Pátek, 19. dubna 2024

Jedinečnou přírodou Karlovských rybníků vede nová naučná stezka

Jedinečnou přírodou Karlovských rybníků vede nová naučná stezka

Nová naučná stezka vedoucí jedinečnou přírodou Karlovských rybníků v Českém středohoří bude otevřena příští týden. ČTK o tom informoval mluvčí společnosti Lesy ČR Zbyněk Boublík. Právě státní podnik v minulých letech kompletně obnovil soustavu retenčních nádrží na pomezí Libereckého a Ústeckého kraje, kolem kterých budou turisté procházet, a vytvořil i naučnou stezku.

Karlovské rybníky tvoří soustava tří retenčních nádrží. Vznikly v roce 1947 na mokřadních loukách a původně sloužily k chovu ryb. "Svou estetickou hodnotou i počtem druhů rostlin a živočichů je příroda v jejich okolí opravdu unikátní," upozornil Boublík.

Naučná stezka je dlouhá 1,5 kilometru. Začíná u lesního altánu na východním břehu Velkého rybníka, významné vodní plochy Děčínska. Na její trase se nachází sedm zastavení. Turisté najdou na stezce informace o historii a obnově nádrží, lesích a rybnících. Součástí zastavení jsou i detaily ze života místních vodních, lesních či mokřadních živočichů a rostlin.

Předchozí vlastník údržbu Karlovarských rybníků zanedbával, a po poruše výpusti dokonce vytekla veškerá voda z Velkého rybníka. Nádrže postupně zarostly náletovými dřevinami. Během let 2003 až 2007 je ale za sedm milionů korun obnovily Lesy ČR.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů