Pátek, 19. dubna 2024

Turisté mohou na Lipně vyrazit na stezku do korun stromů

Turisté mohou na Lipně vyrazit na stezku do korun stromů

Výhled z až čtyřicetimetrové výšky nabízí nová turistická atrakce v Lipně nad Vltavou. Z první české stezky korunami stromů vedoucí ve špičkách vzrostlých dřevin v blízkosti lipenského jezera mohou návštěvníci pozorovat šumavskou krajinou. Unikátní trasa, která dosahuje až šestiprocentního stoupání, je dlouhá 675 metrů. Náklady na vybudování činily 62 milionů korun, řekl mluvčí projektu Jakub Koutek.

Na konci trasy mohou návštěvníci sjet na zem po 52 metrů dlouhém točivém tobogánu. "Je naprosto bezpečný, speciální podložky pomáhají snížit rychlost," řekl novinářům ředitel Společnosti Stezka korunami stromů Filip Pekárek. Jede prý o nejdelší suchý tobogán v Česku.

Provozovatelé novou turistickou atrakci postavili za dva měsíce. Celá stezka je bezbariérová, mohou ji absolvovat vozíčkáři nebo rodiny s kočárky. "Celý projekt jsme se snažili šetrně zasadit do stávajícího lesa. Dávali jsme přitom velký pozor, aby nedošlo k jeho poškození," řekl Pekárek.

Podle něj z vrcholu vyhlídkové věže ve výšce 40 metrů lze vidět nejen Šumavu, ale také Novohradské hory a za dobrého počasí i vrcholy Alp. Stezku podél celé trasy v korunách stromů lemuje dřevěné zábradlí a také průhledná síť. "Tyto zábrany návštěvníkům zaručují naprostou bezpečnost," řekl Pekárek.

Lidé mohou do korun stromů vyrazit odedneška. Provozovatelé ale ještě plánují na 20. července slavnostní otevření trasy s doprovodným programem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů