Čtvrtek, 25. dubna 2024

Místo měsíční krajiny rekreační ráj

Bez nadsázky se jedná o evropský unikát a čítankový příklad, jak lze nejenom ozdravit krajinu a zacelit následky staleté uhelné povrchové těžby, ale jak ji lze dál v nové podobě co nejúčinněji a nejatraktivněji využít.

Místo měsíční krajiny rekreační ráj

Sokolov leží uprostřed známého lázeňského trojúhelníku Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně. Na severu jsou vrcholky Krušných hor, na jihu Slavkovský les. Donedávna měl Sokolov a jeho okolí pověst průmyslového a důlního místa. To však přestává platit díky útlumu těžby a dnes dokonce město patří k těm nejzelenějším u nás.

POPULÁRNÍ MICHAL

Předpremiérou celé proměny byla "menší" rekultivace vytěžené oblasti, kde se dnes rozkládá rekreační jezero Michal. Nachází se tady velké koupaliště s komfortním vybavením a řadou vodních radovánek od nejdelšího toboganu ve střední Evropě přes trojskluzavku, velký a malý ledovec až po nejrůznější vodní houpačky, trampolíny včetně skluzavky a točícího se válce. Nechybí dětské brouzdaliště a skluzavky, skákací hrad ani tenisové hřiště s umělým trávníkem, minigolf či kuželkářské dráhy. Dlouhá písečná pláž, restaurace, šatny, parkoviště. "Jezero je vyloženo fólií, na dně i pláži je čištěný, tzv. zlatý písek," říká Miroslav Vidlák, ředitel Destinační oblasti Sokolovsko. Nedaleko je také golfové hřiště, rovněž vzniklé na rekultivované půdě, nechybí pavučina cyklostezek ani stáje k projížďkám na koni chráněnou krajinou Slavkovského lesa.

MAGNET CESTOVNÍHO RUCHU

V neposlední řadě je na Sokolovsku k dispozici znovuobjevený mezinárodní turistický produkt "Burgenstrasse/ /Hradní stezka" s více než padesátiletou tradicí, spojující významná kulturní a historická centra České republiky a Německa, začínající na našem území právě v Karlovarském kraji. "V zásadě se v této lokalitě dotěžuje," vysvětluje Miroslav Vidlák. "Z jednoho dolu se stal zásobník vody pro nové jezero Medard, které zde vzniká a jež bude mít zhruba 500 hektarů. Je postaveno vlastně na hraně Sokolova a okolo jezera vznikne další celá řada atrakcí. Tyto rekultivované prostory se stanou základnou pro budoucí využití Sokolovska jako nadnárodního, středoevropského místa pro dovolenou, relaxaci a pobyt turistů."

GRANDIÓZNÍ PLÁN

Rodící se jezero Medard se nachází v těsné blízkosti obcí Bukovany, Svatava, Citice a měst Habartov a Sokolov. Pod jeho hladinou zmizí slavné lomy Medard-Libík (tam byla těžba ukončena v roce 2000) i Lítov-Boden a Gustav. Délka jezera bude 4000 m, šířka 15 000, maximální hloubka 50 m. Jezero se napájí z řeky Ohře a v konečném součtu pojme 119 milionů kubíků vody. To vše také představuje řadu pracovních příležitostí pro velké množství firem a dodavatelů. Projekt samotný je výsledkem intenzivní práce Karlovarského kraje, Sokolovské uhelné i okolních obcí a veřejnosti.

JACHTING, PLÁŽ I ZOO

Jezero Medard bude v pravém slova smyslu malým mořem. Aktivity navržené ve studii krajského úřadu pro řešené území jsou nadregionálního významu, jejich konečné uspořádání a určení včetně výběru investorů však bude ještě předmětem mnoha jednání. Víceméně je ale už dnes jasné, jak bude oblast za pár let vypadat. "Bude zde možno svézt se výletním parníkem nebo jachtou, navštívit botanickou či zoologickou zahradu nebo zábavní park. Okolí si budeme moci prohlédnout z vysoké rozhledny, naobědvat se v plovoucí restauraci či využít laguny s písečnými plážemi ke koupání," vypočítává Miroslav Vidlák.


S ČÍM TAKÉ PROJEKT POČÍTÁ:

> Pro milovníky sportu budou k dispozici různá sportovní hřiště, motokrosová a bikrosová trať, potápěčské centrum, kanál pro vodáky i další golfové hřiště. To vše propojeno sítí cyklostezek a pěších tras.

> Projekt rovněž počítá s vybudováním hotelů, autokempinků a bungalovů, uvedl ředitel Destinační společnosti Sokolovsko.

> Z hlediska infrastruktury se počítá se silničním obchvatem města a se záchytnými parkovišti.

> Propojení řeky Ohře s jezerem bude tunelem splavným pro vodáky - a navazující tábořiště na jezeře bude ojedinělým zážitkem při jejich vodní turistice po Ohři.


AUTOR: Ivan Černý

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů