Pátek, 29. března 2024

Hledám místo bez signálu

"Promiňte, že ruším, ale..." Podobnou větou začíná spousta hovorů, ať už volá váš podřízený, šéf či obchodní partner. A to i v době, kdy jste na dovolené. Objevili jsme kouzelná místa v Česku, kde mobilní signál není...

Hledám místo bez signálu

Když budete volno trávit mezi skalami Českého Švýcarska, v loveckém ráji na Kladské nebo v kongresovém hotelu v Ostrově u Tisé, zvonění mobilu vás rušit nebude.

Pořídím si rušičku

Kyjov, České Švýcarsko
signál: žádný z operátorů není k dispozici

"Kdyby tu nějaký operátor zřídil signál, pořídil bych si rušičku," bez nadsázky říká Václav Pešťák, nájemce penzionu Kyjovská terasa. Hotýlek leží uprostřed hlubokých lesů a monumentálních skal národního parku České Švýcarsko. Už příjezd od Krásné Lípy dává tušit, že jedete někam, kde vás shon jen tak nedostihne - čárky na telefonu pomalu ubývají, až ve vesnici Kyjov zmizí docela. Pan Pešťák si přesto nemůže stěžovat ani na nedostatek hostů, ani na jejich skladbu.

"Jezdí sem samí příjemní lidé," pochvaluje si. "Turisté, lidé stejné krevní skupiny, jakou máme my. A vracejí se, protože za týden to tady ani projít nestačí."

Z hostů si prý nikdo nikdy nestěžoval, že by mu signál chyběl. Naopak, mnozí se sem právě kvůli tomu vracejí. "Také to vědí předem. Ti, co to nevědí, jsou první večer trochu na větvi. Pro ty máme takovou pěšinku, která vede od udírny na kopeček až k dvěma čárkám. První večer po ní courají, pak už tam nechodí," směje se hoteliér Pešťák a zdůrazňuje, jaká je to pohoda, když večer v hospodě nezvoní žádný telefon. Přiznává ale, že to trochu komplikuje vlastní podnikání:

"Dodavatele voláme z pevné nebo ze Skypu. Mobil mám, ale přesměrovaný na pevnou, což je docela drahé."

V penzionu Kyjovská terasa nenajdete televizi, nechodí sem noviny. Bez internetu by to ale už dnes nešlo, takže wi-fi připojení tu nabízejí hostům zdarma. Největším lákadlem penzionu je ale příroda, která jej obklopuje. Pár set metrů odsud je malebné Kyjovské údolí, oblíbené jsou výlety na Jetřichovické vyhlídky, Dolský mlýn či na loupežnický hrádek Šaunštejn. Hlavní sezona je sice v létě, čím dál více návštěvníků ale objevilo už i zimní krásy Českého Švýcarska.

"V zimě je to tu jako v pohádce," básní Václav Pešťák. "Nesmí se tady solit a často to tu zapomenou protáhnout. Ze všech skal stéká voda a vytváří nádherné ledopády."

Pan Pešťák a jeho žena, s níž penzion provozuje, mají ale nejraději podzim. Nejen proto, že si po letních šichtách "od nevidím do nevidím" trochu oddychnou. "Počasí je ideální, navíc tu nikoho nepotkáte. Až to všechno zezlátne a do toho pak zasvítí sluníčko - to je prostě nádhera," zve k návštěvě podniku, který patří podle webu Dopenzionu.cz mezi top 25 nejlepších penzionů v ČR, Václav Pešťák.

Ubytování
Penzion Kyjovská terasa
Kyjov 39, Krásná Lípa
www.kyjovskaterasa.cz

Kam jezdil Masaryk i Gagarin

Kladská, Slavkovský les
signál: žádný z operátorů není k dispozici, maximálně najdete místa, odkud se dají posílat sms

Vesničku Kladskou uprostřed Slavkovského lesa má většina lidí spojenou s lovem - na ten je potřeba klid, který zdejší "mobilní ticho" splňuje dokonale. Je dost pravděpodobné, že na zvěř narazíte i v případě, že se tu budete jen procházet jako turisté: v hlubokých lesích se tady prohánějí jeleni, daňci, srnci i mufloni. Turistů je zde mnohem méně než na Šumavě, při jízdě autem narazíte spíš na přebíhající zvěř než na protijedoucí vozy.

Hlavní lovecká sezona probíhá právě nyní, a tak ve zdejším loveckém zámečku můžete být každý den kvečeru svědky troubení - myslivci tak uzavírají úspěšný lov a potvrzují, že střelec dodržel všechna jeho pravidla.

Samotný zámeček v podobě švýcarsko-tyrolského srubu tu vyrostl v letech 1875-1876 a už na konci 19. století byl vydán první místní turistický průvodce. Kladskou tehdy vlastnil kníže Schönburg-Waldenburg, který zde hostil návštěvy na nejvyšší úrovni, ať už šlo o anglického krále Eduarda VII., nebo prezidenta Masaryka. Prominenti sem ostatně jezdili i za komunismu - zavítal sem třeba Jurij Gagarin nebo maršál Koněv.

Dnes vlastní zámeček Lesy ČR, v jejichž režii se odehrávají i výše zmíněné lovy, ať už ve 400 hektarů rozlehlé oboře, nebo ve volné přírodě. Rybářům je k dispozici lov ve dvou rybnících, za denní lístek zaplatíte 400 Kč.

Pokud vás neláká lovecká a poněkud strohá výzdoba zámečku, můžete se ubytovat v některém ze zdejších penzionů, chodit na výlety a v restauracích si pochutnávat na zvěřinových specialitách, jež tu všude nabízejí. Spíše než lovce tady nakonec potkáte cyklisty. "Na kolo jsou tu perfektní podmínky, doporučuji třeba výlet ke Komářím jezírkům, odkud se dříve plavilo dřevo do uranových dolů," říká Karel Barteš, jenž má nedaleko Kladské chalupu. K výletům se nabízejí i nedaleké Lázně Kynžvart se zámkem nebo Mariánské Lázně, na jejichž golfové hřiště vede běžkařská stopa. Novinkou je půjčování koní a v zimě projížďky na saních tažených koňmi. Stáje Anny Kratochvílové najdete hned za zámečkem.

Ubytování
Restaurant a penzion Kladská
Kladská 6, www.pensionkladska.cz

V kraji roubenek a pískovců

Blatce, Kokořínsko
signál: funguje pouze O2, a to jen za dobrého
počasí

"Před časem sem přijel na motorce pán, který tu pár dní zůstal, protože nedaleko odtud pracoval. Vzadu na motorce měl zavěšenou trubku a říkal, že když se mu někde líbí, zahraje si. Každý večer pak chodil kolem rybníka a hrál, byl tu strašně spokojený," vzpomíná Jindřiška Peprná Gabrielová, starostka Blatců, poněkud zapomenutého kouta turisty jinak oblíbeného Kokořínska.

Cyklisté, hospůdky i turistický ruch Kokořínského dolu ale končí v osadě Ráj, dál směrem na Dubou a hrad Houska už panuje klid. Když pak za Blatečkami sjedete ze státní silnice a uhnete doprava na Blatce, připadáte si jak o na konci světa.

Vede tu úzká, místy rozbitá silnička, na níž vás bude rušit jen zpěv ptáků. Na mobilu rychle mizí čárky značící sílu signálu, a když dojedete k penzionu U Halbychů, můžete svůj pracovní nástroj odložit třeba do kufru. Tady vás už nikdo rušit nebude.
"Jezdí sem hlavně milovníci přírody. Ta je díky smíšeným lesům nejkrásnější právě na podzim," říká starostka.

Při procházkách zdejšími lesy, v nichž se rád toulával i Karel Hynek Mácha, budete neustále narážet na rozličné pískovcové skalní útvary, za zmínku stojí třeba Sněhurka a sedm trpaslíků nad vedlejší osadou Blatečky. Pozorný pozorovatel objeví ve skalních masivech podél silnice i výklenky, do nichž se dřív umisťovaly sošky nebo obrázky svatých. Jeden z výklenků mezi osadami Tubož a Blatečky letos v létě obnovil Okrašlovací spolek Pšovka (je pojmenován podle potoka protékajícího Kokořínskem) a vsadil do něj keramickou podobiznu svatého Kryštofa, patrona pocestných. Původně tu bývala Panna Maria - tehdejší usedlíci tak chtěli poděkovat Bohu za to, že se zde splašili koně a povoz spadl ze skály, aniž by se někomu něco stalo.
Blatce i okolní obce spadaly před válkou do Sudet, a tak tu najdete spoustu malebných roubených chalup, na nichž je ještě vidět německá preciznost. Asi nejpěknější původní architekturu nabízí památkově chráněná osada Tubož, roubenky sloužící chalupářům jsou ale i ve všech okolních vsích.

V samotných Blatcích, které leží na nejjižnějším výběžku Libereckého kraje, uvidíte ještě jednu zajímavost - budovu bývalé hasičárny si pronajala parta amatérských astronomů, kteří zde fotí hvězdnou oblohu. V blatecké hvězdárně jsou pro to skvělé podmínky: oblast totiž patří k místům nejméně znečištěným světelným smogem. Hvězdáři tu bývají hlavně o víkendech, lze se s nimi domluvit na případné prohlídce. Kontakty najdete na webu http://blatce.astrophoto.cz.
Do katastru Blatců patří i osada Houska se stejnojmenným hradem, o němž tamní průvodce mluví jako o bráně do pekla.

Tajemný hrad je zajímavý už jen svou polohou uprostřed lesů a stranou cest - proč ho páni ve 13. století stavěli, zůstane už asi navždy tajemstvím. Prohlédnout si ho můžete až do konce října, otevřeno je vždy o víkendech.

Jen pár stovek metrů od hradu směrem na Vrátenskou horu ještě stojí za zastávku tříboká barokní kaple, kterou tu před pár lety obnovil už zmiňovaný spolek. Cestu na Vrátenskou horu lemují pěkné výhledy; ten nejlepší ale slibuje samotný vrchol 508 metrů vysoké hory, na němž stojí rozhledna. Z ní dohlédnete za dobrého počasí až do Krkonoš nebo na druhou stranu do Prahy.

Ubytování
Penzion U Halbychů
Blatce 23
www.volny.cz

Smědava: Se signálem přišla i elektřina

Horská chata Smědava je vklíněna mezi dva nejvyšší vrcholy české části Jizerských hor. Je to místo, které dobře znají cyklisté a běžkaři, kteří se tu neopomenou zastavit na horkou polévku (v zimě) či na studené pivo (v létě). Rádi sem také jezdí Němci i Poláci, kteří to mají kousek a v klínu hor si umí vychutnat oběd či zmrzlinový pohár. Pověst zkrátka Smědavu a její majitele - rodinu Hribových - předchází o stovky kilometrů.

Donedávna byla Smědava také proslulá tím, že se tu dalo dobře "zašít" - mobilní telefony všech operátorů českých i zahraničních jako jeden muž hlásaly nula čárek. Jenže na horách, kde je každé stavení zároveň první "ohlašovnou" nouzových situací, to může mít až fatální následky. Zrovna tak jako fakt, že sem nebyl přiveden elektrický proud.
"Elektřinu nám vyráběla Francisova turbína," vypráví pan Hrib příběh v 21. století těžko uvěřitelný.

"Proud byl tak na pár žárovek. A když bylo málo vody, musel jsem zapnout dieselový agregát. Potíže byly zejména v zimě. Turbína je odsud asi osm set metrů, jedné únorové noci to třeba bliklo a zhaslo. Musel jsem se asi hodinu brodit sněhem, abych zjistil, že náhon zavalila lavina. Často se také ledy dostávají do lopatek turbíny."

Problémy, které by žádný chatař řešit nechtěl. Ani pan Hrib si romantiku zapadlých vlastenců nijak neužíval. Jeho žádosti na ČEZ ale byly dlouho marné. Až...

"Před dvěma lety k nám do restaurace přišla paní a divila se - vy tu nemáte žádný signál?" Pan Hrib se diví ještě dnes. "Její manžel, který pracoval u T-Mobilu, říká - dejte nám příkon a my to zařídíme. Povídám: příkon nemáme. A tak jsme se spojili s T-Mobilem a společně zatlačili na ČEZ. Najednou to šlo. Dnes jsme napojeni na rozvodnou síť a ve sklepě máme základnovou stanici."

Dnes už si tedy s tímto operátorem můžete ze Smědavy telefonovat do alelujá. Chcete-li tu dokonce pracovat, k dispozici vám v chalupě bude wi-fi signál. Nejspíš ale nebudete mít chuť. Dřevem vonící chata totiž i dnes láká spíš k poklidným večerům s povídáním o tom, co jste dnes na výšlapech v Jizerkách zažili.

"Elektřinu nám vyráběla francisova turbína."

Zdeněk Hrib
majitel Smědavy

Signál

Mobilní signál, či spíš jeho nedostatek si zahrál také v jednom z nejnovějších českých filmů. A to hned hlavní roli.
Ve filmu Tomáše Řehořka Signál se totiž zápletka točí kolem dvou podvodníčků (hrají je Kryštof Hádek a Vojtěch Dyk), kteří hledají vesnice bez signálu. Když se jim takové místo bez čárek podaří najít, namluví buranům, že hledají místo pro instalaci vysílače. Majitele pozemku, na kterém bude vysílač stát, prý čeká zajímavá finanční odměna. Co se v tu chvíli začne podle scénáře Marka Epsteina na malé vesnici dít, není těžké odhadnout...

Bez světla

Se situací, kdy se člověk ocitne bez mobilního signálu, se lze vyrovnat poměrně snadno. Ale bez světla? Dokážete si představit, že byste strávili hned několik dní v naprosté tmě? V Beskydském rehabilitačním centru Čeladná si to můžete vyzkoušet a pod vedením doktora Andrewa A. Urbiše absolvovat terapii tmou. Jediné profesionální zařízení svého druhu na světě vychází z původní tradice yangtik, provozované mnichy v Tibetu, kteří ve tmě zůstávají až 7 týdnů v kuse. Do Evropy ji přivezl německý psycholog a etnolog Holger Kalweit. Terapie tmou se provádí v dokonale zatemněné místnosti vybavené veškerým potřebným zařízením. V naprosté tmě se přitom provádějí běžné denní úkony i pohovory s psychology. Unikátní terapii zatím absolvovalo 109 klientů, z nichž více než polovina zastává ve svém zaměstnání vedoucí posty. Terapie tmou je totiž vhodná zejména pro lidi žijící v trvalém napětí a přetížení - tedy pro manažery, politiky či osoby trpící syndromem vyhoření. A co můžete očekávat, pokud se na nejméně sedm dnů necháte zavřít do tmy? "Terapie vede člověka k hlubšímu sebepoznání, pomáhá mu najít vlastní identitu a utřídit si myšlenky. Během pobytu ve tmě se také zbystřují smysly," říká doktor Andrew A. Urbiš, který si padesátidenní ztrátu světla vyzkoušel sám na sobě.

Ubytování
Vila Mátma
Čeladná
www.brc.cz

Ticho je tu dokonalé

Těmito slovy láká do "bezmobilového" hotelu Ostrov Lukáš Pytloun. V roce 2009 se mladý podnikatel stal vítězem soutěže Živnostník roku a dnes má v Liberci a okolí několik hotelů, kategorií budget počínaje a luxusním čtyřhvězdičkovým Pytloun City Boutique hotelem konče. Před dvěma lety franšízoval také hotel Ostrov v Tisé nedaleko skalního města Tiské stěny. Jako zkušený hoteliér se musel vypořádat hlavně s faktem, že v hotelu naprosto chybí jakýkoli mobilní signál.

"Majitelé se mi už u prvního jednání přiznali, že nalákat byznys klientelu proto bude problém," říká Lukáš Pytloun. "I já to vnímal jako handicap, dnes jsme z toho udělali výhodu." Rozjímavý a přitom luxusní hotel s dvěma rybníky prý není problém obsadit.

Manažerům skutečně nevadí, že si nemohou zavolat?

Ale oni můžou, hotel má slušné internetové připojení, takže volají přes data nebo z pevné linky. Ale jim se na mobil nikdo nedovolá. Manželky vytížených manažerů tenhle hotel vybírají schválně.

Kdo do hotelu nejčastěji jezdí?

Pořádají se tam nejrůznější školení. Právě proto, že tam není signál, si náš hotel vybírají školitelé. Nic je pak neruší.

Dokážete vypnout svůj mobil?

Když je zapnutý, permanentně mi zvoní. V osm večer ho proto vypínám, i tak protelefonuji skoro tři hodiny denně. Na dovolené ho vždy přesměruji na asistentku.

Kam jezdíte na dovolenou a kde přitom spíte?

Naposledy jsem byl pod stanem v Chorvatsku, protože jsem nikdy nebyl pod stanem v Chorvatsku. Jinak jezdím rád batůžkářským způsobem do exotiky, líbí se mi jihovýchodní Asie. Když ale vidím zajímavý hotel, dám si tam noc či dvě. Baví mě asijská architektura, jejich výstřelky.Nekopíruji, ale nechávám se inspirovat.

Jaké má podle vás Česko hotely ve srovnání se světem?

Praha je na tom dobře, je tam spousta zajímavých hotelů. Menší města a regiony ale dost pokulhávají.

Ubytování
Pytloun Hotel**** Ostrov
Ostrov u Tisé 12, Tisá
www.pytloun-hotel-ostrov.cz

Další místa v česku, kde není signál

Penzion Příběnice
signál: žádný
obec: Malšice
web: www.taborcz.eu/penzion-pribenice/os-1437/p1=1054

Ubytování na samotě na břehu řeky Lužnice nedaleko zříceniny stejnojmenného hradu. Ideální místo pro rybáře, cyklisty, houbaře i pro procházky přírodou. Penzion má vlastní půjčovnu kol.

Orlická chata u Rampušáka
signál: pouze T-Mobile
obec: Bartošovice v Orlických horách
web: www.orlickachata.cz

Chata uprostřed Orlických hor na podzim láká na cyklovýlety, pěší turistiku i houbaření, v zimě nabízí dopravu zdarma k vlekům v Českých Petrovicích, větší Říčky jsou vzdáleny asi 12 kilometrů. Necelých 8 kilometrů od chaty leží dělostřelecká tvrz Hanička, součást Československého opevnění, o kilometr dále najdete nádherné poutní místo Neratov, kde můžete v kostele přes skleněnou střechu pozorovat nebe. Bonusem chaty jsou denně pečené čerstvé rohlíky.

Hotel a restaurace Obecná škola
signál: pouze O2
obec: Svatý Jan pod Skalou, web: www.svatyjan.cz

Turistický magnet Berounska Svatý Jan pod Skalou přitahuje návštěvníky už od 15. století, kdy se sem chodilo na svatojánské pouti. Jedno z nejkrásnějších míst středních Čech se kromě památek spojených s legendou o prvním českém poustevníkovi proslavilo i nejmohutnějším skalním masivem Českého krasu, který dominuje většině turistických pohlednic. Místo je snadno dostupné z Prahy.

Penzion Chlum
signál: prakticky žádný, jen slabě T-Mobile
obec: Chlum u Dubé, web: www.namachac.cz

Ve vsi ležící 10 kilometrů od České Lípy nabízejí čtyři apartmány k pronajmutí. Hlavním lákadlem Chlumu je nedaleké Máchovo jezero, na podzim ale vesnička může posloužit jako výchozí bod k cyklovýletům po Máchově kraji. V okolních lesích si zase přijdou na své houbaři.

Učební a výcvikové středisko Poněšice
signál: O2 funguje, T-Mobile špatně
obec: Poněšice
web: www.amu.cz

Rekreační objekt Akademie výtvarných umění v blízkosti Hluboké nad Vltavou nabízí po předchozí domluvě ubytování i turistům. V okolí lze navštívit zámek a zoologickou zahradu v Hluboké nebo třeba muzeum historických vozidel v Pořežanech. V samotných Poněšicích najdete lihovar, kam se dá v neprohibičních časech zajít na prohlídku.

Horská chata Jelení louky
signál: žádný
obec: Pec pod Sněžkou 77
web: www.jelenilouky.cz

Krkonošská bouda leží v údolí Zelený důl v nadmořské výšce skoro 1000 metrů. Jednoduše zařízená chata s vynikající kuchyní a pravou horáckou atmosférou je dobrým východiskem pro túry po východních Krkonoších (k lanovce na Sněžku, která se ale rozjede až na jaře roku 2014, to jsou tři kilometry), v zimě se lyžařům nabízí jeden z nejrozsáhlejších skiareálů v Česku, Pec pod Sněžkou (rovněž 3 km od chaty).

Penzion Lesovna Žofín
signál: na pokojích žádný, pouze v restauraci
obec: Pohorská Ves 24, web: www.lesovnazofin.cz

AUTOR: Jana Patková
AUTOR: Milan Rokos

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů