Čtvrtek, 28. března 2024

Větší divočinu u nás nenajdete

Větší divočinu u nás nenajdete

Vedoucí provozu přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně

Kamila Šimková-Broulová

Já říkám, že práce na vodní elektrárně je diagnóza, a je úplně jedno, jestli jde o elektrárnu akumulační, průtočnou nebo - jako tady - přečerpávací. Všechny se většinou nacházejí dál od civilizace, takže se tohle zaměstnání pojí i s láskou k přírodě. A pokud jde o Dlouhé Stráně, těžko bychom u nás našli větší divočinu. Však taky výstavbu provázely kritické hlasy ochránců přírody. No a vidíte, nakonec před pár lety vyhrála v anketě o sedm divů republiky!

Kromě toho si myslím, že právě proto, že jsme využili ten ohromný spád - převýšení mezi oběma nádržemi je větší než pět set metrů, což je nejvíce v celé střední Evropě -, nebylo třeba stavět příliš velké nádrže, a zásah do krajiny proto nebyl až tak velký. Tady totiž platí přímá úměra. Když máte dvakrát větší spád, potřebujete dvakrát méně vody na to, abyste vyrobili stejné množství energie. A kromě dvou nádrží je zbytek elektrárny v podzemí.

V noci čerpadla naplní vodou horní nádrž a tu pak v době energetických špiček pouštíme zpátky dolů, padá půldruhého kilometru dlouhým potrubím uvnitř hory do spodní nádrže. Proud přitom roztáčí dvě turbíny umístěné taky v podzemní kaverně. Neustálý koloběh, který mě fascinuje i po tolika letech. A to všechno v nádherné přírodě, no jen se rozhlídněte kolem. Támhle Praděd, Medvědí hora, Jestřábí vrch.

V zimě, když napadne sníh, začne se zvěř stahovat do údolí. To se mi pak běžně stává, že srnky chodí přímo před okny mé kanceláře. A protože je správní dům postaven pod hrází ve strmém svahu, koukáme si z očí do očí.

Na Dlouhé Stráně jsem se poprvé dostal úplnou náhodou v jednadevadesátém roce. Na exkurzi jsme nafasovali čelovky a gumáky a vyrazili do rozestavěného díla. Elektrárna tu stála jen v hrubých obrysech, ale i tak mě okamžitě nadchla. Byla to unikátní stavba a já chtěl být dál u ní, takže když se tu pak uvolnilo místo, neváhal jsem.

Samozřejmě jsem měl obavy z té obrovské zodpovědnosti, všechno bylo nové a neznámé, ale nedával jsem je na sobě znát. A když v roce devadesát čtyři skončila výstavba, přešel jsem rovnou do provozu. Ale neobešlo se to bez problémů. Během testů totiž první soustrojí havarovalo a trvalo celé dva roky, než se všechny závady odstranily. Ze všech možných příčin vyplynulo přes dvacet konstrukčních úprav. Napodruhé už vše proběhlo normálně a od té doby šlape elektrárna jako hodinky. Je to ale jako s autem: když chcete, aby vám bezpečně a dlouho sloužilo, musíte ho neustále kontrolovat a pravidelně servisovat. Hlídáme samotnou stavbu, její statiku, průsaky hrází a sledujeme strojní a elektrické vybavení.

Praktické info
Otevírací doba: Exkurze do PVE Dlouhé Stráně se konají celoročně, zahrnují návštěvu infocentra, prohlídku podzemní strojovny a obhlídku obou nádrží. V zimním období se z bezpečnostních důvodů nevyjíždí k horní nádrži. Rezervace na tel. č. 585 283 282.
Vstupné: Základní cena za exkurzi s obhlídkou obou nádrží je 155 Kč.
www.dlouhe-strane.cz

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů