Pátek, 19. dubna 2024

Slavnosti stepí: v sobotu na Rané

Slavnosti stepí: v sobotu na Rané

19. května, bude Raná hostit Slavnosti stepí. Pestrý program pro veřejnost zajišťuje obec Raná a Správa chráněné krajinné oblasti České středohoří. Jeho součástí je zahájení výstavy dětských a studentských prací na téma Stepi českého středohoří [1]. Program začíná v 9.00, konec se očekává kolem páté odpoledne.

"Návštěvníkům chceme zajímavou formou přiblížit jedinečnost krajiny, ve které žijí. Těšit se mohou na ukázku práce pasteveckých psů, stříhání ovcí, zemědělský jarmark, kroužkování ptáků, Sváťovo divadlo, cyklovýlet s povídáním o přírodě Lounska či několik zajímavých přednášek," vysvětluje Hana Urbanová ze Správy CHKO České středohoří.

"Ve zdejších stepích můžeme vidět ohrožené druhy rostlin a živočichů jako jsou kavyly, sysli či celá škála motýlů. K životu potřebují šetrné hospodaření, které zde ochrana přírody podporuje z evropského projektu Life+. A právě proto jsme do programu Slavností stepí zařadili třeba i ukázku pastvy ovcí. Ty totiž brání tomu, aby zdejší stepi postupně zarostly křovím," dodává Hana Urbanová.

Slavnosti stepí jsou součástí Evropského dne chráněných území, který se tradičně v květnu připomíná. V České republice proběhnou desítky komentovaných exkurzí v chráněných územích dalších akcí. Návštěvníci tak dozvědí, jakou péči tato jedinečná území potřebují.

Poznámky:

[1] Výstavu je možno shlédnout na obecním úřadě v Rané do konce září.

Více informací na: www.obec-rana.com a www.ochranaprirody/life

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů