Pátek, 29. března 2024

Muzeum jihovýchodní Moravě ve Zlíně - geologická expozice

První pokus o založení městského muzea iniciovala zlínská radnice v r. 1924 neúspěšně.Ve 30. letech se znovu objevily snahy zřídit ve Zlíně muzeum.V r. 1935 bylo muzeum přijato do Svazu československých muzeí pod názvem Museum města Zlína. Jeho existence však zůstávala více méně na papíře a sbírky byly odkázány na dobrovolnou péči. Teprve v r. 1944 dochází k obratu. Na základě ujednání s vedením Baťových závodů byla městským sbírkám vyčleněna jedna etáž v Památníku T. Bati. Městské muzeum bylo otevřeno 13. 2. 1944. V listopadu 1946 byly městské sbírky převezeny z Památníku poškozeného náletem do zámku Lešná a byly obohaceny o část sbírek hrabat Seilernů, bývalých majitelů Lešné.
V letech 1951-52 byla část sbírek převezena do malenovického hradu. V září 1952 převzalo muzeum podle dohody mezi KNV Gottwaldov a n. p. Svit přírodovědné sbírky a sbírky obuvi z bývalého Studijního ústavu a Památníku T. Bati. Baťovské sbírky byly shromažďovány z iniciativy firmy už od počátku 30. let, nejprve kolekce historické a exotické obuvi, později sbírky přírodovědné a další. V roce 1953 bylo ustaveno Krajské muzeum, které zastřešilo dosavadní sbírkotvornou činnost městského muzea a firmy Baťa a zahájilo činnost v lednu 1953. Zpočátku bylo umístěno na hradě v Malenovicích, v r. 1955 se přestěhovalo do Lešné a od r. 1958 se natrvalo stal jeho sídlem zlínský zámek. V r. 1958 bylo spojeno s krajskou galerií v jednu instituci s názvem Krajský vlastivědný ústav. Po zrušení gottwaldovského kraje v r. 1960 došlo k reorganizaci a změně názvu na Oblastní muzeum a galerie v Gottwaldově. V r. 1961 se galerie opět osamostatnila a muzeum rozšířilo svůj název na Oblastní muzeum jihovýchodní Moravy v Gottwaldově. K poslední změně došlo v r. 1990 v souvislosti s navrácením původního jména městu. Od té doby existuje muzeum pod názvem Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Muzeum jihovýchodní Moravě ve Zlíně - geologická expozice

Geologie

Největší část geologických sbírek tvoří minerály. Asi 9500 nerostů je uspořádáno podle klasifikačního systému H. Strunze. Zajímavé a cenné exponáty, pocházející z nalezišť celého světa, doplňují nerosty regionálního původu, získané nákupy, dary i vlastním sběrem v oblasti Zlínského kraje, který z geologického pohledu náleží z větší části do flyšového pásma Západních Karpat. Do této sbírky je zařazeno i 32 vzorků mimozemského původu - meteoritů a tektitů. Petrografická sbírka obsahuje okolo 4350 kusů vyvřelých, přeměněných a usazených hornin nasbíraných v nejrůznějších končinách světa i vzorky hornin z regionu. Geologický depozitář byl v posledních letech obohacen i o nově vznikající paleontologickou sbírku, která obsahuje zkameněliny především z moravských lokalit.
Podstatná část fondu pochází z někdejšího Studijního ústavu firmy Baťa. Hodnotným vkladem se staly rovněž sbírky hraběte Seilerna ze zámku Lešná. K významnému obohacení došlo v roce 1985, kdy byly převzaty rozsáhlé soubory minerálů a hornin z Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě, které shromáždil Svatopluk Krause. Mineralogické sbírky muzea obsahují řadu vzácných exponátů, z nichž některé mohou být oprávněně označeny za opravdové unikáty. Díky tomu jsou výstavy, na kterých jsou tyto sbírky prezentovány, vděčným cílem návštěvníků.
Vlastní výzkumná činnost muzejních geologů je zaměřena především na záchrannou dokumentaci přirozených i umělých odkryvů v regionu. Během posledních dvaceti let zde došlo k značnému útlumu těžby nerostných surovin. V současné době se sledování a dokumentace zaměřila na pískovcový lom u Žlutav, na štěrkopískovny v nivě řeky Moravy a výzkumy byly prováděny i v Kurovickém lomu nedaleko Tlumačova.

ZDROJ: http://www.muzeum-zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů