Čtvrtek, 28. března 2024

Na Vysočině se chystají houbařské výstavy, houby ale nerostou

Na Vysočině se chystají houbařské výstavy, houby ale nerostou

Na Vysočině plánují mykologové houbařské výstavy, houby ale zatím kvůli suchu skoro nerostou. Ochránci přírody ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy už raději termín přesunuli z půlky září na začátek října. Jinde pořadatelé věří tomu, že naprší a hub v lesích přibude. Výstavy hub se chystají například v Kněžicích, Havlíčkově Brodě a Jihlavě.

Ochránci přírody na Žďársku chtějí lidem ve vzdělávacím centru Křižánky ukázat houby rostoucí ve Žďárských vrších. O víkendu ale v lese skoro nic nenašli. "Prošli jsme asi pět kilometrů a ony nerostou ani prašivky, nebo ve velmi omezené míře. Zdálo se, že napršelo, ale v lese toho na zem moc nepropadlo," řekl ČTK Jaromír Čejka ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

Mykologický klub Jihlava pomůže s přípravou Houbařského dne, který bude 16. září v kněžickém středisku ekologické výchovy Chaloupky. O pět dní později otevře výstavu hub v jihlavském Muzeu Vysočiny, potrvá do 23. září. Jednatelka klubu Kateřina Pauzarová nepropadá pesimismu. "Myslím, že se nám blýská na lepší časy, že se už něco přece jen nalézt dá. Ale nenasbíráte toho košík," uvedla. Podle její zkušenosti rostou různé druhy hub, hřibovité i holubinky, ale je jich málo. Pro Chaloupky by mykologové chtěli sehnat kolem 100 druhů hub.

Dnešním dnem také odstartovala podzimní houbařská poradna v jihlavském muzeu. S odborníky se tam lidé mohou radit každé pondělí mezi 16:00 a 17:00, a to do konce října. Když nerostou běžné druhy hub, chodí se zájemci ptát třeba na choroše.

V Havlíčkově Brodě má výstava hub tradici dlouhou kolem čtvrt století. Letos bude v Havlíčkově domě od 17. do 19. září. "Je otázka, jestli do té doby něco poroste. Co jsem mluvil s kolegy houbaři teď v pátek, tak říkali, že nenašli prakticky nic," podotkl mykolog Jaroslav Kocman. Když naprší, mohla by podle něj být dobrá úroda hub na přelomu září a října.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů