Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kde je v Česku ještě ráj? S adrenalinem

Kde je v Česku ještě ráj? S adrenalinem

Omrzely vás už sportovní areály, vybavené tím nejlepším, co ve světě letí? Nebaví vás místa, kde se návštěvníci předvádějí v drahých sportovních značkách? Nepotřebujete ke své dávce adrenalinu luxusní wellness?

Pokud na výše uvedené otázky odpovíte "ano", potom se vydejte do Outdoor School Jizera. Můžete se nejprve zastavit třeba v malebném městečku Frýdštejn v penzionu s restaurací, kterou si pamětníci vybaví jako kdysi nevábně vyhlížející hospodu. "V té době to už byla ruina, kterou jsme v roce 1991 odkoupili od majitele, jenž ji dostal v restituci. Finance jsme neměli, vzali jsme si půjčku s úrokem 19 %. Sami s manželkou jsme rekonstruovali, vařili a po roce jsme zjistili, že vlastně splácíme jen úroky. Ani obec, ani žádní sponzoři nepomohli," říká ředitel areálu Vítězslav Novotný.

VŠE ZAČALO JINAK

Manželé Novotní si rovněž pronajali louku u Jizery, vymýšleli programy a začali je nabízet některým zahraničním cestovním kancelářím v Německu, kde měl Vítězslav Novotný jako gymnaziální profesor tělocviku a zeměpisu v Chebu na druhé straně hranice kontakty. "Představoval jsem si to však naivně. To, co se dělalo před 15 lety, je už passé, lidé jsou pohodlnější a konzumnější. Původně jsem chtěl vybudovat areál pro mladé aktivní lidi, kteří přijedou dejme tomu na horských kolech z Krkonoš nebo Jizerských hor, pak by sedli na loď, sjeli by Jizeru, tady by si užili dobrodružství ve Skalním městě. S pochopením jsem se ale vůbec nesetkal. Majitel jedné CK v Německu mi tehdy řekl, abych mu nejdříve ukázal, kde budou klienti bydlet, jestli budou mít pohodlí, a pak že se budeme bavit o sportovních aktivitách," říká o nepříliš optimistických začátcích ředitel.

ROZJELI TO DÁNOVÉ

"Paradoxně se tak stávalo, že nám sem vozili nezaměstnané z východní části Německa, žádní mladí nebo rodiny s dětmi, chlapi měli s sebou harmonikáře a vystačili si u piva. Trvalo hodně dlouho, než jsme se prokopali k tomu, že někdo (Češi vůbec ne, ale Nizozemci nebo Dánové, kteří jsou sportovněji založení) k nám začal posílat školní výpravy," pokračuje ředitel Novotný. "Prvními zahraničními návštěvníky byly děti z Dánska. S mentálním postižením, ale mnohem zvídavější a aktivnější než jejich zdraví vrstevníci. A když už jsme narazili na pohodlí a lenost, jeden příklad za všechny: V okolí jsou nádherné památky, zřícenina hradu Frýdštejn nebo hrad Valdštejn. Když jsem hostům doporučil jejich prohlídku, ohradili se s tím, že přece nepůjdou pěšky tak daleko," komentuje sportovní aktivity některých klientů Vítězslav Novotný.

JAK PŘEŽÍT (V PŘÍRODĚ)

Ubytovací kapacita je 50 až 60 lůžek a k ní připočtěme ještě jeden penzion v Rokytnici nad Jizerou, kde majitelé dělávali lyžařskou školu. "Poskytujeme komplexní nabídku aktivit všeho druhu vhodných pro mládež i pro dospělé pod vedením odborných instruktorů, jako například vodácké kurzy na Jizeře a horolezecké kurzy pro začátečníky, outdoor expedice s kurzy přežití v divoké přírodě, cyklistické nebo pěší výlety po Českém ráji či Krkonoších, poznávací zájezdy po památkách a jiných zajímavostech a celou řadu dalších aktivit," vypočítává ředitel Novotný. Kurzy přežití patří mezi nejoblíbenější. Představte si, že vás vyvezou do opuštěné krajiny: nesmíte mít s sebou žádný mobil, zapalovač, natož něco k jídlu. Abyste neumřeli hlady, musíte si chytit na vlastnoručně vyrobenou udičku rybu nebo vylézt na nejvyšší strom, kde na vás čeká zmrzlé kuře, založit oheň jako v pravěku a postavit si přístřeší na noc. S úsměvem dodává, že ryby klientům nasadí do připravené tůňky, aby vůb ec něco chytili.

VÝZVOU JSOU I SKÁLY A ŘEKA

"Ochranáři si sice stěžují, že moc lidí chodí do Českého ráje, že by se měl omezit turistický ruch, horolezci zase, že je hodně lidí na skalách. Ale kdo určí, kolik návštěvníků přírodu nezatíží? Přece nezakážu klukovi v teniskách, aby si vyzkoušel skálu nebo se svezl na raftu či kanoi. Staří vodáci, kteří dříve bývali na řece téměř osamoceni, zase nadávají, že už je to jak na Václaváku," dodává ředitel. Ohleduplnost k přírodě patří ke každé aktivitě, ať už se jedná o výlet na raftech či kánoích na Jizeře, nebo horolezectví či teambuilding. Kromě odborné sportovní instruktáže se návštěvníci seznámí i s přírodními zajímavostmi, faunou a flórou vyskytující se v okolí řeky Jizery a v prostředí Českého ráje, kde se outdoorové aktivity provozují.

HRAVĚ NA OHLEDUPLNOST

"Pro školní výlety a exkurze máme připravené zábavné hry s ekologickou tematikou, které směřují k ekologickému uvědomění a vytváření pozitivního vztahu k přírodě. Naše hry se zaměřují především na ptactvo a rostlinstvo vyskytující se v okolí řeky Jizery. Při horolezectví a výletech po Českém ráji se v rámci přírodovědných výkladů zaměřujeme na geologii a geomorfologii skalních měst a velký důraz klademe také na výchovu dětí ke slušnému a ohleduplnému chování k přírodě," upozorňuje ředitel Novotný.

FIRMY NA ZAMĚSTNANCÍCH NEŠETŘÍ

Outdoor School Jizera se v neposlední řadě zabývá také pořádáním firemních akcí, tzv. teambuildingů, jejichž podstatou je plnění rozličných úkolů, které vyžadují sehraný tým a mají blahodárný vliv na stmelení pracovního kolektivu a zlepšení osobních vztahů mezi zaměstnanci. Chytří manažeři tvrdí, že to v žádném případě nejsou vyhozené peníze, ale že teambuildingové akce lze vřele doporučit jako způsob užitečného odreagování zaměstnanců každé firmě, která chce jít s dobou a mít k dispozici dobrý a sehraný pracovní tým. "Kvalitu a profesionální úroveň našich akcí zajišťuje tým instruktorů, tvořený absolventy FTVS UK, držiteli osvědčení ČHS ,instruktor horolezectví třídy I.' a řadou dalších odborníků. Pro teambuilding využíváme mimo jiné i skvěle vybavený Lanový areál Jizera, který se nachází v krásném přírodním prostředí, přímo na břehu řeky Jizery. Stálými návštěvníky jsou mimo jiné zaměstnanci Škoda Auto Mladá Boleslav, Alza Soft, Siemens, Puma, Českomoravská stavební spo řitelna či ABN finance Praha," doplňuje Vítězslav Novotný.

O příjemné ubytování se návštěvníci nemusí starat - firma Outdoor School Jizera spolupracuje s penziony Sporthotel Frýdštejn v Českém ráji a Alpin penzion v Krkonoších, v Rokytnici nad Jizerou. Ubytování v těchto podnicích samozřejmě není podmínkou, v okolí je mnoho soukromých penzionů a každý si může vybrat podle svého vkusu.

VE VODĚ I NA LANĚ

> V přírodním lanovém areálu u Jizery si návštěvník může vyzkoušet řadu adrenalinových zážitků na vysokých i nízkých lanových atrakcích. Zdejší specialitou jsou 4 obří lanovky, z nichž dvě přemosťují řeku Jizeru. Tato aktivita je vhodná pro školy, firmy i pro rodiny s dětmi. Bezpečnost je zajištěna na vysoké úrovni odbornými instruktory - na všech vysokých překážkách jste jištěni horolezeckými lany za pomoci instruktora.

> Firma půjčuje kánoe a rafty včetně pádel, vest a lodních pytlů a zajišťuje dopravu lodí. Pod vedením zkušených instruktorů organizuje školní i firemní akce. Může zajistit i ubytování a stravu ve vlastním penzionu, levnou autobusovou dopravu i další outdoorové aktivity v Českém ráji. Včetně cateringu v průběhu akcí.

> Pro školy doplňuje i ekologickou výchovu a ekologické hry.

AUTOR: Vladimíra Bohatová
ZDROJ: SPORT&WELLNESS MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů