Čtvrtek, 28. března 2024

Turistické cedule se nyní vejdou do mobilu

Turistické cedule se nyní vejdou do mobilu

Turista se prochází po ptačí stezce na Říčansku u Prahy, místo klasických informačních cedulí ale nachází jen malé cedulky s černobílými rastrovanými čtverci. Přikládá k nim svůj mobilní telefon, který pomocí fotoaparátu čtverce načte a okamžitě je propojí s obsahem na internetu. Mobil tak přímo na místě ukáže, kteří ptáci v okolí hnízdí, a podá veškeré informace o daném druhu, včetně fotografií, videí a audio ukázek jeho zpěvu.

Takzvané QR kódy, díky kterým mohou telefony načíst určený obsah z internetu, se v Česku dostávají na mnoho turistických stezek v přírodě, ale i na historické památky. Využití těchto kódů v turistice je ryze českým nápadem, běžně se totiž používají především v reklamě. Idea se zrodila v hlavách lidí ze sdružení Taggmanager, od ministerstva životního prostředí na ni dostali grant ve výši 1,8 milionu korun. Ke čtení kódů stačí jen telefon s fotoaparátem a připojením na internet.

Trend se šíří rychle

Virtuální turistika se Čechům zalíbila. Před třemi lety, kdy v tuzemsku začínala, používalo rastrované čtverce zhruba jen 800 lidí. Za letošní rok už si ale do svého mobilu informace v terénu stáhlo téměř 43 tisíc lidí a bezkonkurenčně nejoblíbenější stezkou je cesta na Špičák na Šumavě.

"Projekt startoval v září 2009, kdy jsme v oblastech Šumavy, Beskyd, Jeseníků a Českého Ráje označili první stezky. Nyní už jich je 162 po celé republice a stále pracujeme na dalších," říká Marcela Štochlová, předsedkyně sdružení Taggmanager. To virtuální turistiku technicky zajišťuje a cedule s kódy vyrábí. Na jedné stezce najde turista deset až 25 takových zastavení.

"Je to lepší než běžné turistické cedule, které jsou náročné na instalaci i údržbu a nepojmou tak velké množství informací," dodává Štochlová. "Navíc na běžnou ceduli není možné umístit například video nebo zvuky, které se s daným místem pojí. Chytrý telefon ale tohle zprostředkovat dokáže. A většina stezek je tak dostupná i ve více jazycích," říká Leona Kupčíková, další členka sdružení Taggmanager. Dodává, že se chystá i několik virtuálních cyklostezek v Krkonoších, kde se lidé kromě informace o okolních místech dozvědí například i to, kde nechat kola.

Nevadí ani nulový signál

Kódy se ovšem někdy nacházejí na takových místech, kde není dobré datové pokrytí. "Někdy se stává, že signál kolísá. V takovém případě není problém si kód uložit a přečíst si ho v místě, kde připojení je," říká turista Pavel Gruntorád, který virtuální stezky často využívá. Další možností je celou trasu si stáhnout do mobilu předem a na konkrétních místech si už jen údaje nechat zobrazit.

Veškeré informace o turistických trasách a umístění kódů jsou dostupné na internetových stránkách www.dohaje.cz.

Virtuální turistika se zamlouvá i ochráncům přírody. "Vítáme to. Je jednodušší umístit do přírody kód než složité informační tabule," říká Karolína Šůlová, mluvčí Agentury ochrany přírody ČR. "Navíc to může oslovit i skupiny lidí, kteří běžně turistické tabule nečtou. Ale protože se zajímají o moderní technologie, tak si informace z internetu stáhnou," dodává Šůlová.

Virtuální stezky

162 STEZEK

už vzniklo po celém Česku. Nyní sdružení Taggmanager, které s nápadem přišlo, nyní chystá také virtuální cyklostezky.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů