročnost: snadná trasa

Informace
www.drauradweg.com

Další dálkové cyklostezky v Rakousku (výběr)

Dunajská cyklostezka (Donauradweg)
www.donauradweg.at

Innská cyklostezka (Innradweg)
www.radfahren.at

Cyklostezka podél Enže (Ennsradweg)
www.ennsradweg.at

Taurská cyklostezka (Tauernradweg)
www.tauernradweg.com

Pohraniční cyklostezka (Grenzlandradweg)
www.oberoesterreich.at

Solnou komorou (Salzkammergutradweg)
www.steiermark.com

Pro dobrodruhy
Kompletní trasa vede přes území tří států - Itálie, Rakouska a Slovinska. Slovinská část je ale vhodná jen pro trénované cyklisty.

Foto autor: Hory a kolo Z Drávské cyklostezky si lze "odskočit" na krátkou jištěnou cestu v soutěsce Galitzenklamm.
Rodinné Cyklostezky vedou místy bezpečnými i pro děti.

Pěšky: přechod pohoří Hochschwab

Blížíte-li se do Alp od východu, tvoří horská skupina Hochschwab první skutečně velehorský masiv. Jde o opravdový turistický ráj, který si ovšem musíte zasloužit: v tomto odlehlém koutu Rakouska nejsou žádná velká horská střediska a také ani jedna osobní lanovka, která by vám pomohla s nástupem nahoru. Odměnou - jak to bývá - je nádherná, neporušená příroda a jenom málo návštěvníků.

Vápencový hřeben Hochschwabu vystupuje nepřehlédnutelným způsobem jižně nad údolím divoké řeky Salzy a táhne se v délce několika desítek kilometrů mezi horskými sedly Präbichl a Seebergsattel, přes která vedou silnice. Přejít celý hřeben je sice možné za dva až tři dny, ale jde o logisticky složitou akci (návrat veřejnou dopravou je zdlouhavý), nabízíme proto okruh přes východní část Hochschwabu.

Obvyklý nástup na hřeben vede údolím Seetal u Seewiesenu, tedy z jižní strany. Autem lze popojet od hlavní silnice asi 1,5 kilometru až k závoře na začátku údolí, to jste ve výšce 940 metrů. Začátek pochodu není náročný a teprve pod chatou Voisthaler Hütte (1650 m) se pěšinka v suti řádně zvedne. To už jste těsně nad hranicí lesa a máte za sebou tři až čtyři hodiny pochodu včetně průchodu nádhernou krasovou depresí. Chata poskytuje občerstvení a dá se v ní i přespat.

Další den na vás čeká putování vysoko položenými vápencovými pustinami. Terén je přehledný a pro výstup na hřeben máte dvě možnosti: ta snazší má číslo 850, náročnější výškrab pak vede po zajištěné cestě (Klettersteigu) zvané G'hackte. Při slušném počasí ale z druhé varianty není třeba mít obavy, náročnější úsek je jen asi 250 metrů dlouhý a dobře zajištěný umělými stupy a řetězy. V každém případě se časem přehoupnete přes dvoutisícovou vrstevnici a dorazíte k chatě Schiestelhaus, která stojí přímo na hřebeni.

Vedle báječných přírodních scenerií - holé vápencové kopce poskytují dokonalý rozhled na všechny strany - stojí za pozornost i chata samotná, která vystupuje z řady stovek jiných alpských horských útulků. Jde totiž o první velkou "pasivní" chatu v Alpách, tedy takovou, která ke svému provozu nevyužívá téměř žádnou energii z neobnovitelných zdrojů. Nový Schiestelhaus, vzniklý na místě starší chaty v letech 2004-2005, je proto obložený solárními panely a jen v případě mimořádně nepříznivých podmínek v zimě je pro udržení přijatelné teploty nutné mírně přitápět. Chata poskytuje ubytování a lze od ní během asi půl hodiny snadno vystoupit na nejvyšší bod celého pohoří, horu Hochschwab (2277 m).

Třetí den se nabízí návrat do Seewiesenu po nádherném hřebeni Aflenzer Staritzen. Ten se táhne mírnými terénními vlnami směrem k východu, je opět zcela holý a kromě dalekých horizontů z něj spatříte mj. značnou část trasy, kterou jste v předchozích dnech stoupali nahoru. Asi po čtyřech hodinách pochodu vás pak čeká sestup do sedla Seeberg Sattel (1253 m). Tohle bude možná nejobtížnější část celé cesty, klesání vede kosodřevinou a později lesem po velmi strmé, úzké a kluzké stezičce. Restaurace umístěná přímo v sedle vám každopádně přijde vhod a po občerstvení to už zpět k autu přes obec Seewiesen trvá pěšky jen asi hodinku.

Zajímavosti na trase jednou větou

Soutěska Galitzenklamm: Burácející vodopád a krátký Klettersteig.
Aguntum: Největší římské vykopávky na jihu Rakouska.
Spittal a. d. Drau: Historické jádro města s renesančním zámkem Porcia.
Villach: Historické město, cyklostezky procházejí přímo centrem.
Landskron: Jeden z největších rakouských hradů nad Villachem.

Základní údaje trasy

Start a cíl: údolí Seetal u Seewiesenu, Štýrsko
Délka přechodu: tři dny
Přenocování: Voisthaler Hütte, Schiestelhaus
Náročnost: středně náročná trasa vyžadující zkušenost s pohybem ve vysokohorském terénu

Informace
www.regionhochschwab.at

Další pěší túry v Rakousku (výběr)

MEZITITULEK: Štýrsko a Horní Rakousko
Okruh kolem Dachsteinu, 8 celodenních etap
www.dachsteinrundwanderweg.at

Korutany
Po hřebenech kolem Millstätter See, 8 dní, 200 km
www.millstaettersee.at

Salcburská salašnická cesta (Salzburger Almenweg), 350 km celkem, lze po 31 etapách
www.salzburger-almenweg.at

Tyrolsko
Stubaiská hřebenovka, 120 km, nejvyšší bod 2880 m
www.stubaier-hoehenweg.at

Foto autor: Hřebenovky Značené cesty vedou nejkrásnějšími místy Alp.
Kleiner Sonnstein Výhled z vrcholu na jezero Traunsee.
Solární pohon Chata Schiestelhaus je vytápěna sluncem.

Relax: Dovolená na statku

Nikde jinde to nedovedli do takové dokonalosti jako právě v Rakousku: Dovolená na statku (Urlaub auf dem Bauernhof) se stala rozšířenou a respektovanou značkou. Umožní vám zaručeně klidný pobyt v ekologicky kvalitním prostředí, a navíc nabídne možnost náhledu do životního stylu "moderních" farmářů. Pohled z druhé strany pak přesvědčivě říká, že nebývalé rozšíření tohoto typu trávení volného času pomohlo přivést hosty a tím ekonomické přilepšení i do oblastí, které by jinak stály zcela stranou turistického zájmu - prostě proto, že postrádají prvoplánové atrakce typu známých historických staveb, vysokých hor, či dokonce zábavních parků.

Dovolenou na statku je třeba brát doslova: bydlí se zkrátka ve venkovském selském stavení, jehož majitelé farmaří, tedy hospodaří na polích a loukách či chovají hospodářská zvířata, a část své nemovitosti přitom pronajímají jako hostinské pokoje. Očekávat služby vícehvězdičkových hotelů samozřejmě není reálné, slušný standard kvality ale dostanete všude. A ještě mnohem víc: na rozdíl od městských hotelů si na vás majitelé udělají čas a třeba při večerní debatě se dozvíte mnoho zajímavého z běžného života na rakouské vesnici. Součástí této zkušenosti je ale i jazyk - nelze počítat s tím, že sedláci budou komunikovat jinak než německy. Na druhou stranu oceníte klid a velmi mírné poplatky, které tuto dovolenou činí lákavou pro rodiny s dětmi.

Živá zoo na vesnici

Na rakouském statku si vaše ratolesti možná poprvé sáhnou na živého koně či kozu jinde než v zoo, poznají, jaké to je, vyhnat na pastvu krávy, nakrmit králíky nebo sklízet ovoce. Jak moc se hosté zúčastní každodenního života na farmě, záleží samozřejmě na každém návštěvníkovi - můžete to střídat s "běžnými" dovolenkovými aktivitami, jako jsou výlety na kole nebo pěšky.

Urlaub af dem Bauernhof je přirozeně nejvíce rozšířen ve venkovských, často periferních oblastech. Některé z nich najdete hned "za humny", krásné oblasti Mühlviertel a Waldviertel mezi českou hranicí a Dunajem jsou selskými statky poskytujícími ubytování doslova protkané a taková dovolená dnes vyjde na zhruba stejné peníze jako v Česku. K dalším typicky "selským" regionům patří nejvýchodnější spolková země Burgenland, dále jižní část Štýrska či rozsáhlé podhůří Alp (Alpenvorland).

Informace
www.urlaubambauernhof.at

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů