Čtvrtek, 28. března 2024

Brněnská přehrada má nejlepší vodu za poslední desítky let

Brněnská přehrada má nejlepší vodu za poslední desítky let

Brněnská přehrada má za sebou první prázdninový víkend a zároveň první tropické teploty v letošním roce. Kvalitu vody v nádrži ohodnotila krajská hygienická stanice stupněm číslo 1, což je nejlepší známka z celkového pětistupňového hodnocení. Poslední měření nezjistilo zvýšený výskyt buněk sinic a jejich počet je v současné době minimální.

BRNO - Obsah sinic v brněnské nádrži je podle posledních měření hluboko pod hygienickou normou. Zatímco hygienická hranice pro zákaz koupání uvádí, že obsah sinic v jednom mililitru vody nesmí překročit sto tisíc buněk, v Brněnské nádrži jsou nyní pouze jeden až dva tisíce buněk sinic na jeden mililitr vody.

"Na čistotu vody má velký vliv provzdušňování aeračními věžemi, které jsme letos zahájili prvního května", vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy, s.p. Radim Světlík.

V květnu rovněž začalo dávkování síranu železitého, který na přítoku sráží fosfor. "Ročně přiteče do Brněnské přehrady 34 tun fosforu, z čehož více než 70 procent má původ na posledních třinácti kilometrech řeky," zdůraznil Světlík. Právě neškodný síran železitý fosfor vysráží a hlavní živina pro sinice se tak do nádrže dostane jen v minimálním množství.

Dvě hlavní opatření doplňuje například úprava rybí obsádky, která reguluje množství tzv. bílých ryb (cejni, cejnci, plotice) a nahrazuje je rybami dravými, jako jsou štiky nebo candáti.

Povodí Moravy má v záloze ještě další opatření, jednak stavbu sedimentačních nádrží, které mají na přítoku zadržet nánosy plné živin a v případě zvýšeného výskytu sinic je připravena i speciální loď na sběr biomasy přímo z vodní hladiny.

ZDROJ: Povodí Moravy, a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů