Sobota, 20. dubna 2024

Divoké orchideje i masožravky rozkvétají v rezervacích Mělnicka

Divoké orchideje i masožravky rozkvétají v rezervacích Mělnicka

Tisíce divokých orchidejí nyní rozkvétají v Kokořínském dole i na jiných chráněných územích Mělnicka. Na podmáčených loukách mohou pozorní milovníci přírody najít i další ohrožené unikáty, kvetoucí masožravé rostliny. Rostlinné poklady středních Čech monitorují pracovníci Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

Fialově kvetoucí orchidej prstnatec májový je v Kokořínském dole k vidění v tisících exemplářů, řekla ČTK ekoložka ze správy CHKO Marcela Holubová. Od podobných druhů se odlišuje typickými skvrnami na listech. Ve stejných lokalitách v květnu kvete i další vstavačovitá rostlina, všivec bahenní. Spolu s lesními druhy je v oblasti známé svými skalními útvary možné vidět osm druhů orchidejí, z nichž některé rostou v lese.

Lučním zástupcům se daří zejména díky důslednému kosení vlhkých luk, uvedla Holubová. Louky se, podobně jako v dávné minulosti, kosí v červenci, po odkvětu chráněných rostlin. Část louky ponechávají ochránci neposekanou coby útočiště pro bezobratlé živočichy. Zbytek luk se seče na podzim. Bez této péče by v lesnatém údolí louky postupně zarostly a luční orchideje by ztratily své útočiště.

Vlhké slatiny v národní přírodní památce Polabská černava u Mělnické Vrutice jsou jedním z posledních nalezišť silně ohrožené masožravé rostliny tučnice obecné. V květnu nad silné, světle zelené listy vyrůstá na dlouhém stonku fialový kvítek. Nad rostlinou je výrazně vysoko z praktického důvodu - opylující hmyz se tak nepřilepí na chloupky s lepkavými kapkami na svrchní straně listů. Přilepí-li se na ně hmyz, listy se pomalu stočí a enzymy oběť postupně stráví.

Na bezobratlé v Polabské černavě údajně čeká i známá masožravka s charakteristicky kulatými listy - rosnatka okrouhlolistá. Máme ji zde hlášenou, letos se nám ji ale ještě najít nepodařilo, uvedla Holubová. I k nalezení kvetoucí tučnice, která je zde hojnějším druhem, je pro zkušeného botanika zapotřebí notná dávka trpělivosti a zkušeností.

Správa CHKO Kokořínsko má mimo samotného území Kokořínského dolu pod svým dohledem i maloplošná chráněná území od Nymburska po okolí Doks na Českolipsku. O připojení cenných přírodních stanovišť v oblasti pod Bezdězem do CHKO Kokořínsko se již delší dobu uvažuje.

Tomáš Jůnek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů