Pátek, 29. března 2024

V Týně nad Vltavou otevřeli nejdelší naučnou stezku v Česku

V Týně nad Vltavou otevřeli nejdelší naučnou stezku v Česku

V Týně nad Vltavou dnes otevřeli nejdelší naučnou stezku v zemi, měří 66 kilometrů. Určená je pro pěší i cykloturisty. Její trasa vede po nynější turistické stezce z Týna nad Vltavou údolím řeky Lužnice přes Bechyni až ke Stádleckému mostu, kde se odklání směrem na Milevsko a končí u rozhledny na Onom Světě poblíž obce Kovářov.

"Stezka byla vybavena jednatřiceti novými stanovišti s jedenadvaceti naučnými tabulemi, dvěma propagačními poutači, šestadvaceti odpočívadly a osmnácti interaktivními mobiliáři ze dřeva," řekl ČTK Miroslav Vlasák z projektového centra Místní akční skupiny (MAS) Vltava. Byla opravena také visutá lávka nad řekou Lužnicí proti ústí Židovy strouhy a dobrovolníci obnovili i dřevěný most přes říčku Smutnou u Bechyně.

S nápadem na propojení tří jihočeských mikroregionů naučnou stezkou přišla v roce 2008 MAS Vltava, které se ve spolupráci s MAS Lužnice a MAS Střední Povltaví podařilo získat peníze z evropského dotačního Programu rozvoje venkova. Celkové náklady na opravu a vybavení stezky přišly na skoro tři miliony korun.

Naučná stezka informuje návštěvníky nejen o místních historických, kulturních či přírodovědných zajímavostech, ale nabízí i několik tajuplných historek a pověstí. Začíná na bývalém městském popravišti a končí na Onom Světě, upozornil Vlasák. Otevření stezky se zúčastnily po ránu přes čtyři stovky lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů