Pátek, 19. dubna 2024

Ekofilm se vrátí do Ostravy, uskuteční se až v prosinci

Ekofilm se vrátí do Ostravy, uskuteční se až v prosinci

Ministerstvo životního prostředí vybralo nového organizátora festivalu Ekofilm, bude jím občanské sdružení Perseus, které festival uspořádá v Ostravě. Kvůli dlouhému výběrovému řízení se 38. ročník přehlídky uskuteční až v prosinci. Na tendr si stěžovalo občanské sdružení Ekofilm, které v minulosti organizovalo více než desítku ročníků. Konaly se vždy na podzim na jihu Čech.

"Ekofilm má dlouholetou tradici a mapuje, inspiruje a podporuje péči o životní prostředí, ale také o přírodní a kulturní dědictví. I proto se festival vrací do místa svého vzniku - do Ostravy," řekl ČTK mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Prvním důvodem změny podle něj je, že otázka životního prostředí je na Ostravsku mimořádně aktuální. "Za druhé proto, že Ostrava, i když je průmyslovým městem, je zároveň jedním z nejzelenějších měst v České republice a v její těsné blízkosti se nacházejí přírodní rezervace a chráněné krajinné oblasti. Za třetí proto, že moravskoslezská metropole nabízí jedinečnou možnost zdůraznit opomíjenou část Ekofilmu - péči o kulturní dědictví v podobě industriálních památek," konstatoval Vitík.

Letošní ročník přehlídky bude věnován opětovnému použití surovin, materiálů a zdrojů, na čemž bude postavena i celá dramaturgie festivalu.

V původně plánovaném podzimním termínu připravilo končící občanské sdružení Ekofilm sérii promítání oceněných festivalových snímků z let 1997 až 2011, kdy se festival konal v Českém Krumlově, Budějovicích a Třeboni. Projekce se uskuteční ve stejných městech od středy 10. října do pátku 12. října a budou k vidění zdarma, informovala ČTK za pořadatele Veronika Dušková.

Ministerstvo našlo pořadatele třech ročníků festivalu až v druhé výzvě, do které se přihlásil jen jeden zájemce. V první výzvě nechalo projekty posoudit filmovými kritiky, kteří ale ani jeden z návrhů nepodpořili, protože jim podle nich chyběla vize. Do druhé výzvy se už původní organizátoři nepřihlásili. Podmínky dané ministerstvem totiž podle nich nemohly zajistit plnohodnotnou organizaci akce mezinárodního významu. Podle Vitíka se ale v případě společnosti Perseus potvrdilo, že je v omezeném čase možné připravit kvalitní projekt.

Ekofilm vznikl v roce 1974 v Ostravě a je nejstarším filmovým festivalem svého druhu v Evropě. Od roku 2000 je členem mezinárodního sdružení festivalů o životním prostředí Ecomove International.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů