Pátek, 29. března 2024

Z bývalých kasáren v ostravském Bělském lese bude naučný lesopark

Z bývalých kasáren v ostravském Bělském lese bude naučný lesopark

Prostor po bývalých kasárnách v ostravském Bělském lese se během dvou let promění v rekreačně-naučný lesopark. Zbytky staveb a dalších zařízení nechá město odstranit, na jejich místě vzniknou sportoviště, hřiště či lesní arboretum. Zástupci města to dnes řekli na tiskové konferenci.

Součástí projektu na ploše velké téměř 13 hektarů budou například komplexy altánů s naučnými i hracími prvky a informačními tabulemi. Náklady odhaduje město na 50 milionů korun, přičemž předpokládá, že většinu zaplatí evropské dotace. Proměna by měla začít ještě letos a hotová má být do konce roku 2014. Celý Bělský les, který je vyhledávaným rekreačním cílem zejména obyvatel nejlidnatějšího městského obvodu Ostrava-Jih, má rozlohu 160 hektarů.

Díky proměně se rozšíří prostor lesní školy v Bělském lese, kterou provozuje ředitelství společnosti Ostravské městské lesy a zeleň. "Je to jediná lesní škola svého druhu s každodenní výukou přinejmenším na Moravě. Za deset let se tu vystřídalo 25.000 žáků. Chodí sem hlavně děti z prvního stupně základních škol, ale také handicapované děti," řekl ředitel společnosti Vladimír Blahuta. Škola je obsazena vždy na několik týdnů dopředu.

"Zabývali jsme se potřebou rozšířit lesní školu a také jsme řešili, co s prostorem po bývalých kasárnách. To je nyní útočiště bezdomovců, jsou tam otevřené šachtice, různé kanalizační řády a zbytky budov," řekl náměstek ostravského primátora Dalibor Madej.

Starosta Ostravy-Jihu Karel Sibinský řekl, že debaty o využití části po bývalých kasárnách se vedly už delší dobu. "Uvažovalo se o rezidenčním bydlení, několik let taky existovala představa, že by tu vzniklo zábavní centrum. Nechali jsme si udělat průzkum, ze kterého vyplynulo, že lidé tady chtějí zachovat ráz lesa, ale upravit ho," řekl Sibinský.

V areálu bude vysazeno 500 stromů. "Budou to jak dřeviny domácí provenience, tak cizokrajné dřeviny. Předpokládáme, že střední část bude koncipována jako lesní arboretum," řekl Blahuta.

K území přiléhá zpustlý areál bývalých opravárenských závodů, který patří soukromému majiteli. Madej řekl, že město ho bude chtít vykoupit.

Úprava letos čeká také prameniště pitné vody v jiné části Bělského lesa. Blahuta řekl, že jeho rekonstrukce bude stát asi 450.000 korun. Ke studánce si pro vodu chodí denně desítky lidí. Oblast je strategickým zdrojem pitné vody.

Novinky budou čekat i na žáky, kteří po prázdninách přijdou do lesní školy. "Zřídili jsme tady malý zookoutek, voliéry, kde budou různé druhy bažantů nebo třeba koroptve. Žáci se v učebnách setkávají pouze s vypreparovanou zvěří, chtěli jsme obohatit jejich poznání o to, co se v přírodě v okolí běžně vyskytuje," řekl Blahuta. Na konci školního roku lesáci ptáky vypustí do přírody, o prázdninách získají nové z bažantnice.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů