Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje je nová stezka

Na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje je nová stezka

Nová zážitková trasa spojuje atraktivní místa v okolí Vidžína na severním Plzeňsku a Telecího potoka. Stezka na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje vede územím, kde se díky citlivému využívání krajiny dochovaly louky a pastviny s cennými rostlinnými společenstvy. Jednou ze zastávek čtyřkilometrové trasy je také obnovený, dříve hojně využívaný pramen takzvané Dřevohryzské kyselky, řekl ČTK Jiří Šindelář z Českého svazu ochránců přírody Berkut, který se na zřízení stezky podílel.

Trasa zavede turisty do krajiny Tepelské vrchoviny s hlubokými údolími s potoky, s kopci sopečného původu, s orchidejovými loukami a s prameny minerálních vod. "Na jaře se tu může návštěvník setkat například s ohroženými orchidejemi, jako jsou fialově kvetoucí vstavač kukačka či drobné vemeníky, na podzim potká pro změnu desítky růžových květů ocúnu jesenního," popsal Šindelář.

Jedním z cílů projektu byla také obnova Dřevohryzské kyselky. Vodu z pramene dříve hojně využívali místní lidé, zemědělci i poutníci. Pramen však postupně upadl v zapomnění, stejně jako nedaleká zaniklá vesnice Dřevohryzy. Nyní je obnovený a chrání ho stříška.

Ochránci přírody doufají, že zpřístupnění dosud ne příliš známé lokality a informování o přírodních hodnotách dopomůže k vyhlášení tohoto území za přírodní park. Nová stezka spojuje dvě už dříve existující naučné trasy, a to trasu vedoucí do Skoků a trasu věnovanou místnímu rodákovi - Alois Martin David byl mnich z kláštera v nedaleké Teplé, věnoval se astronomii a v 18. století se stal ředitelem hvězdárny v Klementinu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů